kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Danek pamiętaj ze szybka sruba nie nadaje się do ciężkiej jednostki w przypadku, gdy silnik dobrany jest na styk. Możesz mieć problemy z wejściem w ślizg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Panowie szukam szybkiej śruby do Yamaszki 2010 -jaka najlepszaDanekPodaj parametry łódki, silnika, śruby dotychczas stosowanej. Co jest powodem szukania szybkiej śruby, bo tak jak napisał @patu można przedobrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Podaj parametry łódki, silnika, śruby dotychczas stosowanej. Co jest powodem szukania szybkiej śruby, bo tak jak napisał @patu można przedobrzyć http://www.vicprop.com/planing_size.php jak się ma dokładne dane łodzi, to można się zdziwić jak dokładnie ten kalkulator szacuje efekt zmian któe planujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Witam jednostka Łódź Michał z milexu 4 m dł 1,5 szer waga 120 kgidentyczna jak na tych zdjęciach http://jerkbait.pl/topic/29460-s-łódkawózek-silniki/ silnik od @Patu Yamaha 15 ale ponoć po oględzinach fachowca ( 13,5 ) - Patryku juz zgłupiałem jaki mam silnik do śruby jeszcze nie zaglądałem ale Patryk będzie wiedział. o ile pamietam to 9 1/4 x 10 Łódka wchodzi w ślizg z dwiema osobami ale czasami pcha wodę- max co wykręciłem sam 34 w dwie osoby 26-Po ostatnich zawodach łodzie po 150 kg na yamaszce 9,9 ( 2 suwy) mijały mnie jak BMW na autostradzie. a koleś na riwerfoxie i 13,5 łykał jak ferrari. PozdrawiamDanek Edytowane 29 Września 2013 przez danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Ja go kupiłem jako 15tke. Pozniej zamontowalem 20 km i zestaw skradziono. Danek,ściągnij hydropłaty będzie szybciej..Ja w dwie osoby wykrecalem 31km/h przy nautycznie gorszej jednostce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Bardzo podobne wyniki na michale mam na 9.9 2-takt ale ślizga się przy tych 26 km/h. Załóż śrubę o większym skoku np. 12. Prędkość musi się zwiększyć. Tak czy siak cudów nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 W moim wypadku zmiana śruby dużo dała; zestaw to Remus Galileo + Yamaha 8HP 4takt. Oryginalnie motorek miał śrubę o skoku 7 1/2. Maksymalna prędkość na starej śrubie 25-26km/h i trochę jej brakowało do ślizgu. Po wymianie na Solasa 9 cali, maksymalna prędkość to 31-33km/h w zależności od warunków pogodowych(wiatr, fala). W obu przypadkach mowa o pływaniu solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Bardzo podobne wyniki na michale mam na 9.9 2-takt ale ślizga się przy tych 26 km/h. Załóż śrubę o większym skoku np. 12. Prędkość musi się zwiększyć. Tak czy siak cudów nie będzie A jak ci się Michał zachowuje, bo mi się wydaje, że zaraz się rozleci przy tych prędkościach. @Patryku spróbuje zdjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 A jak ci się Michał zachowuje, bo mi się wydaje, że zaraz się rozleci przy tych prędkościach. Michał to nie jest łódka do skakania po falach, jak jest spora fala to nie pływam w ślizgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mirek* Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Danek kolega kotwiz dobrze prawi 20stki Yamahy mają w standardzie 9 1/4 x12" ja taką miałem w swojej yamaszcze przy solarze 360 z jednym małym ale, przy trzech osobach na łodzi będziesz chciał spowrotem do 10". Jeśli pływasz sam lub max dwie osoby to warto ... a najlepiej pożyczyć i sprawdzić ... Sławek dzięki za link, ten pomysł jest zaj...y ten wózek jest jeszcze prostszy do zrobienia niż Guzego a cena kosmiczna ... mam taki od roku no może dwóch a nie pomyślałem o kółkach przy kierownicy. W necie są takie lecz z małymi kółkami obrotowymi na prostej ramie L Edytowane 1 Października 2013 przez Mirek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Jest taka śruba w ofercie Yamahy 