Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wygląda całkiem nieźle, książkowo płyta antykawitacyjna powinna być max 5cm pod powierzchnią dna, u mnie wychodzi więcej, ale ja mam lekki ponton.

Ciekawy jestem czy po podniesieniu uda Ci się polecieć w ślizgu. Moim zdaniem następny krok to wymiana śruby na mniejszy skok.

Wcześniej błędnie podałem skok swojej śruby, faktycznie jest 10 1/2cala, a tak wyliczyłem skok przyjmując projektowaną prędkość na 30km/h przy obrotach silnika 5000 obr./min czyli śruby około 2400:skok śruby to10 i 1/2 cala to 26,67cm x 2400 (obroty śruby na minutę) x 0,8 (1 - 20% uślizg śruby) x 60 (minut) = 3072384 cm/h = 30,7 km/h.

Gdybyś zastosował śrubę 9cali i rozkręcił śrubę do 2400obr/min to powinieneś osiągnąć: 9x2,54=22,86cm x 2400 x współczynnik 0,8 x60minut = 2633472 cm/h czyli około 26 km/h.

Kiedy płyniesz 14km/h ze śrubą 11cali, to silnik jest w takiej sytuacji, jakbyś jadąc samochodem pod górę na nadbiegu próbował wyprzedzać dając gaz do dechy. Silnik nie osiąga obrotów z zakresu pracy.

• Like 1

• 0

Wygląda całkiem nieźle, książkowo płyta antykawitacyjna powinna być max 5cm pod powierzchnią dna, u mnie wychodzi więcej, ale ja mam lekki ponton.

Ciekawy jestem czy po podniesieniu uda Ci się polecieć w ślizgu. Moim zdaniem następny krok to wymiana śruby na mniejszy skok.

Wcześniej błędnie podałem skok swojej śruby, faktycznie jest 10 1/2cala, a tak wyliczyłem skok przyjmując projektowaną prędkość na 30km/h przy obrotach silnika 5000 obr./min czyli śruby około 2400:skok śruby to10 i 1/2 cala to 26,67cm x 2400 (obroty śruby na minutę) x 0,8 (1 - 20% uślizg śruby) x 60 (minut) = 3072384 cm/h = 30,7 km/h.

Gdybyś zastosował śrubę 9cali i rozkręcił śrubę do 2400obr/min to powinieneś osiągnąć: 9x2,54=22,86cm x 2400 x współczynnik 0,8 x60minut = 2633472 cm/h czyli około 26 km/h.

Kiedy płyniesz 14km/h ze śrubą 11cali, to silnik jest w takiej sytuacji, jakbyś jadąc samochodem pod górę na nadbiegu próbował wyprzedzać dając gaz do dechy. Silnik nie osiąga obrotów z zakresu pracy.

Co to za ponton - lekki ?????

Chyba że masz "ceratę" 4.2 lub większą bo z tego co piszesz na 13.5 masz trochę ponad 30 km/h bo kolega na 3.3 samemu i trochę gratów z silnikiem yamaha 9.9 vmax śruba o skoku 11 leci ponad 40

ps jak to mówisz na śmierdzącym dwusówie;-) A i przestań czytać jakieś dziwne chińskie książki tylko weź podjedź na wodę i popływaj na silniku zwiększonym na różnych wysokościach i wtedy zabieraj głos w temacie albo posłuchaj bardziej doświadczonych kolegów z forum A jest kilku chociażby Piotrek tyle w temacie

Edytowane przez pursuit
  • Like 1

• 0

Co to za ponton - lekki ?????

Chyba że masz "ceratę" 4.2 lub większą bo z tego co piszesz na 13.5 masz trochę ponad 30 km/h bo kolega na 3.3 samemu i trochę gratów z silnikiem yamaha 9.9 vmax śruba o skoku 11 leci ponad 40

ps jak to mówisz na śmierdzącym dwusówie;-) A i przestań czytać jakieś dziwne chińskie książki tylko weź podjedź na wodę i popływaj na silniku zwiększonym na różnych wysokościach i wtedy zabieraj głos w temacie albo posłuchaj bardziej doświadczonych kolegów z forum

Przypuszczam że obaj jesteśmy dorosłymi ludźmi i dlatego nie będę Ci pisał co masz robić, a czego nie.

Proszę na zasadzie wzajemności o to samo względem mnie.

