Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Yamaha to jedna z lepszych marek jeśli chodzi o silniki

jak sąsiad dbał o silnik, wymieniał olej/e sprawdzał chłodzenie (okresowa wymiana wirnika w pompie wodnej)

to z czystym sumienie można polecać,

aby napisać Ci cos więcej to musisz podać dodatkowe informacje: np. model.... (zdjęcia mile widziane)

4-suw, na bank będzie mało palił

Edytowane przez @Wojti

• 0

Tak jak napisali przedmowcy, wszystko zalezy w jakim ten silnik jest stanie. Wada i zaleta tego silnika jest jego delikatnosc...nie wiem jak w innych silnikach malej mocy wyglada uklad chlodzenia - ja plywajac po Wisle w rejonie sypiacym piaskiem kilka razy gruntownie czyscilem kanal chlodzenia a raz zmienialem pompe wodna (prawie calkowite sciecie lopatek naskotek zanieczyszczonej wody)

Generalnie dobry silnik.

Glowne wady to tak jak chyba we wszystkich 1cylindrowcach - duzy halas.

Zalety na tle konkurencji: bardzo mala waga, spalania nie wymieniam bo one wszystkie pala malo...

Gumo

• 0

Tak to F4.Dzisiaj uruchamiałem w misce z wodą ,działa OK.Właściciel zapraszał do sprawdzenia z łodzią, pewnie niedługo skorzystam.Na początek śpiewa 2000zł, ale myślę że jeszcze starguję ponieważ jest lekki wyciek , minimalny spod pompy paliwa a ta to koszt ok 500zł..Rok prod 2003.

• 0

http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/2003/F4MSHB/FUEL%202/parts.html

Gumo

p.s. Wziete z przypietego watku na niniejszym forum, czasem warto rzucic okiem. Wyglada jakos inaczej ta pompa (pozycja 15) - kiedys w poprzednim serwisie zapomnieli mi z powrotem zalozyc rurke odpowiedzialna za powrot paliwa do pompy. Efekt - kolorowe plamy za lodka...ale stad wiem, ze u mnie to wyglada jakos inaczej (wiecej przewodow)

• 0

....czytaj- nie kupisz pewnych uszczelek bez przynaleznych do nich czesci...

ostatnio korzystałem z firmy co dorabia uszczelki

- dajesz stara uszczelkę albo cześć do której ma pasować (np. głowica) i dorobią wszystko

dorobienie uszczelki pod głowice z takim metalowym kołnierzem - kosztowała mnie 45zł

natomiast dorobienie uszczelki do pompy wodnej (taka zwykła) 10zł

wiec jak za sama wymianę uszczelki 200zł to chyba z dużym zapasem ;)

moim skromnym zdaniem masz dobrego sasiada

2000zł za ten motor to lepiej niż rozsądnie

• 0

Witam kolegów

Mam pytanie odnośnie  trochę nietypowej yamahy 13.5 km silnik czterosuwowy .Potrzebuje informacji ogólnych,jego wady i zalety,osiągi itd.Jak ma się w odróżnieniu od 9.9 i 15 km.Moze któryś z kolegów miał okazje popływać na takowym silniku.

Bardzo mało info w necie wiec prosze o wasze spostrzeżenia.Pozdrawiam

• 0

"specjalny model YAMAHY 13,5 KM na POLSKE, czyli dostosowany do polskich przepisów największa moc do 10KW=13,6KM bez uprawnień sternika motorowodnego. 

W teście który umieściłem ten silnik nie istnieje, bo to ten sam silnik co 15 i 20KM, z resztą tak jak piszę: 

8KM i 10KM to ten sam silnik 
15KM i 20KM to ten sam silnik 

zmniejszony dopływ paliwa=mniejsze obroty= mniejsza moc w KM 

Pojemności cylindrów 8 i 10 są takie same, 15 i 20 tak samo, różnica w obrotach czasami w skoku śruby.Co do śrub i ich doboru, nie będę się rozpisywał, chyba,że ktoś chce takie info dokładne co i jak mogę to napisać bez problemu. 

z serwisem tego silnika nie ma żadnych problemów, ponieważ jest to model 20KM zdławiony do 13,5 KM.Co do dostępności części Yamaha=Mercury=Mariner, tak mi odpowiedzieli w serwisie w Poznaniu. z częściami nie ma problemu, przy regularnym serwisowaniu,wymiana oleju w spodzinie i silniku, raz do roku zmiana wirnika gumowego pompy wody, wieczny silnik, dla tego kupiłem yamahe, a przd zakupem oglądałem suzuki, ale nie ma u mnie serwisu dla tego nie kupiłem. 

Po upływie gwarancji, wiadomo co można zrobić, bo konia z rzędem temu kto na wodzie mi powie,że silnik ma 20KM a nie 13,5 tak jak na tabliczce znamionowej. 

Zmniejszenie mocy silnika 20KM do 15 oraz do 13,5KM jest w zmniejszonym dopływie paliwa do gaźnika, tak było w mojej 15KM obecnie ma 20KM, Wyjęcie tego dławienie odbyło się w serwisie w Poznaniu, na moje polecenie, serwis Gapski i Syn autoryzowany serwis yamahy. 
Wiadomo, że silnik jest po gwarancji, w innym przypadku bym tego nie zrobił a i serwis by się chyba tego nie podjął. "

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=163436

• 0

"specjalny model YAMAHY 13,5 KM na POLSKE, czyli dostosowany do polskich przepisów największa moc do 10KW=13,6KM bez uprawnień sternika motorowodnego. 

W teście który umieściłem ten silnik nie istnieje, bo to ten sam silnik co 15 i 20KM, z resztą tak jak piszę: 

8KM i 10KM to ten sam silnik 

15KM i 20KM to ten sam silnik 

zmniejszony dopływ paliwa=mniejsze obroty= mniejsza moc w KM 

Pojemności cylindrów 8 i 10 są takie same, 15 i 20 tak samo, różnica w obrotach czasami w skoku śruby.Co do śrub i ich doboru, nie będę się rozpisywał, chyba,że ktoś chce takie info dokładne co i jak mogę to napisać bez problemu. 

z serwisem tego silnika nie ma żadnych problemów, ponieważ jest to model 20KM zdławiony do 13,5 KM.Co do dostępności części Yamaha=Mercury=Mariner, tak mi odpowiedzieli w serwisie w Poznaniu. z częściami nie ma problemu, przy regularnym serwisowaniu,wymiana oleju w spodzinie i silniku, raz do roku zmiana wirnika gumowego pompy wody, wieczny silnik, dla tego kupiłem yamahe, a przd zakupem oglądałem suzuki, ale nie ma u mnie serwisu dla tego nie kupiłem. 

Po upływie gwarancji, wiadomo co można zrobić, bo konia z rzędem temu kto na wodzie mi powie,że silnik ma 20KM a nie 13,5 tak jak na tabliczce znamionowej. 

Zmniejszenie mocy silnika 20KM do 15 oraz do 13,5KM jest w zmniejszonym dopływie paliwa do gaźnika, tak było w mojej 15KM obecnie ma 20KM, Wyjęcie tego dławienie odbyło się w serwisie w Poznaniu, na moje polecenie, serwis Gapski i Syn autoryzowany serwis yamahy. 

Wiadomo, że silnik jest po gwarancji, w innym przypadku bym tego nie zrobił a i serwis by się chyba tego nie podjął. "

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=163436

Witaj czyli z tego co piszesz 13.5 to 15-20km tylko zdławiona.

Napisz proszę czy miedzy 13.5 a 15 jest odczuwalna różnica

Jaki koszt podniesienia mocy.

Dzieki

• 0

Ponton bush 360.Wcześniej pływałem na 15 mercury w dwusuwie.

I było ok.Dlatego nie wiem czego szukać czy dwu czy czterosuwowy silnik.

Ciężko już znaleźć 15 w dwusuwie w naprawdę dobrym stanie

Nic czekam na wasze spostrzeżenia i pewnie na coś się zdecyduje.

Nadal liczę na któregoś z kolegów  który coś więcej mi powie o 13.5km yamaha

• 0

Zaintrygowała mnie wypowiedź kolegi o tym że to tylko dopływ paliwa , ponieważ posiadam 15km , jak kupowałem silnik w salonie powiedziano mi że różnica to wałek rozrządu , moduł , gaźnik.

Teraz pogrzebałem w katalogach

http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard

Niestety katalogi obejmują silniki do 2006 i póżniej , ale w 2012 były drobne zmiany takie jak automatyczne ssanie,

Efekt jest taki że moduł zapłonowy dla 15km i 20km oraz wałek rozrządu dla 15km i 20km ma ten sam numer katalogowy !!!

Natomiast oba katalogi podają dwa typy gaźników o innych numerach katalogowych dodatkowo opisanych jako 15hp i 20hp

hehehe , jak tylko będę miał trochę czasu to klucze w dłoń i zaraz się okaże czy tam jakaś zweżka jest...

Jesteś pewien,ze między 15 a 20KM różnica tkwi tylko w "dopływie paliwa"?
P.s. Nie ten sam silnik,ta sama pojemność...gaźnik,moduł ito inne