Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Panowie zamierzam zakupić silnik do Łodzi Krugera Lambdy, na co muszę zwrócić uwagę i który z modeli poniżej byłby najlepszy?

Proszę o porady praktyczne może ktoś pływa na tej łódce. Producent zaleca do Łodzi max 10km Faktycznie to max co można założyć

Honda BF 10 DK2 SHU

Yamaha F 9.9J

Tohatsu 9.8

Z góry dzięki za każde info

• 0

Dziś przy sprawdzaniu silnika zauważyłem ze mam za dużo oleju i kolor cappuccino. Pierwsza myśl uszczelka pod głowicą

ale jeszcze sprawdziłem termostat, okazało się, że jest walnięty, jest w pozycji jak na zdjęciu czyli caly czas otwarty. Wrzuciłem go do garnka, na gaz i ani drgną.

Zmieniłem olej na nowy, termostat zaraz zamówię. 

Nastawiać się na uszczelkę pod głowicą czy możliwe że to tylko wina termostatu i nie dogrzanego silnika? 

trochę zbladłem jak usłyszałem cene termostatu 246zł :o

Edytowane przez Bartek1989
  • Like 1

• 0

Gapa ze mnie i zdjęć nie wstawiłem, a przez telefon nie mam jak. Ale mniejsza o to. Dodam jeszcze, że wcześniej łapałem tylko z rzutu i przemieszczałem się na manetce odkreconej na 3/4 i zdaje mi się że wszystko było okej. Co wyjazd oleju nie sprawdzam,  przy wyższych obrotach silnik pewnie łapał temperaturę i było ok. Ostatnio wypływałem koło 20h w trollingu, silnik był nie dogrzany i mam nadzieję wo była wina termostu

post-70082-0-53568700-1592048204_thumb.jpg

• 0

Gapa ze mnie i zdjęć nie wstawiłem, a przez telefon nie mam jak. Ale mniejsza o to. Dodam jeszcze, że wcześniej łapałem tylko z rzutu i przemieszczałem się na manetce odkreconej na 3/4 i zdaje mi się że wszystko było okej. Co wyjazd oleju nie sprawdzam, przy wyższych obrotach silnik pewnie łapał temperaturę i było ok. Ostatnio wypływałem koło 20h w trollingu, silnik był nie dogrzany i mam nadzieję wo była wina termostu

Jaki model silnika ?

Edytowane przez tato1

• 0

F6amh ta starsza wersja w cylindrach. Blizniaczy model 8hp.

gryzło mnie to, poczyscilem i rozruszalem termostat. Sprawdzalem pare razy i sie nie zacina. Narazie plywam trollu i po godzinie olej czysty no i strumien kontrolny cieplejszy