kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) W górę go skubanca Aczkolwiek po obejrzeniu filmiku myślę że w Twoim przypadku jest co najmniej bardzo dobrze i jednak bym nic nie ruszał Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 5000 obr/min to dolny zakres WOT dla tego silnika... Wydaje mi się że jak podniesie silnik o jedną dziurę do góry zwiększą się ciut obroty i prędkość. Czysto teoretycznie powinna wzrosnąć dynamika / przyspieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Edyta.... Chociaż szczerze, jak wyciskasz około 40km na 20hp to raczej można się pobawić żeby uzyskać lepszą dynamikę, bo v-max to ci nie wzrośnie. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dzięki za info panowie ,w sobotę zrobię próbę i podniosę silnik ,pływam na na oryginalnej śrubie hondy 4 łopatkowej,czy jest sens kombinować ze śrubą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Śruba doszła na dniach wymienię i zobaczymy jaki będzie efekt. Tą zawleczkę zabezpieczając muszę dać nową po zmianie śruby ?Odpisuję z wakacyjnym opóźnieniem.Zawleczka jest wykonana z miękkiej stali i nieźle znosi gięcie, jednak dwa razy gięta w jednym miejscu nie będzie tak wytrzymała.Czasami zaginałem powtórnie, ale jak była możliwość jej skrócenia, głębszego wsunięcia i zagięcia w świeżym miejscu.Teraz mam kilka sztuk kupionych w sklepie z częściami do samochodów po 1zł za sztukę.Właściwym materiałem na zawleczkę jest miękka stal. Drut miedziany jest zbyt miękki a mosiężny zbyt kruchy.A ciekaw jestem czy nie ma gdzieś w rumplu tajnego schowka z zawleczkami na czarną godzinę?Warto mieć ze sobą jakąś zapasową śrubę, nawet zużytą, nakrętkę i zawleczki. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Stołczynianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zawleczka z samochodowego jest ocynkowana. Jakość ocynku w obecnych czasach to...Ja tam wolę nierdzewkę, jest twarda wiec daje się ją raz. Porządny producent (Storm hihi) daje w zapasie. W sklepie z nierdzewka nowa ok 50gr. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Wprawdzie nie na temat, ale współcześnie stal czy żeliwo jest niestety nie do porównania z tym dawniejszym. Skróceniu uległ czas topienia surówki, pozostaje dużo węgla a może też siarka i inne domieszki. Blachy w moim samochodzie korodują mimo ocynkowania, starszego modelu nic nie brała rdza.Poniemieckie rury wodociągowe z czarnego żeliwa służą do dzisiaj a PRL-owskie zżarte mimo ocynku. Nie wiem jak to zrobili i co dodawali, ale mam takie rury i 100% sprawności mimo prawie 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Po zmianie śruby wygląda to troche lepiej ale papy z dachu nie urywa.. https://www.youtube.com/channel/UCe6_uvTZvrteLRqFNUmAgLw Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nie za bardzo silnik masz wytrymowany do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Po zmianie śruby wygląda to troche lepiej ale papy z dachu nie urywa.. https://www.youtube.com/channel/UCe6_uvTZvrteLRqFNUmAgLwCzyli sukces połowiczny. Mi się to podoba, potwierdza że kierunek zmian jest właściwy.Wprawdzie silnik miał około 3tyś obrotów i słychać że nieco mu brakuje, ale kilwater zdradza że łódka zaczyna się kłaść na wodzie, wypłaszczać.Myślę że trudnością jest ciężar łódki, może napiła się wody i ma wodę między płaszczami?Jeśli przepustnica otwiera się na maksa, nie jest jakoś przyblokowana, to został jeszcze jeden krok, śruba o skoku 8 cali. Może być tani zamiennik.Oczywiście wszystko się liczy, czyli tak jak koledzy piszą ustawienie silnika - by nieco patrzył w wodę, rozmieszczenie ciężaru na łódce, bardziej w przód i ustalenie wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexondre Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Podniose chyba jeszcze do góry Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Podnoś śmiało masz tam jeszcze dość spory zapas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Panowie proszę o Pradę bo nie mam pomysłu na problem z pompą wody w yamaszce 8km 2t.po ok pół rocznym postoju na szczęście w beczce odpaliłem silnik i zauważyłem że nie ma kontrolki chłodzenia.po chwili dół silnika piszczał. Z kontrolki jakaś kropelka wody i spaliny. Rozebrałem pompę no i łopatki naderwane i przytarte na obudowie. Na szczęście miałem nowy wirnik wszystko ładnie poczyściłem i poskładałem. Kręcąc śrubą w wodzie samą spodziną pompa lekko unosi wodę przez otwór ale po złożeniu dalej lipa. Przez kontrolkę lecą spaliny i zauważyłem że przez otwory kratkowane do zaciągania wody też bomblują spaliny.jeśli ktoś miał podobni problem proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam,podniosłem silnik 2 cm ,trym o jedne oczko od sunąłem od łodzi tak, że po przyłożeniu poziomicy płyta antykawitacyjna jest równolegle do dna łodzi i w dwie dorosłe osoby mam 41km/h ,przed zmianą położenia silnika 41km/h płynąłem sam. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Witam,podniosłem silnik 2 cm ,trym o jedne oczko od sunąłem od łodzi tak, że po przyłożeniu poziomicy płyta antykawitacyjna jest równolegle do dna łodzi i w dwie dorosłe osoby mam 41km/h ,przed zmianą położenia silnika 41km/h płynąłem sam.Przecież to bardzo dobry wynik , nie ma co więcej kombinowac to tylko 20 kucyków a łajba nie mała . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Damiano Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Panowie proszę o Pradę bo nie mam pomysłu na problem z pompą wody w yamaszce 8km 2t.po ok pół rocznym postoju na szczęście w beczce odpaliłem silnik i zauważyłem że nie ma kontrolki chłodzenia.po chwili dół silnika piszczał. Z kontrolki jakaś kropelka wody i spaliny. Rozebrałem pompę no i łopatki naderwane i przytarte na obudowie. Na szczęście miałem nowy wirnik wszystko ładnie poczyściłem i poskładałem. Kręcąc śrubą w wodzie samą spodziną pompa lekko unosi wodę przez otwór ale po złożeniu dalej lipa. Odkręć spodzine i podłącz do wkrętarki wałek napędowy, sprawdzisz w ten sposób czy pompa jest sprawna, jeśli jest szukasz dalej. Ja miałem w swojej 8-ce podobnie ale po wymianie wirnika bo kupiłem taniego chińczyka i okazało się że opór wody i siła odśrodkowa jaką wytwarza pompa przyginały łopatki i nie podnosił wody jak trzeba po założeniu starego wszystko wróciło do normy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 O tym samym pomyślałem.kręciłem wałkiem przez wiertarkę i woda sikała strumieniem ale dopiero wtedy gdy spodzinę za użyłem aż lekko za pompę i to mi dało do m iyślenia.problem tkwił w nieszczelności najprawdopodobniej między uszczelką a obudową pompy no i jeszcze spory luz był w miejscu osadzeniu na wałku.nie będę się rozpisywał jak to zregenerowałem chyba że ktoś na priw.nie mogłem znaleźć nowej obudowy na Ali jest zestaw naprawczy ale niestety bez tego elementu.pompa obecnie dobrze działa ale jakby ktoś znalazł gdzie można kupić nową do silnika 6-8km 2T to poproszę o linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krajes Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Koledzy szukam po necie i widzę różne obrazki poglądowe - jak powinna być położona płyta antykawitacyjna względem dna łodzi? Na równo z dnem? Czy silnik yamaha 20KM da się jakoś wyregulować góra/dół gdy jest już zawieszony na pawęży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Zależy od marki silnika ,dane są podawane w instrukcji obsługi,Honda (bf20kM) podaje 0-50mm normalnie powieszony stopa S,płyta jest 40mm po niżej dna łodzi ,prędkość w dwie osoby 35km/h ,po podniesieniu o 2cm ,wzrosła do 40 km/h , dwie osoby przy sporej falce po ,prostu trzeba pokombinować . Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krajes Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Da się go na jakichś śrubach wyregulować dół/góra jak się go zawiesi na pawęży?Czyli najlepiej delikatnie wyżej niż dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Obrazek 8.7 to 1-2 cale poniżej dna, to podstawowe zalecenie, a jak kto chce to można podnosić dalej ale raczej tylko do wysokości dna.Silnik podnosi się podkładając listewki w uchwyt, by nie opadł za nisko. Jak pawęż za wysoka to gorzej bo albo ciąć pawęż albo zmienić silnik na dłuższą kolumnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krajes Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 A jak pawęż za niska i pomimo listewki do podniesienia dalej płyta jest poniżej dna Łodzi to co? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 To ceownik grubości pawezy wyspawac z blachy 3mm tak żeby zachodził na pawez po kilkanaście cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krajes Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Ok a na czym ceownik opierałby sie wewnątrz tymi bokami kiedy C? O Łódź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krajes Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Jest jakiś kontakt z Tobą na Fb, mail co by zdjęcia wysłać i sie doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi