kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meyger Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Ja ostatnio wymieniałem. komplet uszczelniaczy w spodzinie. Czyli 3 simery i 3 uszczelki ( dwie do wymiany oleju w spodzinie i 1 do spustu wody).Koszt koszt z przesyłką około 150zł ( nie pamiętam dokładnie). wszystko oryginały. zamawiałem w moto46. może znajdziesz taniej gdzie indziej. Dzwoń pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Dzięki za cenne rady. Masz może gdzieś fotke tego klucza, ułatwiłoby mi to pracę. Jeśli chodzi o simmering to dostanę go w sklepie mechanicznym lub tp. czy potrzebny jest oryginalny yamaha. Z jakiś względów ? :-) Klucz z kawałka kształtownika, kątówką odpowiednio wycięte zęby na oko - prowizorycznie ale zdaje egzamin. Na rysunku poniżej na czerowno na jednym zębie możesz zostawić "haczyk" . Kręcać prowizorycznym kluczem ciągniesz go do siebie i zejdzie, nie żałuj wd40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Super sprawa z tym kształtowanikiem dzięki... Właśnie wróciłem z urlopu więc dziś zabieram się za naprawe... Mam pytanie tylko na temat uszczelniacza, czy znajdę go w zwykłym sklepie mechanicznym ? czy muszę szukać w sklepach z częściami do silników zaburtowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej1 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Tam są dwa jednakowe simmeringi oznaczone na rysunku numerem 11 http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/2005/9.9FMHS/REPAIR%20KIT%202/parts.html http://boatinfo.no/lib/yamaha/manuals/yamaha_99-15.html#/92 Z pewnością można je dobrać w sklepie z uszczelniaczami jeśli zabierzesz zdemontowany oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Mam podobny problem. Pacjent Tohatsu 9.8 2T. Po kilkugodzinnym trollingowniu położyłem silnik w bagażniku i po tygodniu na wysokości śruby napędowej zauważyłem mała plamę oleju. Mechanik z serwisu zasugerował telefonicznie ,że dałem za dużo oleju do mieszanki i długo pływałem na wolnych obrotach...to by się zgadzało. Miał ktoś taki przypadek? Jak odróżnić olej ze spodziny od tego nieprzepalonego z mieszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Chyba najlepszą metodą jest odkręcić śrubkę w spodzinie od wlewu oleju zalać do pełna olej o ile brakuje i sprawdzić po kolejnym pływaniu - tak by było chyba najpewniej i najrozsądniej. Nie każdy silnik ma opdprowadzanie spalin przez śrubę także proponuję zastosować się do tego co powyżej napisałem. Pytanie do PiotrekF - jak tam kolego udało się naprawić ?? Edytowane 29 Lipca 2015 przez womaly23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Mam podobny problem. Pacjent Tohatsu 9.8 2T. Po kilkugodzinnym trollingowniu położyłem silnik w bagażniku i po tygodniu na wysokości śruby napędowej zauważyłem mała plamę oleju. Mechanik z serwisu zasugerował telefonicznie ,że dałem za dużo oleju do mieszanki i długo pływałem na wolnych obrotach...to by się zgadzało. Miał ktoś taki przypadek? Jak odróżnić olej ze spodziny od tego nieprzepalonego z mieszanki?Ja tak mam w Evinrudzie. Wydech przez śrubę. Czasem nagar też może być wypłukany wtedy taka czarnawa maź wypłynie, kolorem podobna do oleju w spodzinie. Odkręć dolną śrubę i zobacz jaki kolor oleju masz jeśli grafitowy iciemniejszy to nie masz przecieku teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Ten olej który wyciekł ze śruby miał kolor żółtawy...zebrałem go chusteczką to wyglądał na czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Felo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Panowie mam możliwość zamiany yamahy 20 hp rumpel do pontonu na yamaha 25 hp rumpel,czy warto?Może macie jakieś inne pomysły na silnik do 15 tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 ta zamiana czemu ma służyć?- brakuje Ci mocy? chcesz szybciej pływać? do czego podpinasz ten sinik (ponton/łódź jaki)? Napisz coś więcej w czym rzecz z tą ewentualna zamianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Felo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Sinik do pontonu 450,przy pełnej obsadzie tzn 6 os, pływając rekreacyjnie trochę brakuje mocy,oczywiście fajnie byłoby popłynąć szybciej.Z ciężarem nie ma problemu bo silnik zawieszony na pawęży na stałe a ponton na przyczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 To zamieniac bedzie wiecej radochy z plywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lukasz82 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Silnik 25Km to już kawał maszyny. Jest dużo większy niż 20 hp.Jednak przy tak dużym pontonie i 6 osobach w środku dużej różnicy w osiągach nie będzie. Co innego jak byś pływał sam.Miałem 25Km Yamaha zapięta przy 5 metrowej aluminiowce. We dwie osoby było spoko jednak jak doszła trzecia osoba nie było już szału.Jak dla mnie nie ma sensu zwiększać mocy silnika tylko o 5 Km w tak dużych jednostkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Pięć koników niewiele ci pomoże,a przy takiej obsadzie nawet nie poczujesz różnicy.Jeżeli już zainwestuj w 40-tke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Felo Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Silnik Yamaha 20km F20BMHS regulator napięcia zamiennik WitamMam taki silnik i wyjście na ładowanie , ale po oględzinach wyszło ,że potrzebuję jeszcze regulator napięcia oryginał kosztuje worek pieniędzy , słyszałem o jakimś zamienniku za stówkę od skutera . Czy ktoś może ma wiedzę w tym temacie i może coś podpowiedzieć , jak to działa i gdzie ewentualnie to można kupić to można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Piotrek, w porcie obok naszego jest mechanik który robi różne kombinacje i możesz jego podpytaćNumer tel jest chyba na bramie a na pewno na budynku z napisem "serwis" widocznym z wody. I jeszcze jedno, może spróbuj napisać priv do @Tornado PS. Jakby co to mogę podać również numer do Macieja Wawra(pracował kiedyś w serwisie Yamahy) może coś by podpowiedział. Edytowane 7 Września 2015 przez paawelek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarrem Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 http://www.reg_mot.republika.pl/Do motocykli quadów etc wiem ze facet robi na zamówienie, do tego często lepsze niż oryginał. Może warto zadzwonić i się dopytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zibi171 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Jestem zainteresowany zakupem silnika (link poniżej) Yamaha 20 BMHS z 2015r. podobno tylko raz uruchomiony (w celu sprawdzenia), zakupiony wcześniej przez sprzedającego we Włoszech. Cena w porówaniu do sklepowej jest bardzo atrakcyjna (8 600 pln - nowy 15 000 pln).Sprzedający nie posiada gwarancji na silnik??? (2015 r.), posiada tylko umowę kupna od sprzedającego z Włoch. Ze mną jest gotowy spisać umowę kupna-sprzedaży na swoją firmę.O co pytać, co sprawdzić i czy jest możliwość sprawdzić czy ten silnik nie jest przypadkiem kradziony?Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-20-4-suw-rumpel-2015-i5791156679.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Ewentualnie jak typ Ci poda jakiś nr silnika i pytać w yamaha ... może mają bazę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Nie znam do końca Yamahy, czy ma możliwość podpięcia pod komputer diagnostyczny i sprawdzenia faktycznie wszystkich danych ( nowe Suzuki z wtryskiem tak ma ) bo warto by w serwisie to sprawdzić no i oczywiście nr seryjny ( tylko, że z tego co piszezs to pewnie nie ma żadnych dokumentów ) sprawdzić na policji w bazie, często też taka baza jest w serwisach.Okazja jest, ale okazje często drogo kosztują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Nie ma, bo Yama to gaźnik. Więc nie posiada ECU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bar888 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Kto trzyma silnik w bunkrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Germańscy oprawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tmichalski Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Sam bym nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi