Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

• 0

Panowie znacie jakieś zamienniki filtra oleju do yamaha f30? W oryginale mają oznaczenie

OLEJU 5GH13440-61

PALIWA 6D8-2456300.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

OP595/2

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam czy ktoś miał taki przypadek jak mój? A mianowicie: dziś wpłynąłem pontonem w poszukiwaniu jesiennych boleni i wszystko było ok przez 1 godzinę a później kiedy odpaliłem silnik i już miał wchodzić w ślizg to zaczęło coś rzecholic jakby jakieś (zgaduje) ząbki się nie zazębiały byłem wstanie płynąc ale nie mogłem skręcić w lewo bo zaczynało coś tam stukać. (Olej regularnie wymieniany)

Silnik Yamaha 9.9c 2t

Edytowane przez Jano

• 0

Witam czy ktoś miał taki przypadek jak mój? A mianowicie: dziś wpłynąłem pontonem w poszukiwaniu jesiennych boleni i wszystko było ok przez 1 godzinę a później kiedy odpaliłem silnik i już miał wchodzić w ślizg to zaczęło coś rzecholic jakby jakieś (zgaduje) ząbki się nie zazębiały byłem wstanie płynąc ale nie mogłem skręcić w lewo bo zaczynało coś tam stukać. (Olej regularnie wymieniany)

Silnik Yamaha 9.9c 2t

Rzęcholić może też uszkodzone łożysko - oby nie w spodzinie.

• 0

Nie mierzyłem.

Ale gdyby nagle( po zimie) stracił kompresję to czy odpalał by od strzała i czy miał by moc podczas wchodzenia łódki w ślizg?

Ja bym sprawdzał od podstaw, jak będzie kompresja do dalej po kolei , inaczej się nie da. Może ma nierówna kompresję itd

• 0

Panowie taki problem. Yamaha f30 4t z 2005r. Wymieniłem oleje i świece. Chodzi generalnie jak zegarek, ale jak rumpel przykręcę na zero, na najniższe obroty, to nierówno chodzi i gaśnie. Wystarczy delikatnie podnieść obroty i wszystko jest ok. W czym problem?

• 0

W takim wypadku obrotomierz by się przydał. Jeśli obroty za bardzo spadają i gaśnie podnieść je o 50 śrubką i problem znika. 

Miałem tak Y 8KM na 0 położeniu, czasem zgubił zapłon, czasem kichnął, czasem zgasł. Podniesienie wolnych o 50 obrotów i więcej nie wracałem do tematu.

Edytowane przez Tresor

• 0

Jak już będziesz regulował to tam jest śrubka która aktywuje 3 gaźniki jednocześnie.

Jeśli ruszysz osobno każdy gaźnik to synchronizację gaźników rozwalisz

Sorry bo jestem laik w temacie, gdzie szukać tej śrubki?