9 7/8 X 11/1/4. Myślę, że będzie ok. Nie powinieneś dużo stracić przy wyjściu w ślizg, a prędkość na pewno wzrośnie. Na michale super wygodnie w trójkę się nie wędkuje więc domniemam, że pływasz z reguły we dwójkę lub sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Expertem nie jestem ale do piętnastek fabrycznie dedykowane były "najszybsze" śruby 9-1/4" X 10-1/2" 683-45943-00-EL. Ta, o której piszesz Kamil to standard do 20HP o symbolu 664-45947-01-EL Edytowane 1 Października 2013 przez jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Mylisz się kolego @jerry. Ja też ekspertem nie jestem ale katalog potrafię czytać. Otóż najszybszą dedykowaną śrubą do 15-tki była 9 1/4 x 12. Jeśli założyłby od razu 12 to mógłby mieć problemy z wyjściem do ślizgu więc wydaje mi się, że śruba odrobinę większa ze skokiem pomiędzy 10 a 12 powinna być OK. Tutaj dedykowane, fabryczne śruby do yamahy http://accessories.yamaha-motor-europe.com/files/documents/EU/2009_Prop_Plastic-Aluminium_090616.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Mylisz się kolego @jerry. Ja też ekspertem nie jestem ale katalog potrafię czytać. Otóż najszybszą dedykowaną śrubą do 15-tki była 9 1/4 x 12. Jeśli założyłby od razu 12 to mógłby mieć problemy z wyjściem do ślizgu więc wydaje mi się, że śruba odrobinę większa ze skokiem pomiędzy 10 a 12 powinna być OK.Tutaj dedykowane, fabryczne śruby do yamahy http://accessories.yamaha-motor-europe.com/files/documents/EU/2009_Prop_Plastic-Aluminium_090616.pdf tylko po co mu szybsza śruba, skoro we 2 silnik się nie "dokręca" i tak bardzo traci na prędkości? Michała nie miałem, ekspertem nie jestem, wszyscy nie wiemy czy to 13,5 czy 15, ale przy takich danych jakie kolega podał może na szybszej śrubie samemu osiągnąć nadświetlną ale we 2 tylko pchać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 @Danek napisał: Łódka wchodzi w ślizg z dwiema osobami ale czasami pcha wodę- max co wykręciłem sam 34 w dwie osoby 26- Wiem o czym pisze bo sam mam taką łódkę i bardzo podobne wyniki osiągam na swoim silniku. Mój michał przy prędkości ok. 22 km/h zaczyna kłaść dziób na wodzie więc przy 26 nie powinien pchać wody. Dla takich małych silników dodatkowa dorosła osoba ( czytaj "chłop" ) to już duże obciążenie. Zasugerowałem taką śrubę żeby nie stracił za wiele przy wychodzeniu do ślizgu. Przy moim silniku jest śruba 8 1/2 x 9 1/2 ( 2-takt 9.9 ), mnie te osiągi wystarczają przy sterowaniu rumplem więc nic nie kombinowałem. Na drugiej łajbie mam 50 hp i prędkość ok 60 km/h wykombinowana śrubą właśnie, przy zachowaniu odpowiedniego WOT 5400/min. Odnośnie wymiany śruby to Kolega @Mirek dobrze podpowiada, najlepiej się powymieniać, pożyczać tak aby dobrać odpowiednią dla swojej łódki z silnikiem, idealnie byłoby zgrać jeszcze z zalecanymi obrotami maksymalnymi WOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Tak przeglądam ten katalog i dalej nie widzę dedykowanej śruby 9 7/8" średnicy do "piętnastki". Fakt jest o większym skoku 12" ale 9 1/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Tak przeglądam ten katalog i dalej nie widzę dedykowanej śruby 9 7/8" średnicy do "piętnastki". Fakt jest o większym skoku 12" ale 9 1/4Przecież nie powiedziałem, że jest dedykowana tylko można założyć i powinno być lepiej niż z 12. Śruba o której mówię jest większa swoją średnicą o 1,6 cm od tej która jest obecnie i ma nie wiele większy skok, a nie tylko samym skokiem się kombinuje, poprawia osiągi. Po za tym yamaha f13,5 f15 i f20 mają te same spodziny i to samo przełożenie więc na taką lekką łódkę jaką jest michał ( 110 kg ) śmiało można tą śrubę zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 @Danek napisał: Łódka wchodzi w ślizg z dwiema osobami ale czasami pcha wodę- max co wykręciłem sam 34 w dwie osoby 26- Wiem o czym pisze bo sam mam taką łódkę i bardzo podobne wyniki osiągam na swoim silniku. Mój michał przy prędkości ok. 22 km/h zaczyna kłaść dziób na wodzie więc przy 26 nie powinien pchać wody. Dla takich małych silników dodatkowa dorosła osoba ( czytaj "chłop" ) to już duże obciążenie. Zasugerowałem taką śrubę żeby nie stracił za wiele przy wychodzeniu do ślizgu. Przy moim silniku jest śruba 8 1/2 x 9 1/2 ( 2-takt 9.9 ), mnie te osiągi wystarczają przy sterowaniu rumplem więc nic nie kombinowałem. Na drugiej łajbie mam 50 hp i prędkość ok 60 km/h wykombinowana śrubą właśnie, przy zachowaniu odpowiedniego WOT 5400/min. Odnośnie wymiany śruby to Kolega @Mirek dobrze podpowiada, najlepiej się powymieniać, pożyczać tak aby dobrać odpowiednią dla swojej łódki z silnikiem, idealnie byłoby zgrać jeszcze z zalecanymi obrotami maksymalnymi WOT. kombinować ze śrubą można, jak się ma zapas mocy. sam piszesz że Twój Michał osiąga 26 kmh przy mniejszej śrubie, stąd wniosek jasny że kolegi yamka z 2ma osobami przy 26 na godzinę raczej się nie dokręca i do WOT jej daleko. szybsza śruba tylko pogorszy sprawę i dopiero będzie pchał wodę (nie pisałem że już pcha). im większy skok tym więcej wody do przepchnięcia a mocy nie przybywa, obroty jeszcze spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Mając obrotomierz można szybko wyliczyć jaka śruba będzie ok. Bez niego to pisanie bajek a jeszcze grożba że przekręca się silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Mając obrotomierz można szybko wyliczyć jaka śruba będzie ok. Bez niego to pisanie bajek a jeszcze grożba że przekręca się silnik.Dokładnie, choć wydaje mi się, że nie przekręci na 100% na odrobinę większej śrubie i jakoś drastycznie też nie powinny spaść. Najlepiej niech Kolega @danek się przekona sam próbując różne śruby z podłączonym obrotomierzem. Swoich opinii też z palca nie wyssałem bo i mam taką łódkę i miałem yamahe F15 na większej jednostce. Na łódce dwa razy cięższej (romana 430) samemu 33km/h, we dwójkę 22 i pchanie wody. Kolego @nrt80 masz rację, że dobrze dobrana moc do łódki to podstawa i moim zdaniem Yamaha F15 jest idealna, większy będzie już troszkę niebezpieczny przy maksymalnych prędkościach z jedną osobą na pokładzie (ma tendencje do uślizgu). Co do silników to Selva 9,9 2-takt i Yamaha F15 to zupełnie różne silniki więc porównywanie śrub tych dwóch jest bez sensu. Na stronie yamahy w zakładce testy 2013 ( o ile można im w 100% wierzyć ) jest pokazana różnica (co prawda między F9,9 a F20) na łodzi HR432. Widać jaka jest różnica między śrubami jakie obroty (przekręcone lekko) i jaka różnica w prędkości przy dwóch osobach na pokładzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Pytanko do fachowców, bo juz nie pamiętam...śruba yamki wchodzi na wałek z 10cioma czy 14toma zębami. Ciekawe czy ta 9 1/4-12 pasowała by do Tohatsu 20km 4T? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Patryk...spokojnie:) Tak jak rozmawialiśmy little import soon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Pytanko do fachowców, bo juz nie pamiętam...śruba yamki wchodzi na wałek z 10cioma czy 14toma zębami. Ciekawe czy ta 9 1/4-12 pasowała by do Tohatsu 20km 4T? nie wiem, ale solas ma różne zamienniki do tych 2 marek jans- odnośnie obrotów- święte słowa. koszt uniwersalnego obrotomierza to 30$ na ebayu a odpowiada na wszystkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Solas nie ma śruby i skoku 12cali dedykowanej do Tośki(11 owszem) A nie wiem czy jest sens podbijać o jeden cal w górę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Wszystkie fabryczne opcje do 15 w czterosuwie po 2000 r.http://www.boats.net/propellers/Yamaha/15/F15%204-Stroke%20%288%20Spline%29/2000%20-%20Present/props.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi