kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Myślałem o czarnym z regulatora, w schematach jest określany jako masa, dla tego myślę że warto go dobrze zmasowac z silnikiem i aku w jednym punkcie. Jak kolega podpiął mała żelowkę to może byc to, sprawdził bym najpierw na zwykłym kwasie jak dziala. Żelowe jakoś sie nie lądują prawidłowo, na wolnych ok, lekko gazu i głupoty wychodzą na mierniku. Edytowane 30 Lipca 2020 przez -Power- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Tu macie link do oferty z Ali z której kupowałem 75,72 zł 25% zniżki | Beler metalowy silnik motocyklowy prostownik i Regulator 6AH-81960-00-00 pasuje do YAMAHA 4 suwowy 15HP 20HP F15 F20 silnik zaburtowyhttps://a.aliexpress.com/_dYcgLYl Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Ja używam o takiego jak z tego z linku pogladowego https://www.jackmotors.pl/oldtimer/regulator-napiecia-12v-4-piny-uniwersalnyOpis pinów na necie jest i wszystko działa jak należy.Ps. mocno stanialy, kupowałem drożej :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Ja używam o takiego jak z tego z linku pogladowego https://www.jackmotors.pl/oldtimer/regulator-napiecia-12v-4-piny-uniwersalnyOpis pinów na necie jest i wszystko działa jak należy.Ps. mocno stanialy, kupowałem drożej :-DMój tez działa Ok tylko ta temperatura pracy mnie niepokoi nigdzie nie mogę znaleźć info na temat zakresu temperatury pracy dla takich regulatorów .No nic zamówiłem jeszcze inny polecony przez kolegę z forum zobaczymy czy też będzie tak grzał . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Typowy regulator do zaburtowca, składa się z mostka prostownikowego (cztery diody) i stabilizatora szeregowego, który działa na zasadzie straty napięcia na szeregowej rezystancji. Jeśli idzie dużo prądu do akumulatora to ma prawo się grzać, ale nie tak by parzył. Jeśli aku jest naładowane to nie powinien się grzać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zdecydowałem się jednak na 15ps, silnik odebrałem w sobote i odrazu nad wodę. Sprawa jest dość dziwna bo na 8 ps 2takt Mercury wg echo płynołem max 12km/h a teraz z 15ps 14 km/h na tej samej wodzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Płyta kawitacyjna ile poniżej dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Tak to wygląda Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Alexondre , ile wychodzi ci kilogramów na km, u mnie w romanie 440 stopa S, płyta antykawitacyjna jakieś 4 cm poniżej dna łodzi, na Hondzie bf10 wychodziło jakieś 33 kg/km, v-max 30kh. Na Hondzie bf 20 km v-max 40kh. Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Zdecydowałem się jednak na 15ps, silnik odebrałem w sobote i odrazu nad wodę. Sprawa jest dość dziwna bo na 8 ps 2takt Mercury wg echo płynołem max 12km/h a teraz z 15ps 14 km/h na tej samej wodzie.. Analiza wymaga danych, brakuje masy łodzi!Druga historia to czy silnik jest na dotarciu, bo może mieć ograniczoną moc, choć tego nie wiem tylko snuję domysły. Stopa wygląda jak w mojej Yamie 13,5/15 HP.Jaki jest skok śruby napędowej? Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez Stołczynianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja mam hondę bf20 nową i nie miała żadnej blokady tylko spokojne docieranie 15 min.na wolnych obrotach , 45 ,min. 2000 do 3000 obr. ,60 min 4000-5000 obr. i następne 10 godzi nie dłużej niż pięć minut na max obrotach,taka jest procedura docierania hondy . I pływam na oryginalnej śrubie 4-ro łopatowatej a wchodzenie w ślizg jest bardzo szybko. A masa łodzi jest bardzo ważna. Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Podnoś sionik w górę o 2.5 do 4 cm tak na oko z tego co widzę po zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Podnoś sionik w górę o 2.5 do 4 cm tak na oko z tego co widzę po zdjęciu Ok sprawdze w weekend czy coś to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Analiza wymaga danych, brakuje masy łodzi!Druga historia to czy silnik jest na dotarciu, bo może mieć ograniczoną moc, choć tego nie wiem tylko snuję domysły. Stopa wygląda jak w mojej Yamie 13,5/15 HP.Jaki jest skok śruby napędowej?9 1/4 11 - J1 Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Podnoś sionik w górę o 2.5 do 4 cm tak na oko z tego co widzę po zdjęciuZmierzyłem też i wychodzi mi jakieś 8 cm na teraz Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 9 1/4 11 - J1Czyli skok śruby ( 11 cali) jest dostosowany do osiągnięcia prędkości około 30km/h.U mnie Yamaha 13,5 czyli 15HP napędza lekki ponton na śrubie 11 i 1/2 cala, osiąga prędkość 34km/h.Proponuję byś pożyczył na próbę śruby o skoku 9 cali a może nawet 8 co by znaczyło 9 1/4 średnicy a skok od8 do 9 cali.Problemem jest też za niska prędkość obrotowa silnika co może wiązać się ze zbyt twardą pracą i spalaniem detonacyjnym. Zmień śrubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zmierzyłem też i wychodzi mi jakieś 8 cm na teraz Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaPodnoś pan w górę ten silnik bo nie ma prawa to popłynąć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Jak to zrobić żeby było bezpiecznie? Jakąś podkładke ? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Ja z nierdzewki wyspawalem ceownik, który zachodzi na pawez z obu stron. W środek ceownika dawałem gumę - pas transmisyjny o gr 1 cm, oczywiście naszykowałem więcej pasków i na wodę test i po 1 cm w górę regulacja guma itd itd. U mnie wyszło najlepsze ustawienie na 4.5 cm w górę i tak z 14 km/h doszedłem do ok 48 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Można też podłożyć kawałek listwy drewnianej, tekstolitowej, co kto ma by silnik nie opadał, o ile śruby wchodzą na pawęż z marginesem powiedzmy centymetra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Można też podłożyć kawałek listwy drewnianej, tekstolitowej, co kto ma by silnik nie opadał, o ile śruby wchodzą na pawęż z marginesem powiedzmy centymetra.Robiłeś kiedyś takie testy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja na takiej listewce tymczasowej 3.5cm pływam od marca... Może zimą wystrugam coś na stałe teraz wędkuje nie mam czasu.Co prawda to tylko kopia Yamahy 15 ale ta sama listaewka tylko na płasko chodziła 1.5 r w Y 8KM.. . Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Możesz dać fotke na jakies wysokości masz przykręcony silnik ? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Jeżeli to do mnie mam dziś tylko taki film (w którejś minucie widać że w ślizgu płyta jest 1,5cm pod wodą), do ideału brakuje ok 1cm ale wtedy śruby nie łapały by już za blachę aluminiową zabezpieczającą pawęż. .https://www.youtube.com/watch?v=yvByVjrs-iI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Jeżeli to do mnie mam dziś tylko taki film (w którejś minucie widać że w ślizgu płyta jest 1,5cm pod wodą), do ideału brakuje ok 1cm ale wtedy śruby nie łapały by już za blachę aluminiową zabezpieczającą pawęż. .https://www.youtube.com/watch?v=yvByVjrs-iIOk, chyba juz wiem co i jak a powiedz jeszcze ta deseczka przymocowana jakoś do pawezi czy tylko pod naporem silnika sie trzyma Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi