Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli mogę to podepnę się pod temat. Obecnie przy silniku evinrude 9.9 mam śrubę 10x5 więc jak rozumiem uciągową. Jaką śrubę powinienem zakupić do szybszego pływania gumiakiem 3m i okazjonalnie łódką 4,20 m

Odpowiednia będzie 9x10",  9x11" lub 9 1/4x10-11", a która będzie najlepsza, { najodpowiedniejsza do twojej łodzi, pontonu } musisz sprawdzić sam ;)

Mam taki silnik tyle, że 15KM kolega miał takie 9,9 i 15KM. Właśnie przy 9,9 KM była śruba 9 1/4x10"  śilnik przy mojej 4 metrowej łodzi bardzo ładnie się wkręcał już od dolnych obrotów łódź wchodziła w ślizg { wrażenie było takie, że szybciej zasuwamy niż na 15KM z śrubą 9x11" }. Wrażenie, nawigacja pokazała prawdę na 9 1/4x10" 29-31km/h a na 9x11" ok 35km/h. Jest można by powiedzieć niewielka różnica pomiędzy tymi śrubami, ale uważam, że odpowiedniejsza jest 9 1/4x10" na 11" jest zdecydowanie ciężej wyrwać łódź, udaje się to dopiero na 3/4 gazu.

A więc uważam, żę do pontonu odpowiedniejsza będzie 9x11" a do łodzi 9 1/4x10".

• Like 2

• 0

Mam podobny. Kliknij przycisk. Będziesz miał trzy wartości liczbowe do ustawienia: 0,5 , 1 i 2. Przełączasz się między nimi wciskając przycisk. Jeżeli masz 4t  2cyl, to ustaw 1. Jeżeli 2t  2cyl - 2.  Owiń kabelek na kablu WN i powinno działać. Obroty wyświetla tylko jak silnik chodzi.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Odpowiednia będzie 9x10",  9x11" lub 9 1/4x10-11", a która będzie najlepsza, { najodpowiedniejsza do twojej łodzi, pontonu } musisz sprawdzić sam ;)

Mam taki silnik tyle, że 15KM kolega miał takie 9,9 i 15KM. Właśnie przy 9,9 KM była śruba 9 1/4x10"  śilnik przy mojej 4 metrowej łodzi bardzo ładnie się wkręcał już od dolnych obrotów łódź wchodziła w ślizg { wrażenie było takie, że szybciej zasuwamy niż na 15KM z śrubą 9x11" }. Wrażenie, nawigacja pokazała prawdę na 9 1/4x10" 29-31km/h a na 9x11" ok 35km/h. Jest można by powiedzieć niewielka różnica pomiędzy tymi śrubami, ale uważam, że odpowiedniejsza jest 9 1/4x10" na 11" jest zdecydowanie ciężej wyrwać łódź, udaje się to dopiero na 3/4 gazu.

A więc uważam, żę do pontonu odpowiedniejsza będzie 9x11" a do łodzi 9 1/4x10".

Znalazłem taką oto śrubkę czy będzie pasowała?-http://propellers.istore.pl/pl/johnson-99-15km-9-1-2-x-10.html

• 0

większy skok śruby podnosi predkość maksylaną, ale zmniejsza przyśpieszenie.

mniejszy skok sruby przyspiesza start z miejsca i szybsze wejście w ślizg, ale kosztem prędkości maksymalnej

Mirek ma w 100% racje co do doboru śruby

• 0

Mam problem z silnikiem Yamaha 15koni 4t 2007. Pływałem sobie bez szwanku a tu nagle w połowie gazu mi zdechł. Odpaliłem, chodzi. Daję gazu i zdycha. Odpalam. Chodzi. Wrzucam bieg i płynie. daje gazu i zdycha. Dopłynąłem do brzegu tylko na biegu, dając gazu umierał. Poproszę o pomysły. dzięki z góry.

• 0

To jest wersja z gaznikami czy na wtrysku. Domniemam ze na gaznikach. Wyjąć je, dać najlepiej do kogoś kto ma myjkę ultradźwiękową niech wyczyści i zmontować. On tak mi się wydaje. Nawet jeśli to nie jest ta przyczyna to na pewno ten zabieg nie zaszkodzi, choć mam przeczucie, że ta. Sprawdź też czy na dnie w zbiorniku jest paliwa jest syf i jak wyglada filtr paliwa, a najlepiej go wymien. To tak na szybko co do głowy mi wpadlo

• 0

Może to głupie ale ja bym jeszcze szczelność gruszki i całego przewodu sprawdził, czasem nie myślimy o prostych rzeczach. Ja w suzuki df15 musiałem zmienić złącze przy silniku bo była mała nieszczelność i ciągnęło fałszywe powietrze. Odpalał i płynął a przy dodawaniu gazu zdychał.

• 0

Mówiłem zapakuj złom przed sezonem i przywieź. Przy okazji przeglądu moich zrobił bym ci cały przegląd Yamaszki i nie było by problemów.

Aa, i to mówiłem przed tamtym sezonem :) Widzę historia się powtarza.

Edytowane przez robbox4

• 0

Popieram przedmówców - często przyczyną dławienia jest pierdółka. Miałem tak ostatnio w aucie - stara Toyota D4d - dławiła się przy 3000 obr myślę sobie cholera wtryski, pompa lub inne ustrojstwo za grubą kasę. Zacząłem od najprostrzej wymiany filtra paliwa który miał rok. I okazało się że to było przyczyną. Takie niesteny ścierwo lejemy do baków. 

• 0

Popieram przedmówców - często przyczyną dławienia jest pierdółka. Miałem tak ostatnio w aucie - stara Toyota D4d - dławiła się przy 3000 obr myślę sobie cholera wtryski, pompa lub inne ustrojstwo za grubą kasę. Zacząłem od najprostrzej wymiany filtra paliwa który miał rok. I okazało się że to było przyczyną. Takie niestety ścierwo lejemy do baków. 

• 0

Witam.

Posiadam Yamahę 9.9 i przymierzam się  do zakupu  Yamahy 20 km będzie przypięty do pontonu bush 3.6m.

Chcę zmienić silnik na większy aby mobilniej się poruszać po rzece ale  mam jedną obawę bo chcę go wykorzystywać do trolla za sumem i nie wiem czy ten 20 km nie będzie pływał na najmniejszych obrotach za szybko?

I tu moje pytanie do użytkowników takich silników lub pływających w trollu jak jest z tą prędkością czy jest duża różnica na najmniejszych obrotach między dwoma tymi silnikami czy spokojnie można trollować tą 20-stką za sumem.