kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Witajcie! A ja mam dalej problem ze swoją yamaha 15 hp, chodzi o to że nie chce wejść na pełne obroty. Ostatnio we 2 pływałem nim 37 km/h a dziś ledwo 25 km/h i to jeszcze go zwalniało. Po zgaszeniu znowu wkręca się na obroty i po chwili spada i czuć jakby nim szarpało , jakby próbował się wkręcić ale niestety nie daje rady.Mam dokładnie to samo i też nie wiem o co chodzi. Mój silnik to 15HP 4T z 2011r. Objawy identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Mam dokładnie to samo i też nie wiem o co chodzi. Mój silnik to 15HP 4T z 2011r. Objawy identyczne. Jak jakimś cudem dowiesz się co jest przyczyną daj znać proszę. Ja również jak się dowiem co to, to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Czy ktoś się może orientuje, czy złączka plaiwowa Quicksilvera 40801 pasuje do zbiornika Yamahy? Chodzi mi konkretnie o tą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Tak pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Czekam na drugi gaźnik jak zamontuje i sie przepłynę to dam znać czy to była wina gaźnika czy nie. Bo ja u siebie już wszystko próbowałem i dupa Mam dokładnie to samo i też nie wiem o co chodzi. Mój silnik to 15HP 4T z 2011r. Objawy identyczne. Jak jakimś cudem dowiesz się co jest przyczyną daj znać proszę. Ja również jak się dowiem co to, to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Czekam na drugi gaźnik jak zamontuje i sie przepłynę to dam znać czy to była wina gaźnika czy nie. Bo ja u siebie już wszystko próbowałem i dupaNo to ja dokładnie to samo mam zamiar zrobić > z tym, że gaźnik będzie od 20HP. Mam nadzieję , że pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Werem Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 No to ja dokładnie to samo mam zamiar zrobić > z tym, że gaźnik będzie od 20HP. Mam nadzieję , że pomoże.To jeszcze ten gaźnik nie dojechał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bodzialdo Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Panowie pytanie o śrubę silnik yamaha 40 hp 4 suw 2005 rok obecnie śruba 11 1/8 X13-G obroty max 4700 38 km max speed łódka terhi nordic 460 długa 180szeroka 250 kg wagi plus graty i ja będzie pewnie 400 kg. Wydaje mi się że muszę założyć śrubę o mniejszym skoku? Jeśli tak to jaka dokładnie z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Tak pasujeDzięki, już kupiłem i też mogę potwierdzić. Od Merca pasuja, jakość ok, a cena niższa niż Yama. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Ja też zamówiłem od 20 hp zobaczymy mam nadzieje że będzie lepiej bo tak to się pływać nie da No to ja dokładnie to samo mam zamiar zrobić > z tym, że gaźnik będzie od 20HP. Mam nadzieję , że pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Panowie pytanie o śrubę silnik yamaha 40 hp 4 suw 2005 rok obecnie śruba 11 1/8 X13-G obroty max 4700 38 km max speed łódka terhi nordic 460 długa 180szeroka 250 kg wagi plus graty i ja będzie pewnie 400 kg. Wydaje mi się że muszę założyć śrubę o mniejszym skoku? Jeśli tak to jaka dokładnie z góry dzięki za pomocTak na oko skok powinien być o jeden cal mniejszy, ale lepiej to obliczyć. Podawałem we wcześniejszych tematach wzór podstawowy i po przekształceniach.Dobór śruby napędowej - i jeszcze w jednym temacie ale nie pamiętam.W obliczeniach warto uwzględnić ewentualnych pasażerów, trzeba też znać zalecany zakres obrotów dla danego silnika, jest w manualu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 A ja zamiast waszych wzorów i innego pierdolenia i wróżenia z fusów o którym piszecie polecam testy na śrubach.888603041 tu masz kolego nr do człowieka który handluje śrubami nowymi - zadzwoń i kupując powiedz ze w razie co wymienisz na inny skok jeśli testy nie będą po Twojej myśli , człowiek nie robi żadnych problemów z wymianą itd . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Dokladnie jak womaly mowi bez wzorow jestem sobie wstanie wyliczyc i co z tego sruba srubie nie rowna inny producent inny flex plus nastepuje taki moment ze powinno byc ok a jest mina najlepsze rozwiazanie to to zalozyc pare srob zmieniajac trim i wysokosc gora dol a nawet jak skok ten sam i srednica to inaczej plynie orginalna w moim przypadku black max inaczej solas jeszcze inaczej Michigan a jeszcze inaczej chinski wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 No i wymieniłem nowy gaźnik w mojej Yamaha 9,9/15 HMH. I dramat jest gorszy jak był. Na starym gaźniku 15HP silnik startował , łódka wchodziła w ślizg i zamiast nabierać prędkości a silnik obrotów to łódka zwalniała a silnik spadał z obrotów. Na nowym gaźniku mocniejszym bo 20HP silnik odpala normalnie , ssanie automatyczne działa jak należy no i podczas płynięcia jest to samo co na starym gaźniku tylko objawy są jeszcze jakby spotęgowane . Silnik wchodzi w ślizg ( szybciej niż na starym gaźniku 15 HP) , no i już jak powinien przyspieszać bo łódka już się podniosła i położyła , czyli opory są mniejsze, to łódka zwalnia a silnik spada z obrotów, aż do zera w tym przypadku i gaśnie. Oczywiście przy manetce odkręconej na max. Po takim zgaśnięciu, silnik odpala ale nie tak łatwo za 3-4 szarpnięciem , chodzi nie równo na wolnych. A i jeszcze jeden szczegół . Na nowym gaźniku po chwili pływania świece są czarne i okopcone. Takiego objawu na starym słabszym gaźniku nie było. Dodam tylko, pompkę paliwową już sprawdzałem. Membranka po za tym , że troszeczkę wyciągnięta to jest ok ( cała, miękka) a pompka paliwo podaje ładnie.Świece wymieniałem na nowe 2x. Normalnie jestem załamany i nie wiem co robić. Może ktoś coś ... lub zna podobny przypadek. Pomóżcie proszę, którzy trochę bardziej znają się na rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) Rafał wyglada na nieprawidłowy skład AFR czyli mieszanki paliwa i powietrza, skoro masz czarne świece to może o tym świadczyć, podobnie objawy. Moim zdaniem tu leży pies pogrzebany, coś nie tak z dawkowaniem paliwa (za dużo) i powietrza (za mało). Sama wymiana gaźnika nic nie da bez ponownego zestrojenia całości, z wymianą dysz włącznie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 10 Listopada 2020 przez WojtekCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Tyle, że w nowym gaźniku przecież są nowe dysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 A co może być powodem zbyt dużej dawki paliwa ? Przy starym gaźniku gdy wcześniej było dobrze i przy nowym gaźniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 To niekoniecznie musi być zbyt duża dawka paliwa sensu stricte, dawka paliwa może być odpowiednia dla tego gaźnika ale powietrza juz niekoniecznie. Generalnie chodziło mi o to ze moim zdaniem wyglada to na zaburzony balans mieszanki paliwowo- powietrznej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Nie wiem na ile to może pomóc ale warto obejrzeć ten filmik https://youtu.be/Kw0vETJCcmI Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Zawieź ten silnik do serwisu, nie koniecznie motorowodnego ale np. tam gdzie naprawiają kosiarki lub skutery/motocykle i Ci wyregulują ten gaźnik. Sam tego nie ogarniesz jeśli nigdy tego nie robiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Panowie ten gaźnik w tym modelu to jedno wielkie nieporozumienie, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Nie zmienia to faktu, że jak będzie wyregulowany a reszta podzespołów sprawna to silnik powinien chodzić normalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Oczywiście, że regulowałem gaźnik. To było pierwsze co zrobiłem. Normą w tych silnikach jest dysza od regulacji składu mieszanki odkręcona na 2,5 obrotu. Próbowałem 2,5 obrotu, 3, obroty, 3,5 jak i 1,5. Wszystkie możliwe opcje włączając w to ćwiartki obrotu. Za każdym razem jest tak samo źle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 A zawory były kiedykolwiek w nim regulowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 A zawory były kiedykolwiek w nim regulowaneJa mam go od czerwca ubiegłego roku. Zaworów nie regulowałem. A czy były nie wiem.A czy objawy zbyt dużych luzów zaworowych byłyby takie jak wyżej opisałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi