Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanko do fachowców, bo juz nie pamiętam...śruba yamki wchodzi na wałek z 10cioma czy 14toma zębami. Ciekawe czy ta 9 1/4-12 pasowała by do Tohatsu 20km 4T?

Jeśli chodzi o wałek yamahy 4T 15- 20 KM to ma 8 zębów, ponoć z yamahy pasuje do hondy i odwrotnie w 15-20KM

• 0

Witam

jednostka Łódź Michał z milexu 4 m dł 1,5 szer waga 120 kg

identyczna jak na tych zdjęciach http://jerkbait.pl/topic/29460-s-łódkawózek-silniki/

silnik od @Patu Yamaha 15 ale ponoć po oględzinach fachowca :rolleyes:  ( 13,5 ) - Patryku juz zgłupiałem jaki mam silnik do śruby jeszcze nie zaglądałem ale Patryk będzie wiedział. o ile pamietam to 9 1/4 x 10

attachicon.gifzestawl.jpg

Łódka wchodzi w ślizg z dwiema osobami ale czasami pcha wodę- max co wykręciłem sam 34 w dwie osoby 26-

Po ostatnich zawodach łodzie po 150 kg na yamaszce 9,9 ( 2 suwy) mijały mnie jak BMW na autostradzie. a koleś na riwerfoxie i 13,5 łykał jak  ferrari.

Pozdrawiam

Danek

Dzięki za wszystkie porady - podsumowując wszystkie posty proszę o ostateczną konkretna opinie jaka śrubę wstawić do mojej yamaszki tak aby nie straciła na niczym a zyskała na prędkości.

Danek

• 0

..krótko i łopatologicznie ;) , jeżeli jednostka ma problem z wejściem i u3maniem slizgu to szybka śruba raczej nic tu nie pomoże..ja myślę o zwiększeniu skoku ponieważ mój 4m crab wchodzi w slizg w ułamek sekundy, Vmax  to circa44-45km/h (41km/h w 2 osoby ze szpejem)...szybsza śruba obniży obroty max silnika, podniesie Vmax i nie odbije sie to znacząco na wejściu w ślizg...

• 0

Dla rozjasnienia tematu dodam swoje trzy grosze. Co prawda silniki mam większy i utka też większa i cięższa/kabinowa/ ale o dobór sruby tu chodzi i parę cyferek się co niektórym może przydać. Silnik który kupiłem miał śrubę 11 5/8 x 11  - w ślizg wchodziłem od razu ale prędkość tylko ok. 30-33 km/h ale manetki nie otwierałem do końca bo przekroczył bym zalecane dla mojego silnika obroty / 5000-6000/ - wniosek średnicy nie ruszam zwiększam skok aby spadły obroty .  Sruba 11 5/8 x 13 - obroty max . 5500 a prędkość ok, 40 km/h  - wejście w ślizg bez problemu ale na pewno nie tak jak przy poprzedniej. Próba zyskania na prędkości - pozostawiam skok ale zmniejszam średnicę bo mam trochę zapasu na obrotach. Test był dzisiaj na ZZ sruba  11,1 x 13  -  obroty 6000  , prędkość 45km/h - wejście w ślizg bez problemu.Po wstawieniu wszystkich danych do tabelki podanej przez któregoś z kolegów wyżej wychodzi że już z mojego kompletu / łódka-silnik/ nic więcej nie wykrzesam.Jeśli chcecie się bawić to pamiętajcie o obrotomierzu - to naprawę nie duży wydatek a bardzo pomocny w pływaniu.

Ps. Tej pierwszej śruby na której były najsłabsze wyniki na pewno się nie pozbędę bo będzie jak znalazł jak zaproszę na łódkę 3-4 kolegów.

• 0

Tak się nie da, chociaż da. Założyć zawodniczą stalówkę ze czterema łopatami, tylko to już są bardzo drogie śruby, "normalne" śruby to eksperymentowanie. Tak w ogóle to chyba nikt nie pytał więc ja zapytam. Jak masz z reguły wytrymowany silnik jak pływasz? No i to co było mówione to obroty, konieczne do dobrej konfiguracji. Bez tych danych ciężko będzie Ci pomóc. Wcześniej pisałem, że założyłbym 9 7/8 X 11/1/4 i tak zrobiłbym teraz "na nosa" ale nie chciałbym żebyś wydał kasę niepotrzebnie przez mojego "nosa" więc sprawdź te obroty i pochwal się danymi z pływania samemu i we dwójkę. Wtedy trafimy na 100%. 

• 0

Próbowałem z mniejszymi średnicami od Mercurego ale kiepsko to wychodziło.

3 x11,1 x13 R 1311-111-13

Mógłbym jeszcze spróbować  11x15 ale nie widzę już sensu. Zobaczę jak wyjdzie ze spalaniem na tym co teraz mam.

Edytowane przez jans

• 0

toście mu rozjaśnili... :)

IMO kolega osiągi ma ok, zakładając że to 13,5 konia i wędkowanie we 2 oznacza tyle szpeju na pokładzie co u mnie. to po pierwsze, po drugie: sugerowanie się riverfoxem 390 z 13,5 konną yamahą... ja też mam taką nalepkę. mojego foxika pierwsze 9.9 (sprzedane mi rzekomo jako 15) rozpędzało do 33 kmh na pusto, ale we 2 i ze szpejem pchałem wodę 15 na godzinę, tyle że mam tam jeszcze dziobówkę z aku. po zmianie na "13,5" jest inna bajka.

przy tych mocach kombinowanie ze śrubami wg mnie nie ma sensu, ale odpowiedź da tylko obrotomierz. pewnie na 9,25x9 we 2 pójdzie 3 dychy i ze 33 samemu na odcięciu, trochę ponad 3 dychy na 15ce ze śrubą 9,25x10 (jak dobrze pamiętam) robią zapakowane riverfoxy.

• 0

Ostatnio robiłem malutki serwis koledze w mariner 5 km i ciśnienie miał 11 bar (jak nowy), wydaje mi się, że mało troszkę jakby to było 7, uznałbym to raczej za totalne minimum, chyba że kolega @evin podpiera się danymi odnośnie konkretnie tego silnika. Silniki jedno cylindrowe mają większą kompresję od dwu, trzy cylindrowych. Najlepiej jak zadzwonisz do jakiegoś serwisu, powinni podać ile powinien mieć nowy.

• 0

Witam. Czy jest ktoś może posiadaczem silnika yamaha 4km 2sówa i mógłby mi podac wymiary śruby (albo sprzedać)jaka tam idze bo dziś miałem pecha i urwało mi śrubę i wiem ze jest 9 frezów na ośce a na alegro jest do 6-9 km i pisze że jest 9x7 mugłby ktoś rozwinąć to 9 frezów łopatka 7cm?