Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Używek z Holandii nie będę ściągał. Nowa czwórka droższa niż w PL.

Rozmawiałem z serwisem.  Nie tak łatwo jest zrobić z 4 mocniejszy 6 KM. A w promocji 6KM brak. 

Czy serwis będzie Cię namawiał do przeróbki jeśli mają na sprzedaż droższą 6km niż 4km? ;)

• 0

w małych silnikach ładowanie jest opcją. Dlatego trzeba sprawdzić konkretną sztukę. Ceny elementów są mocno zniechęcające dlatego lepiej nie liczyć że później się dołoży.

Sprawdzałem dzisiaj i żadnych wolnych kabelków do ładowania nie zauważyłem, więc pewnie mój silnik nie posiada tej funkcji.

Robiłeś kiedyś taką przeróbkę- jaki jest jej koszt i skala trudności?

• 0

Sprawdzałem dzisiaj i żadnych wolnych kabelków do ładowania nie zauważyłem, więc pewnie mój silnik nie posiada tej funkcji.

Co prawda nie w 8KM, ale sprawdziłem koszt części do Suzuki 20DF - cały zestaw ( kostka, kable, regulator napięcia ) 560PLN - odpuściłem.

• 0

Nie robiłem bo się odbiłem od ceny części, raczej kupię panel fotowoltaniczny.

Trudności niema w tym żadnej, dostajesz puzzle i masz je zainstalować czyli odkręcić i zakręcić kilka śrubek.

Tylko AFAIR do marinera zestaw kosztuje 230$ czy 300$, a używki nie mogę trafić.

Tutaj masz informację jak wykorzystać altek z motocykla, ale osobiście tego nie robiłem.

http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=1932&page=30

• 0

Witam, jestem na etapie finalizowania zakupu silnika zaburtowego Yamaha 6 KM z białą czapą - produkcja francuska. Bardzo prosiłbym o opinie na temat niezawodności takowego silnika, gdyż są one mocno podzielone. Większość informacji na necie jest od osób które o tym silniku tylko słyszały a nie użytkowały. Z tego co mi powiedziano u dystrybutora różnią się one od obecnej wersji jedynie kolorem przykrywy, no i jako ostatnie produkowane były we Francji (obecna produkcja chyba Tajlandia). Mile widziane opinie użytkowników.

• 0

Mam taki silnik od 4 lat, robi jako taki przenośny , bezawaryjny , prawie nic nie pali , pływał przy pontonie i łódce 410 , oraz w różnych łódkach ze stanic czasami, spływałem nim wartą 120km 2 lata temu,  4 lata bez problemów jak bym mógł wybrac jeszcze raz to bym kupił 2 cylindry starszą produkcję , niestety już nie produkowany ...

• 0

Ja wybrałem Yamahę , tego samego dnia oglądałem Suzuki , wybrałem Yamahę ze względu na wykonanie , wystarczy obejrzeć jeden i drugi silnik , Yamaha jest lepiej wykonana , jakość każdego elementu "pod czapką" jest lepsza, wystarczy porównać , na wale miedzeszyńskim masz dwa sklepy - Suzujki i Yamaha praktycznie obok siebie więc można to łatwo sprawdzić, do tego Suzuki ma linki na wierzchu co jak dla mnie jest kompletnym nieporozumieniem przy silniku który się często przewozi, do tego design jak z lat 80' ;), Yamahę możesz przewozić na każdej ze stron, Yamaha wyposaża też wszystkie silniki od 4hp w górę w port do zew. zbiornika , jak miał bym kupić coś innego niż Yamaha to Tohatsu lub Hondę.