Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I taka powinien byc korpus pompy poniewaz spod i srodek jest z stainless steel a aluminium i stal nierdzewna do problemy po bardzo krotkim czasie aluminium zacznie korodowac na ich kanale jest gdzies film ze ze w 80 latach zrobili aluminiowy i bardzo szybko sie z tego wycofali a kompozyty na dzien dzisiejszy sa trwalsze jak aluminium

• 0

I taka powinien byc korpus pompy poniewaz spod i srodek jest z stainless steel a aluminium i stal nierdzewna do problemy po bardzo krotkim czasie aluminium zacznie korodowac na ich kanale jest gdzies film ze ze w 80 latach zrobili aluminiowy i bardzo szybko sie z tego wycofali a kompozyty na dzien dzisiejszy sa trwalsze jak aluminium

• 0

Silnik Yamaha 5 zgasł podczas płynięcia i aż poszedł dymek z pod pokrywy. Nie chcę odpalić. Iskra jest. Cóż się mogło stać. Może ktoś miał podobny przypadek.

Ja nie miałem, ale w kosiarce rodziców było tak że zaczęła dymić na niebiesko, czyli palić olej bo to 4t. Przyczyną był brak czyszczenia chłodzenia, trawa zatkała przelot, wzrosła temperatura i zaczęło rysować cylinder.

W 2t tak nie będzie bo olej jest w paliwie, będzie się zacierać bez ostrzeżenia, spadnie kompresja i nie zapali.

• 0

Witam,

Jestem na etapie kupna nowego silnika Yamaha. Przepisy w Holandii mowią, że bez patentu można pływac łodzią maksymalnie 20km/h (przy odkręconej manecce na maks).

Aktualnie mam Mercury 2T 8 ps i prędkość na wodzie to max 12 km/h z całym majdanem i dwoma osobami.

Czy jak kupię 15 ps 4 T to teoretycznie prędkość powinna być 2 razy wieksza ale czy w praktyce będzie ? Bo jak tak to bede musiał zejść do 10 ps a jak predkość nie wzrośnie dwukrotnie to bedę mógł założyc 15ps.

Z góry dziękuje za pomoc.