Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja u siebie w hondziawce mam podobnie, co prawda nie gaśnie ale na wolnych zaczyna pracować nie równo, chętnie też dowie się o co chodzi.

Może być to jakość paliwa? Pływam jeszcze na zbiorniku z ubiegłego roku :D 2 litry zostały a nie chcę mieszać żeby się upewnić czy to problem z paliwem.

• 0

Ja u siebie w hondziawce mam podobnie, co prawda nie gaśnie ale na wolnych zaczyna pracować nie równo, chętnie też dowie się o co chodzi.

Może być to jakość paliwa? Pływam jeszcze na zbiorniku z ubiegłego roku :D 2 litry zostały a nie chcę mieszać żeby się upewnić czy to problem z paliwem.

Mnie ktoś kiedyś powiedział że hondy nie lubią zbyt niskich obrotów a czasem trzeba wolniej płynąć a tu cinżko panie

• 0

Spuścić paliwo z gaźnika (może być syf w komorze pływakowej), rozłożyć gaźnik i wymyć (środkiem do mycia gaźników, ale sprawdzi się i ten do mycia zacisków hamulcowych), albo przynajmniej przedmuchać sprężonym powietrzem. Wyczyścić/wymienić filtr paliwa oraz filtr powietrza.

Sprawdzić stan i kolor świecy zapłonowej.

Do paliwa wlać setkę spirytusu (denaturatu, izopropylu, rektyfikowanego, bimbru - byleby miał ~96%) jeśli zachodzi podejrzenie że w paliwie może być woda. Ja to raz w sezonie robię profilaktycznie.

Silnik na wolnych musi ładnie pracować, bez względu czy jest to 40 letnie tohatsu 2t czy nówka yamaha 4t z wtryskiem i chorągiewką ;)

• 0

...Sławek, w serwisie Cię nieźle skasują...ostatnio płaciłem ponad 300PLN za 1-szy przegląd serwisowy ( wymiana olei, filtra, przegląd, smarowanie cięgien i elem. ruchomych itp, itd)...u mechaniora w 1szej lepszej marinie pewnie połowa tego...

• 0

.. jakby na wolnych pompa nie wyrabiała to tym bardziej na pełnym otwarciu przepustnicy...

imho, kwestia regulacji i czyszczenia układu...

Zależy jaka pompa. Jeśli pompa elektryczna która powinna dawać stałe ciśnienie to masz rację. Ale jeśli jest pompa  która pompuje odpowiednią ilość paliwa w zależności od obrotów silnika (taka jak w dużych fiatach kiedyś była) to już może nie wydolić na małych obrotach co w połączeniu z zasyfionym układem może powodować gaśnięcie silnika.

Pozdr.