Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja ostatnio wymieniałem. komplet uszczelniaczy w spodzinie. Czyli 3 simery i 3 uszczelki ( dwie do wymiany oleju w spodzinie i 1 do spustu wody).

Koszt koszt z przesyłką około 150zł ( nie pamiętam dokładnie). wszystko oryginały. zamawiałem w moto46. może znajdziesz taniej gdzie indziej. 

Dzwoń pytaj.

• 0

Dzięki za cenne rady. Masz może gdzieś fotke tego klucza, ułatwiłoby mi to pracę. Jeśli chodzi o simmering to dostanę go w sklepie mechanicznym lub tp. czy potrzebny jest oryginalny yamaha. Z jakiś względów ? :-)

Klucz z kawałka kształtownika, kątówką odpowiednio wycięte zęby  na oko  - prowizorycznie ale zdaje egzamin.  Na  rysunku poniżej na czerowno na jednym zębie możesz zostawić "haczyk" . Kręcać prowizorycznym kluczem ciągniesz go  do siebie  i  zejdzie, nie żałuj wd40

post-48115-0-23845400-1437065750_thumb.jpg

post-48115-0-51153400-1437065762_thumb.jpg

• 0

Tam są dwa jednakowe simmeringi  oznaczone na rysunku numerem 11 http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/2005/9.9FMHS/REPAIR%20KIT%202/parts.html

http://boatinfo.no/lib/yamaha/manuals/yamaha_99-15.html#/92

Z pewnością można je dobrać w sklepie z uszczelniaczami jeśli zabierzesz zdemontowany oryginał.

• 0

Mam podobny problem.

Pacjent Tohatsu 9.8 2T.

Po kilkugodzinnym trollingowniu położyłem silnik w bagażniku i po tygodniu na wysokości śruby napędowej zauważyłem mała plamę oleju.

Mechanik z serwisu zasugerował telefonicznie ,że dałem za dużo oleju do mieszanki i długo pływałem na wolnych obrotach...to by się zgadzało.

Miał ktoś taki przypadek?

Jak odróżnić olej ze spodziny od tego nieprzepalonego z mieszanki?

• 0

Chyba najlepszą metodą jest odkręcić śrubkę w spodzinie od wlewu oleju zalać do pełna olej o ile brakuje i sprawdzić po kolejnym pływaniu - tak by było chyba najpewniej i najrozsądniej. Nie każdy silnik ma opdprowadzanie spalin przez śrubę także proponuję zastosować się do tego co powyżej napisałem.

Pytanie do PiotrekF - jak tam kolego udało się naprawić ??

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Mam podobny problem.

Pacjent Tohatsu 9.8 2T.

Po kilkugodzinnym trollingowniu położyłem silnik w bagażniku i po tygodniu na wysokości śruby napędowej zauważyłem mała plamę oleju.

Mechanik z serwisu zasugerował telefonicznie ,że dałem za dużo oleju do mieszanki i długo pływałem na wolnych obrotach...to by się zgadzało.

Miał ktoś taki przypadek?

Jak odróżnić olej ze spodziny od tego nieprzepalonego z mieszanki?

Ja tak mam w Evinrudzie. Wydech przez śrubę. Czasem nagar też może być wypłukany wtedy taka czarnawa maź wypłynie, kolorem podobna do oleju w spodzinie. Odkręć dolną śrubę i zobacz jaki kolor oleju masz jeśli grafitowy iciemniejszy to nie masz przecieku teoretycznie.

• 0

Silnik 25Km to już kawał maszyny. Jest dużo większy niż 20 hp.

Jednak przy tak dużym pontonie i 6 osobach w środku dużej różnicy w osiągach nie będzie. Co innego jak byś pływał sam.

Miałem 25Km Yamaha zapięta przy 5 metrowej aluminiowce. We dwie osoby było spoko jednak jak doszła trzecia osoba nie było już szału.

Jak dla mnie nie ma sensu zwiększać mocy silnika tylko o 5 Km w tak dużych jednostkach.

• 0

Silnik Yamaha 20km F20BMHS regulator napięcia zamiennik

Witam

Mam taki silnik i wyjście na ładowanie , ale po oględzinach  wyszło ,że potrzebuję jeszcze regulator napięcia oryginał kosztuje 

worek pieniędzy , słyszałem o jakimś zamienniku za stówkę od skutera . Czy ktoś może ma wiedzę w tym temacie i może coś podpowiedzieć , jak to działa i gdzie ewentualnie to można kupić to można kupić ?

• 0

Piotrek, w porcie obok naszego jest mechanik który robi różne kombinacje i możesz jego podpytać

Numer tel jest chyba na bramie a na pewno na budynku z napisem "serwis" widocznym z wody.

I jeszcze jedno, może spróbuj napisać priv do @Tornado

PS. Jakby co to mogę podać również numer do Macieja Wawra(pracował kiedyś w serwisie Yamahy) może coś by podpowiedział.

Edytowane przez paawelek83

• 0

Jestem zainteresowany zakupem silnika (link poniżej) Yamaha 20 BMHS z 2015r. podobno tylko raz uruchomiony (w celu sprawdzenia), zakupiony wcześniej przez sprzedającego we Włoszech. Cena w porówaniu do sklepowej jest bardzo atrakcyjna (8 600 pln - nowy 15 000 pln).

Sprzedający nie posiada gwarancji na silnik??? (2015 r.), posiada tylko umowę kupna od sprzedającego z Włoch. Ze mną jest gotowy spisać umowę kupna-sprzedaży na swoją firmę.

O co pytać, co sprawdzić i czy jest możliwość sprawdzić czy ten silnik nie jest przypadkiem kradziony?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-20-4-suw-rumpel-2015-i5791156679.html

• 0

Nie znam do końca Yamahy, czy ma możliwość podpięcia pod komputer diagnostyczny i sprawdzenia faktycznie wszystkich danych ( nowe Suzuki z wtryskiem tak ma ) bo warto by w serwisie to sprawdzić no i oczywiście nr seryjny ( tylko, że z tego co piszezs to pewnie nie ma żadnych dokumentów ) sprawdzić na policji w bazie, często też taka baza jest w serwisach.

Okazja jest, ale okazje często drogo kosztują :(

• Like 1