kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Ja podłożyłem kawałki gumy - pasa transmisyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Wszystko fajnie z tym podnoszeniem , tylko dochodzi jeszcze aspekt łapania powietrza przez śrubę , proponuję zrobić zwrot o 180 stopni i będzie widac czy ustawienie jest dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Wszystko fajnie z tym podnoszeniem , tylko dochodzi jeszcze aspekt łapania powietrza przez śrubę , proponuję zrobić zwrot o 180 stopni i będzie widac czy ustawienie jest dobreTo chyba logiczne że należy podnieść z głową a nie na głupa, i zanim sie przewierci to trzeba podestowac, szczególnie przy mocnych skrętach płynąć na Maxa bo w tych momentach potrafi zamielic. 180 stopni niczego nie wyjsni - testy testy testy... Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Chyba nie czytasz ze zrozumieniem, poza płynięciem na wprost gdzie można silnik podnieść na max i każdy ruch w górę to będzie wzrost prędkości ( oczywiście będzie ten punkt w którym będzie max i już nic więcej się nie da). Jednakże podnoszenie silnika powoduje też to że jeżeli się przesadzi to nie będziemy mogli skręcać o większy kąt bo będzie nam śruba łapała powietrze. Ale to już zależy po części od konstrukcji łódki, nachylenia pawęży itd Ja mialem tak że Yamaha f25 ustawiona 3cm poniżej dna łodzi nie pozwalała na skręcanie a już na Etec 25 którego nie trzeba było podnosić i był też 3cm poniżej nie było opcji żeby wyskoczyła śruba i złapała powietrze mimo kręcenia się łódka w kółko.Więc to nie jest takie oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Testy testy testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pabik Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Witam , kupiłem Yamahę 15km dwusuw (95r) i strasznie ciężko skręca się na boki , jest na to jakiś sposób by to nasmarować ,bo patrzyłem na tą kolumnę i tam żadnego zaworu do smarowania nie zauważyłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Zobacz czy nie jest skręcony na kolumnie - śruba motylek lub inną ze sprężyna, na górze na kolumnie powinno coś byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 U mnie na kolumnie jest srubka na klucz 10 którą się dociska/luzyluje zeby sie lżej lub ciężej skręcało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Mam takie pytanko do bardziej obeznanych w temacie silników Yamaha. Mam przy Romanie (jednopłaszczowa) silniczek Yamaha z 2011r 9,9/15 KM. To ten większy i cięższy model, który na czapie ma opisane 9,9 ale można go odkręcić na 15 KM bez żadnych przeróbek przesuwając taką śrubkę na pręciku do góry. I tak mam zrobione. Czyli mam 15KM. Pytanko brzmi. Czy przy normalnym załadunku wędkarskim ( torba ,skrzynia z przynętami, echo, wedki i pozostałe duperele) licząc na 2 osoby prędkość max 31-32 km/h to norma i nic się nie da polepszyć, czy może jednak coś da się jeszcze ? No i jaka śruba byłaby najbardziej odpowiednia w takim zestawieniu z łódką Romana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Tu masz Romanę z silnikiem 10kM i 20kM . http://jerkbait.pl/topic/40863-wyb%C3%B3r-spalinowego-silnika-zaburtowego/page-88 Edytowane 10 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Tu masz Romanę z silnikiem 10kM i 20kM . http://jerkbait.pl/topic/40863-wyb%C3%B3r-spalinowego-silnika-zaburtowego/page-88No tak. Samemu bez załadunku. Tak nigdy nie pływałem.Swoją drogą Romana z 10kM prawie 3 dychy . Aż wierzyć się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Dodam tylko ,że moja śruba napędowa to oryginał 9 1/4 / 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Romana 150 kg,silnik 10kM 50kg stopa S,paliwo12kg, ja 86kg,kotwica 4kg ,echo +2 aku 7ah (5kg),koło rat , dwa kapoki , gaśnica,szpej do spiningu 30kg,razem jakieś 350kg,w pojedynkę 30kh oczywiście manetka na max ,jak dochodził kolega ze szpejem jakieś 100kg,to 25kh ,możesz nie wierzyć ale takie osiągi ma ta Romana na 10kM ,dla tego zmieniłem silnik na 20kM. Edytowane 11 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) A jaka miałeś śrubę przy tym 10KM ? Edytowane 11 Września 2020 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Oryginalną ,4-ro łopatkową hondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Moje obeznanie sprowadza się jednego silnika Yamaha 13,5 HP, 323 ccm, 45kg masy, ze śrubą 10 i 1/2 cala skoku. Raczej odblokowanym na 15HP.Przy ciężarze całości około 450kg obroty były idealne a prędkość maksymalna około 29-30km/h. Prędkość ekonomiczna dla mojego gumiaka 360cm długości przy typowych obciążeniach to 25 - 28 km/h.@skalek-77 nie zauważyłem dalszego ciągu i tego że podałeś skok śruby.Sprawdź jaką masz przekładnię w spodzinie, bo może być nietypowa i nominalne obroty silnika, albo zmierz obroty obrotomierzem. Edytowane 13 Września 2020 przez Stołczynianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Antek0158 Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Skałek masz b.dobre osiągi. Zakładam, że to jest 9,9-15 2T. Z tej pojemności to przy wszelkich kombinacjach może z 1-2km/ha uzyskasz, ale to w sprzyjających warunkach. Romana to kawał krypy. To, że ktoś z tego silnika wyciągnął więcej, to wcale nie świadczy, że z taką samą jednostą pływającą. O ile dać wiarę tym lepszym wynikom. W dwie osoby+ klamoty osiągasz b.dobry wynik na Romanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Skałek masz b.dobre osiągi. Zakładam, że to jest 9,9-15 2T. Z tej pojemności to przy wszelkich kombinacjach może z 1-2km/ha uzyskasz, ale to w sprzyjających warunkach. Romana to kawał krypy. To, że ktoś z tego silnika wyciągnął więcej, to wcale nie świadczy, że z taką samą jednostą pływającą. O ile dać wiarę tym lepszym wynikom. W dwie osoby+ klamoty osiągasz b.dobry wynik na Romanie.Mój silnik to 9,9/15k, 4T. To ten większy pojemniejszy i cięższy egzemplarz. Dokładnie model 9,9HMH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Antek0158 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 To 15/20Hp po zdławieniu opisane na 9,9. Czytałem gdzieś, że po wymianie gaźnika na 20Hp idzie go zrobić. To może byś coś poprawił z prędkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Antek0158 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Są na forum fachowcy. Wypowiadali się w takich sprawach. Napisz do kogoś priv. Koledzy pomogą. Gaźnik i robota pewnie parę złotych wyniesie, ale 20 to nie 15.Choć do Romany to i 30 nie jest przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 To 15/20Hp po zdławieniu opisane na 9,9. Czytałem gdzieś, że po wymianie gaźnika na 20Hp idzie go zrobić. To może byś coś poprawił z prędkością.I dokładnie to mam zamiar zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Silnik Yamaha (lub Mariner) 5HP dwusuwowy z lat 80tych, taki popularny. Czy ktoś próbował zastosować do takiego motorka gaźnik od Storm T6? Silnik wygląda podobnie i gaźnik też, może kompatybilny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Witajcie! A ja mam dalej problem ze swoją yamaha 15 hp, chodzi o to że nie chce wejść na pełne obroty. Ostatnio we 2 pływałem nim 37 km/h a dziś ledwo 25 km/h i to jeszcze go zwalniało. Po zgaszeniu znowu wkręca się na obroty i po chwili spada i czuć jakby nim szarpało , jakby próbował się wkręcić ale niestety nie daje rady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Wydaje mi sie ze poszly ci membramy od pompy paliwa. Z ktorego roku silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Silnik z 2015 roku wyplywane ponad 110 motogodzinWydaje mi sie ze poszly ci membramy od pompy paliwa. Z ktorego roku silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi