Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie ma co więcej mówić , to taki silnik jak 15km i 20km , zagadka jest tylko jak została ograniczona moc , jeśli to co sprawdziłem i opisałem powyżej to prawda , to temat jest rozwiązany.

A dane tech masz tutaj , będą takie same jak 15km i 20km , oprócz mocy

http://www.yamaha-motor.eu/pl/products/marine-engines/four-stroke/f25-f20-f15.aspx?view=techspecs

Ponton bush 360.Wcześniej pływałem na 15 mercury w dwusuwie.

I było ok.Dlatego nie wiem czego szukać czy dwu czy czterosuwowy silnik.

Ciężko już znaleźć 15 w dwusuwie w naprawdę dobrym stanie

Nic czekam na wasze spostrzeżenia i pewnie na coś się zdecyduje.

Nadal liczę na któregoś z kolegów  który coś więcej mi powie o 13.5km yamaha

• 0

Nie ma co więcej mówić , to taki silnik jak 15km i 20km , zagadka jest tylko jak została ograniczona moc , jeśli to co sprawdziłem i opisałem powyżej to prawda , to temat jest rozwiązany.

A dane tech masz tutaj , będą takie same jak 15km i 20km , oprócz mocy

http://www.yamaha-motor.eu/pl/products/marine-engines/four-stroke/f25-f20-f15.aspx?view=techspecs

Dzieki śliczne za zainteresowanie tematem.

kolega pływa czterosuwowym silnikiem???

• 0

tak yamaha 15km 4t , dodatkowo sprawdziłem w katalogach i dla przykładu

modele Yamaha F15CELH i Yamaha F20ELH mają TE SAME MODUŁY CDI I TE SAME WAŁKI ROZRZĄDU , w gaźniku różnica jest w dyszach 15km ma dysze główną 80# 20km ma dyszę główna 118#.

Teraz już jestem niemal prawie pewien że opowieści o różnych wałkach i modułach CDI to bajka.

• 0

to racja , jak bym miał za każdym razem zakładać 15km , to bym wybrał 2T lub 8km 4T

moc jest fajna ale waga to tez nie mała.ja mam 8ke i powiem ze 37kg wrzucac do bagaznka to tak na styk.

wrzucac 50 kg to ja dziekuje bo kregosłup ma sie jeden.

kupujac ten 13.5 podumaj nad przyczepką i silnk na stałe zamontowany do pawęży pontonu

• 0

Pozwoliłem sobie zrobić screeny ze strony www.boats.net gdzie są katalogi części zamiennych

z listy zastosowań części , wyraźnie widać że wałek i moduł są te same dla 15 i 20 km

attachicon.gifcamshaft.png

attachicon.gifcdi.jpg

Cos w tym jest .Kiedyś rozmawiałem z gościem i tez twierdził ze różnica jest w dyszy ,wiec mógł mieć racje

• 0

ja nie mam zdrowia , dodatkowo musiał bym wozić silnik cały czas w samochodzie co odpada , generalnie da się to zrobić oczywiście, bo kilka razy to już robiłem , jak jest dobre miejsce do zniesienia sinika i możliwość wejścia z nim do wody pod samą łódkę - ponton to super sprawa, teraz mam przycumowaną łódkę do bujającego się pomostu i woda 2m, więc zakładanie i zdejmowanie za każdym razem odpada .

• 0

Bez przesady...dwa lata już zakładam i żyję ;)

..nieźle wzmacnia to prostowniki grzbietu ;) ...

Ja po przejściach nie zostawiłbym już łodki pod chmurką...wróciłem do 4m pompona i noszenia 52kg mocy...

W kwestii różnic między między 15 a 20KM w 4T najlepiej niech wypowie sie nasz znawca Włodziu vel Tornado...

• 0

..nieźle wzmacnia to prostowniki grzbietu ;) ...

Ja po przejściach nie zostawiłbym już łodki pod chmurką...wróciłem do 4m pompona i noszenia 52kg mocy...

W kwestii różnic między między 15 a 20KM w 4T najlepiej niech wypowie sie nasz znawca Włodziu vel Tornado...

Patryk muszę dbać o bicki bo koszula od Ciebie mała nie jest ;) Edytowane przez Przemek

• 0

W każdej instrukcji napisano, że wypalić paliwo przed zdjęciem z pawęży. Moje Tohatsu potrafi 15 minut klukać,  zanim zgaśnie, paliwa tam sporo zostaje. Zwykle 150-250 m od przystani zdejmuję przewód paliwowy, a i tak musi pochodzić, zanim rozładuję lódkę.

@Lester, jeśli mogę poradzić, to przyjmij cenę sąsiada, pod warunkiem, że wcześniej naprawi wyciek i będzie po dyskusji. Albo jest uczciwy i chce sprzedać, albo kanciarz. Można też umówić się, że Ty poświęcisz czas na naprawę, za którą on zapłaci, tzn wieziesz do warsztatu, bierzesz rachunek  na właściciela i płacisz 2 kzł minus rachunek. Cena jest ani mała, ani duża, standardzik za sprawny silnik w wieku 8-15 lat.