kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Nową oryginalną śrubę Yamahy da się kupić już za nieco ponad 400 pln w Polszcze .Sprawdzałem dla siebie 11 1/8 X 13. Mniejsze nie powinny być droższe. Mowa oczywiście o seryjnej aluminiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A do jakiego silnika ma być ta śruba 11 1/8 X 13 bo ona jest na 13 wpustów i mam ja do F 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Solas nie ma śruby i skoku 12cali dedykowanej do Tośki(11 owszem) A nie wiem czy jest sens podbijać o jeden cal w górę .... nie ma 12 cali, ale dla 11 cali ma różne modele. drążąc dalej: yamka- 8 spline, tośka- 14 spline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Do 50 2-takt. Mam taką u siebie i kilka innych jeszcze. Fajna jest 10 3/8 X 13, ale troszkę mi przekręca, mam 5700 wtedy, a na 11 1/8 X 13 5400-5500. Czekam teraz na 10 3/8 X 14, powinno być dobrze. @jans, a jakie masz obroty na tej śrubie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) 5500. Jak masz zamiar taką kupić to bierz bo to mega okazja http://allegro.pl/sruba-silnika-zaburtowego-al-11-1-8x13-g-i3565557579.html i chyba w ŁOdzi. Edytowane 2 Października 2013 przez jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 No cena super, nic tylko brać, szkoda że nie mają 14. Mam już dwie 13, jedną 12 i jakąś 10, a teraz czekam na 14. Tak z ciekawości na jakiej łajbie masz tą f60 (waga, kadłub) i jaki masz v-max przy tych obrotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mirek* Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Pytanko do fachowców, bo juz nie pamiętam...śruba yamki wchodzi na wałek z 10cioma czy 14toma zębami. Ciekawe czy ta 9 1/4-12 pasowała by do Tohatsu 20km 4T?Jeśli chodzi o wałek yamahy 4T 15- 20 KM to ma 8 zębów, ponoć z yamahy pasuje do hondy i odwrotnie w 15-20KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Witam jednostka Łódź Michał z milexu 4 m dł 1,5 szer waga 120 kgidentyczna jak na tych zdjęciach http://jerkbait.pl/topic/29460-s-łódkawózek-silniki/ silnik od @Patu Yamaha 15 ale ponoć po oględzinach fachowca ( 13,5 ) - Patryku juz zgłupiałem jaki mam silnik do śruby jeszcze nie zaglądałem ale Patryk będzie wiedział. o ile pamietam to 9 1/4 x 10zestawl.jpg Łódka wchodzi w ślizg z dwiema osobami ale czasami pcha wodę- max co wykręciłem sam 34 w dwie osoby 26-Po ostatnich zawodach łodzie po 150 kg na yamaszce 9,9 ( 2 suwy) mijały mnie jak BMW na autostradzie. a koleś na riwerfoxie i 13,5 łykał jak ferrari. PozdrawiamDanekDzięki za wszystkie porady - podsumowując wszystkie posty proszę o ostateczną konkretna opinie jaka śrubę wstawić do mojej yamaszki tak aby nie straciła na niczym a zyskała na prędkości. Danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 ..krótko i łopatologicznie , jeżeli jednostka ma problem z wejściem i u3maniem slizgu to szybka śruba raczej nic tu nie pomoże..ja myślę o zwiększeniu skoku ponieważ mój 4m crab wchodzi w slizg w ułamek sekundy, Vmax to circa44-45km/h (41km/h w 2 osoby ze szpejem)...szybsza śruba obniży obroty max silnika, podniesie Vmax i nie odbije sie to znacząco na wejściu w ślizg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Dla rozjasnienia tematu dodam swoje trzy grosze. Co prawda silniki mam większy i utka też większa i cięższa/kabinowa/ ale o dobór sruby tu chodzi i parę cyferek się co niektórym może przydać. Silnik który kupiłem miał śrubę 11 5/8 x 11 - w ślizg wchodziłem od razu ale prędkość tylko ok. 30-33 km/h ale manetki nie otwierałem do końca bo przekroczył bym zalecane dla mojego silnika obroty / 5000-6000/ - wniosek średnicy nie ruszam zwiększam skok aby spadły obroty . Sruba 11 5/8 x 13 - obroty max . 5500 a prędkość ok, 40 km/h - wejście w ślizg bez problemu ale na pewno nie tak jak przy poprzedniej. Próba zyskania na prędkości - pozostawiam skok ale zmniejszam średnicę bo mam trochę zapasu na obrotach. Test był dzisiaj na ZZ sruba 11,1 x 13 - obroty 6000 , prędkość 45km/h - wejście w ślizg bez problemu.Po wstawieniu wszystkich danych do tabelki podanej przez któregoś z kolegów wyżej wychodzi że już z mojego kompletu / łódka-silnik/ nic więcej nie wykrzesam.Jeśli chcecie się bawić to pamiętajcie o obrotomierzu - to naprawę nie duży wydatek a bardzo pomocny w pływaniu.Ps. Tej pierwszej śruby na której były najsłabsze wyniki na pewno się nie pozbędę bo