Lubię motory 4t, a kto inny ma prawo lubić 2t. A najlepiej lubić to co się ma.

Książkowy wzór na wyliczenie skoku śruby wziął się między innymi z potrzeby ograniczenia prędkości maksymalnej ograniczonej prawem w Holandii, polecam kilka postów wstecz.

Ta chińska książka to instrukcja silnika, jeśli jest chiński silnik to i książka - jak zapamiętałem zalecaną wysokość płyty antykawitacyjnej to 2-5cm poniżej dna, a u mnie jest więcej bo nie miałem czasu na regulację, w ślizg wchodzi, po regulacji na pewno będzie lepiej, nie zaprzeczam, a nawet namawiam do wyregulowania wysokości.

Pływam turystycznie z rodziną a nie dla wyścigów, dlatego mam skok 10 1/2 a nie 12 cali.

Pozdrawiam

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Właśnie wróciłem z nad wody i niestety cała operacja nie przyniosła żadnego skutku. Prędkość nie ma dla mnie wiekszego znaczenia ważne ze nowy silnik i pali na raz więc mniej stresu jak płynie barka xD Dziękuje za pomoc

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

Prędkość nie ma dla mnie wiekszego znaczenia ważne ze nowy silnik i pali na raz więc mniej stresu jak płynie barka xD Dziękuje za pomoc

Jak płynął statek to tak się śpieszyłem z odpaleniem motoru, że popłynąłem z kółkami transportowymi w wodzie, dziwiłem się że wolno płynie i chlapie, ale w ślizg wchodził.

W tej chwili twój silnik nie osiąga obrotów z zakresu pracy, konieczna jest śruba o mniejszym skoku. Z powodu niskich obrotów silnik nie ma właściwej mocy i uślizg na śrubie jest większy niż powinien być. Głowy nie dam, ale od Storma powinna pasować i nie kosztuje dużo. Nie wiemy ile waży łódka, ale na oko powinien być właściwy skok 9 a nawet 8 cali. Śruba 11cali jest do lekkich łódek, jak ją zmienisz to nie tylko zyskasz na prędkości, ale i silnikowi będzie lżej.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Mysle ze skok 9 byłby optymalny. Tu masz nr telefonu do gościa 888603041, zamawiając od niego zaznacz że jeśli coś by było nie tak to zwrócisz śrubę lub ja wymienisz - on jest bezproblemowy...

Dziękuje za cynk! Jednak mieszkam w DE i chciałbym to na już ;-) Znalazłem coś takiego:

https://www.ebay.de/itm/Propeller-9-1-4-x-9-fur-Yamaha-9-9-15-20PS-8-Zahne-Bootspropeller-Aluminium/333640915692?hash=item4dae8c5aec:g:tUoAAOSwjS9a7Hp9

Ale pewnie nie jest to oryginalna śruba Yamahy.

• 0

Bierz kupuj :) śruba napewno też pomoże ale wysokość zawieszenia silnika musi być spasowana. Do samych testów możesz ustawić silnik żeby płyta antykawitacyjna była na równo z dnem łodzi

Zamówię to i zobacze jaki bedzie efekt musze sie wstrzelic tak zeby było max 20km/h. Mam nadzieję że wymiana śruby nie wymaga certyfikatu ukończenia mechaniki kfantowej ^_^

• 0

Ja zmierzyłem grubość zawleczki zabezpieczającej i w markecie budowlanym kupiłem ich kilka. To trzeba zmienić na nowe.

Przy dokręcaniu nakrętki użyłem umiarkowanej siły aby jednocześnie docisnąć propelera i zgrać otwory do przeciągnięcia zawleczki.

Nie wiem czy stara 15tka i nowa mają taki sam wałek/frezy, ale do swojej (serii A) zastosowałem śrubę którą polecano zarówno do Yamahy 15 jak i Hondy 15.

Jeśli osiągasz 14km/h to oznacza że niewiele brakuje do wepchnięcia łódki w ślizg, ale też nikt nie zagwarantuje że 9 cali będzie idealne. Pewny jestem że popłynie szybciej i ulży silnikowi.Gdybyś miał możliwość pożyczenia śruby na test to byłoby najfajniej, bo to trochę zgadywanka.

• 0

Właśnie wróciłem z nad wody i niestety cała operacja nie przyniosła żadnego skutku. Prędkość nie ma dla mnie wiekszego znaczenia ważne ze nowy silnik i pali na raz więc mniej stresu jak płynie barka xD Dziękuje za pomoc

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Aleksander ile waży twoja łódka bo ja mam łajbe 3.7 220 goła bez silnika na suzuki 9.9 śruba o skoku 10 z młodym i trochę gratów na spina leci 33km/h załadowani na stację 26 A na śrubie 12 nie było mowy żeby łajba weszła w ślizg także zmiana śrubypowinna pomóc tak samo jak ustawienie silnika ( u mnie z 4 cm na 0.5 poniżej dna dało efekt +11km/h)

Pzdr Łukasz

• Like 1

• 0

Zamówię to i zobacze jaki bedzie efekt musze sie wstrzelic tak zeby było max 20km/h. Mam nadzieję że wymiana śruby nie wymaga certyfikatu ukończenia mechaniki kwantowej ^_^

Zawleczki zabezpieczające nakrętkę śruby napędowej kupiłem w sklepie motoryzacyjnym, ale w budowlanym też były.

By post nie był taki krótki, opiszę wyliczenie prędkości na swoim silniku  na śrubie 8 cali i obrotach nominalnych.

Moc maksymalną podaje się dla obrotów nominalnych, a jest ona proporcjonalna do wymnożenia obrotów i momentu obrotowego. Moment obrotowy to ramię razy siła, czyli jak mamy podany na przykład moment dokręcania śruby 5kgm - to oznacza że na ramieniu 1metr ma działać siła 5kg, a jeśli ramię będzie krótsze np. 50cm to siła będzie wynosiła 10kg.

Mój silnik ma 13,5 HP przy 5000obr/min, przekładnia 13 zębów na wałku pionowym a 27 na poziomym co daje znamionowe obroty śruby 5000 x 13 zębów/27 zębów=2407,40741, czyli w skrócie  2400 obrotów na minutę.

Przeliczenie na prędkość już podawałem wyżej a dla skoku 8 cali i założonych obrotach nominalnych będzie 2400 x 8x2,54cm x 0,8 x 60 = 2340864 cm/h czyli w przybliżeniu 23,4 km/h.

Wprawdzie na razie problemem są za małe obroty silnika, ale jak będą za duże to najłatwiej je zmniejszyć ograniczając ruch  na przepustnicy.

• Like 1

• 0

Aleksander ile waży twoja łódka bo ja mam łajbe 3.7 220 goła bez silnika na suzuki 9.9 śruba o skoku 10 z młodym i trochę gratów na spina leci 33km/h załadowani na stację 26 A na śrubie 12 nie było mowy żeby łajba weszła w ślizg także zmiana śrubypowinna pomóc tak samo jak ustawienie silnika ( u mnie z 4 cm na 0.5 poniżej dna dało efekt +11km/h)

Pzdr Łukasz

Oprócz wysokości możesz podłożyć klin pod silnik w formie ochraniacza pawezy niwelujący kąt 15°, który to w nowych silnikach zawitał :) ale dla mnie i tak jak kolega wyżej napisał najważniejsza jest wysokość powieszenia silnika...

Ww. Kliny dostępne na portalu aledrogo:)

Edytowane przez womaly23

• 0

http://jerkbait.pl/uploads/monthly_08_2020/post-72455-0-69625500-1596476949.jpg

Witam czytam i się zastanawiam czy podniesienie silnika w moim przypadku coś da,płyta antykawitacyjna jest 4 cm po niżej dna łodzi ,a raczej klia w łodzi.Łajba to romana 440 z hondą bf20km.

Edytowane przez perch22

• 0

http://jerkbait.pl/uploads/monthly_08_2020/post-72455-0-69625500-1596476949.jpg

Witam czytam i się zastanawiam czy podniesienie silnika w moim przypadku coś da,płyta antykawitacyjna jest 4 cm po niżej dna łodzi ,a raczej klia w łodzi.Łajba to romana 440 z hondą bf20km.

Spróbuj podnieść o jedno oczko na śrubach , albo jak kto woli o 1,5 - 2cm w górę... Powinny Ci obroty wzrosnąć oraz prędkość nawet o kilka km/h.

Najlepiej to wrzuć fotkę jak masz zamontowany silnik i jak masz nisko płytę kawitacyjną względem dna łodzi.

Edytowane przez cabage