będzie jak znalazł jak zaproszę na łódkę 3-4 kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Tak się nie da, chociaż da. Założyć zawodniczą stalówkę ze czterema łopatami, tylko to już są bardzo drogie śruby, "normalne" śruby to eksperymentowanie. Tak w ogóle to chyba nikt nie pytał więc ja zapytam. Jak masz z reguły wytrymowany silnik jak pływasz? No i to co było mówione to obroty, konieczne do dobrej konfiguracji. Bez tych danych ciężko będzie Ci pomóc. Wcześniej pisałem, że założyłbym 9 7/8 X 11/1/4 i tak zrobiłbym teraz "na nosa" ale nie chciałbym żebyś wydał kasę niepotrzebnie przez mojego "nosa" więc sprawdź te obroty i pochwal się danymi z pływania samemu i we dwójkę. Wtedy trafimy na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 @jans, osiągniesz więcej bez przekręcenia silnika, załóż 10 3/8 X 14. Obroty się nie zmienią, a prędkość wzrośnie. Nawiasem mówiąc od czego lub jaka to śruba 11,1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Próbowałem z mniejszymi średnicami od Mercurego ale kiepsko to wychodziło.3 x11,1 x13 R 1311-111-13 Mógłbym jeszcze spróbować 11x15 ale nie widzę już sensu. Zobaczę jak wyjdzie ze spalaniem na tym co teraz mam. Edytowane 5 Października 2013 przez jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 toście mu rozjaśnili... IMO kolega osiągi ma ok, zakładając że to 13,5 konia i wędkowanie we 2 oznacza tyle szpeju na pokładzie co u mnie. to po pierwsze, po drugie: sugerowanie się riverfoxem 390 z 13,5 konną yamahą... ja też mam taką nalepkę. mojego foxika pierwsze 9.9 (sprzedane mi rzekomo jako 15) rozpędzało do 33 kmh na pusto, ale we 2 i ze szpejem pchałem wodę 15 na godzinę, tyle że mam tam jeszcze dziobówkę z aku. po zmianie na "13,5" jest inna bajka.przy tych mocach kombinowanie ze śrubami wg mnie nie ma sensu, ale odpowiedź da tylko obrotomierz. pewnie na 9,25x9 we 2 pójdzie 3 dychy i ze 33 samemu na odcięciu, trochę ponad 3 dychy na 15ce ze śrubą 9,25x10 (jak dobrze pamiętam) robią zapakowane riverfoxy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 p_krolik Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 panowie może ktoś wie jakie powinno być ciśnienie sprężania w silniku yamaha 5km 2-t z 2003 roku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filser Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Napisz czy soś się dzieje z silniczkiem czy poptostu chcesz wiedziec poniewaz calkowicie sprawny silnik pokaze inne cisnienie a z niedomagającym np.gaznikiem zupełnie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 8,5 bara max jak mało uzyany, 7 z normalnym przbiegiem ,5 bar min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Ostatnio robiłem malutki serwis koledze w mariner 5 km i ciśnienie miał 11 bar (jak nowy), wydaje mi się, że mało troszkę jakby to było 7, uznałbym to raczej za totalne minimum, chyba że kolega @evin podpiera się danymi odnośnie konkretnie tego silnika. Silniki jedno cylindrowe mają większą kompresję od dwu, trzy cylindrowych. Najlepiej jak zadzwonisz do jakiegoś serwisu, powinni podać ile powinien mieć nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marlboro Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 7.9 do remątu właściwe 11 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz91 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam. Czy jest ktoś może posiadaczem silnika yamaha 4km 2sówa i mógłby mi podac wymiary śruby (albo sprzedać)jaka tam idze bo dziś miałem pecha i urwało mi śrubę i wiem ze jest 9 frezów na ośce a na alegro jest do 6-9 km i pisze że jest 9x7 mugłby ktoś rozwinąć to 9 frezów łopatka 7cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Na srubie podana jest średnica i skok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 4 konne yamaszki miały 2 rodzaje śrub,oczywiście na frezach.jedna to uciągowa,druga z wydłużonymi łopatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam, proszę o podpowiedz. Mam już go ponad rok a tego nie wiem. Jamaszka 4konie szara z 2010 albo 2009, pieron wie. Na rumplu, rumel do góry, czy jeszcze jakoś inaczej. 15tka jeździ na rumplu bo jest rysunek, a toto małe, to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 ..tak jak toto z 15 kucami w środku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Dokładnie, na rumplu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi