kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dzis rozmawialem z tsunami...450 PLN za przeglad i wymiane oleju i filtrow. Jak dla mnie to troche ZA DROGO. heh jak w Irlandii sie cenia.juz nie pamietam, ale kolo 100-200 euro mi powiedzieli za serwis...Stad zaczalem wszystko robic sam.Jak ci nie zalezy na pieczatkach to jest kilka chwil roboty i opisane w instrukcji uzyszkodnika + masz pewnosc, ze nikt cie nie goli za frajera. Nie znam sie na aktualnch stawkach za robocizne w pl (szczegolnie w Warszawie gdzie bylem w sumie 9 dni w zyciu), ale to jest MZ robota na mniej jak godzine... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Chetnie poczytam, co konkretnie wszystko zaczales robic sam, ktora instrukcja uzyszkodnika, +skad pewnosc ze per saldo nie golisz sie sam za frajera, +skad pewnosc ze w danym przypadku to bedzie robota na mniej niz godzine... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Chetnie poczytam, co konkretnie wszystko zaczales robic sam, ktora instrukcja uzyszkodnika, +skad pewnosc ze per saldo nie golisz sie sam za frajera, +skad pewnosc ze w danym przypadku to bedzie robota na mniej niz godzine... Gumo W mojej instrukcji do suzuki (jest gruba jak biblia ponad 500 stron - bo w kilku jezykach).sa opisy:co ile powinno sie wymieniac czesci + ich opis(znalazly sie tam: swiece, olej silnikowy, olej w spodzinie, obroty biegu jalowego, sprawdzanie anod, smarowanie kolumny silnika (nogi)) nie licz ze cokolwiek wiecej ci zrobia na serwisie.jest tez instrukcja co robic z silnikiem jak go zamierzasz odlozyc na zime do garazu, jak go zalales woda etc... W irlandii podzial kosztow wyglada tak:olej do spodziny - kolo 10 euroolej silnikowy kolo 10 euro/1l (potrzeba okolo 700ml + uszczelke)swieca zaplonowa pewnie kolo 10smar do nogi kolo 10, ale styknie na duzo razy (ja uzywam tego samego ktorym smaruje amortyzator przedni w rowerze gorskim + drugi rodzaj taki jak uzywam do kol w przyczepie)teoretycznie trzeba co 1-2 lata wymienic pompe do wody daje 90% ze nikt tego nie robi jak dziala...+ 100 euro za robocizne. ceny czesci domyslam sie, ze w pl sa nawet nizsze. nie uzywalem rzadnych wynalazkow wszystkie ceny z jednej z wiekszych marin w dublinie. wszystko czego nie wymienilem powyzej jesli masz do roboty (wymiana wirnika, pompki, termostatu) mz na 100% nie zostanie zakwalfikowana jako serwis i i tak bedziesz musial beknac extra... generalnei caly serwis sprowadza sie do:1 spuscic olej z silnika (srubka pod spodem bloku), zakrecic srubke, nalac nowego oleju (10-20 minut???????)2 zdjac pokrywe silnika odpiac kabel wykrecic swiece, wkrecic nowa (5 minut?)3 odkrecic 2 sruby w spodzinie - spuscic olej, podpiac pojemnik ze olejem przekladniowym - napelnic spodzine, zakrecic sruby (10 minut?)4 posmarowac punkty obrotu na nodze - 5 minut????????5 zobaczyc czy anoda nei jest zajechana - 5 sekund?6 upewnic sie, ze woda sika przez otwor na dole silnika jak silnik chodzi (do tego trzeba beczke z woda/weza podlaczonego do nogi silnika)7 dokrecic wszystkie srubki jesli luzne8 wyreulowac (srubka) obroty jalowe - jak silnik kiepsko chodzi. robilem to pierwszy raz w zyciu i jakbym mial gotowy warsztat = jakas grzede na silnik to podejrzewam ze zajelo bi mi to godzine liczac czas na napelnienie/oproznienie beczki woda i test silnika na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Dziekuje za opis (nikt nie zakwestionowal wiec zakladam ze jest zgodny z prawda).Jako, ze silniki mam z 2 reki czegos takiego jak ksiazka do silnika na oczy nie widzialem. Z pewnoscia dobrze jest wiedziec i robic jak najwiecej przy silniku bo wowczas czlowieka niewiele rzeczy jest w stanie zaskoczyc.Natomiast juz na 1 rzut oka widac, ze wieksza czesc uzytkownikow bedzie korzystac z serwisow.To wszystko trzeba miec fizycznie gdzie zrobic, no i dochodzi samodzielne zgromadzenie w/w akcesoriow. Osobiscie wole dobrze wybrany serwis. A znalazlem taki. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 oczywiscie jakbym znal kogos godnego zaufania to bym sie nie bawil, ale po przygodach z fachowcami (hydraulik w pl wzial od matki niemal 200pln za naprawe cieknacej spluczki, ktora ciekla na nowo na drugi dzien a kpl uszczelek kosztuje mniej jak flaszka - po mojej wymianie wszystko dziala), (o mechanikach samochodowych wspomne tylko, ze co jestem z oponami robic to klocki i tarcze do wymiany bedzie 500czesci+100 euro robocizna.. a klocki maja 6 miesiecy wiem bo sam wymienialem... albo inny co twierdzil, ze w escorcie mam peknieta glowice i chcial 3500pln za naprawe z gory a byl zwalony czujnik temp powietrza w dolocie kosztujacy kilkanascie pln...) mam chroniczny lek przed oddawaniem czegokolwiek w czyjekolwiek rece... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 no i racja.jak są możliwości zrób to sam.jest pewność i parę groszy w kieszeni zostaje.no i satyswakcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zakladajac, ze wszystko pojdzie po mysli... Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 a czemu miałoby nie pójść.czynności przeglądowe ww są bardzo proste do wykonania jeśli się ma minimum pojęca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dzieki @gooral za obszerny wpis.Podejme sie zrobic to sam Postaram sie udokumentowac cala akcje fotkami i umieszcze na forum. Moze sie przyda innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 luksaj Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja osobiście serwisowałem swój silnik tylko raz zaraz po kupnie i zrobieniu nim iluś tam pierwszych godzin ale zrobiłem go w serwisie żeby nie stracić gwarancji i w tedy z kroili mnie o ile dobrze pamiętam 160 euro. Płacąc za niego wiedziałem już że wszystkie następne będę robił sobie sam , bo jak wspominał @gooral to tak naprawdę nie ma nic nadzwyczajnego w serwisie . W tym roku w moim silniku postanowiłem że wymienię wirnik pompy wody co też nie jest niczym z komplikowanym , ale przymierzam się do zdjęcia blokady z13,5 na 15 km a na dobra sprawę jeszcze nie wiem gdzie ona jest po prostu muszę się zagłębić moimi rękoma w silnik bo nie znalazłem na necie akurat do tej marki gdzie oni owa blokadę umieszczają . Osobiście zachęcam wszystkich co maja jakie takie warunki i podstawy mechaniki (pewnie trzymać klucz w ręku) do przeprowadzania serwisów własnych silników , zostaje kasa w kieszeni , satysfakcja (w pewnym stopniu sprawdzenie się w zaradności ) oczywiście jesteśmy ludźmi takimi samymi jak ci którzy pracują w serwisach i jak coś nam nie wyjdzie to przynajmniej wiemy dokładnie co , i wiemy co trzeba poprawić , a w serwisach różnie jest z tą odpowiedzialnością . A poza tym nikt nie włoży tyle serca w taki serwis co wy sami we własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Pożyczam Yamahę F4 2008 od kogoś kto nie ma zewnętrznej linii paliwowej(do tego silnika). Jadę na tygodniowy wyjazd gdzie będzie dużo pływania i nie chce mi się dolewać cały czas do baku.A silnik zobaczę dopiero na miejscu tj w Szwecji.Teraz pytanie, czy jest jakiś określony typ złącza od zew. linii paliwowej który pasuje do tego silnika? Może ktoś ma taki motorek i mógłby wstawić zdjęcie tej końcówki?Mam znajomego który ma kupę różnego sprzętu: silników, zbiorników zewnętrznych itd. Ale trzeba wiedzieć czego się szuka.Będę wdzięczny za każdą pomoc i skazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 http://www.raksa.com.pl/p,pl,36,zlacze++zenskie+yamaha-mercu ry.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Witam.Może ktoś mi doradzi a mianowicie silnik pali bez problemu, pracuje ale nie chce wejść na wyższe obroty przy włączonym biegu, przez to nie mogę się rozpędzić. Gdy jest na tzw. luzie to rozkręca się do oporu a na biegu jak pisałem już nie.Czy tylko serwis może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 sprawdż czy na zgaszonym na biegu pokręcisz śrubą to tak na poczatek.potem filtr powietrz,paliwa gażnik dysze.pod obciazeniem ciągnie więcej paliwa więc może od tego trza zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marviz Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Przede wszystkim podaj nam trochę informacji: Jaka to łódź (model, wymiary, waga)Testowałeś sam czy z innymi osobami na pokładzie (ile pasażerów i bagaży, ich waga)Jaka śruba (standardowa, uciągowa, prędkościowa) Silnik na luzie zawsze będzie się wkręcał na wyższe obrony niż przy obciążeniu, właśnie dla tego do większych łodzi są większe silniki. Tylko zależy czy jest dużo mniej czy po prostu mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Krzysiu na biegu, przy wyłączonym silniku, obojętnie czy do przodu czy do tyłu nie mogę przekręcić śrubą. To chyba dobrze? wydaje mi się że zawsze tak było.Silnik wcześniej działał bez zarzutu. Na resztę tzn. gaźnik dysze itp. będę musiał poczekać bo w tygodniu zawiozę go do kolegi który zna się na silnikach i złoży to w całość...ja gdybym go rozkręcił to jakaś część mogła by zostać po złożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Objawy wyglądają na brak paliwa, na chwilę można by pominąć filtr paliwa (zrobić obejście) oraz sprawdzić czy pompka paliwa tłoczy. Zapchany gaźnik to następny podejrzany. Najczęściej wystarczy wyjęcie, spuszczenie paliwa i przedmuchanie sprężonym powietrzem.A żeby obrócić rękę śrubą przy włączonym biegu to chyba trzeba by mieć dziurę w tłoku albo urwany wał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Lub mieć uchwyt Hardcorowego Koksa <_< Cieszy mnie to że może być to drobnostka...podobno może to być również wina świecy zapłonowej. Powiem co i jak jutro po obejrzeniu go przez zaufanego kolegę.Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 wychodzi że trochę przesadziłem.chodziło mi o przekładnię czy aby się nie zblokowała.można obrócić na odkręconych świecach.przewody wysokiego też moga być przyczyną ale raczej stawiam na paliwo filtry gaznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 miałem taki sam objaw ale w mercurym 6km(jednocylindrowy) i bardzo mnie to zdziwiło bo silnik był po przeglądzie. wymiana świecy załatwiła sprawę. na luzie było ok a jak dostał obciążenia to prychał i kichał po odkręceniu manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Szukanie konkretu nie ma sensu bo do puki nie zobaczysz co tam jest założone nie wiesz co szukać.Ja bym wziął ze sobą kompletne złącze i swoja linie paliwową i na miejscy ewentualnie zmienił na czas pływania. Możesz kupić do Yamy ale brałbym komplet w razie czego.Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi. Będę jednak dolewał. Podobno, że nie spali mi to więcej jak litr na 1.5-2h pływania. A zbiorniczek ma 1.1l. To przeżyję. Swojej linii paliwowej oczywiście nie mam. A targać ten baniak, żeby się okazało, że nie pasuje to mi się nie uśmiecha bo i tak mam kupę gratów a samochód niezbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 mi zbiornik wystarcza na 2wypady wiec lini nie potrzebuję.raz udało mi się wypalić niecałe 2 zbiorniki ponad 12 godzin na rybach z tego 1/3 pływanie.wydaje mi się że jeśli kupować dodatkowy zbiornik to najmniejszy z możliwych te silniki bardzo mało palą chyba że będziesz większość czasu poświęcał pływaniu i przy całkowicie otwartej przepustnicy. F4 byly produkowane od 1999-2010r i najprawdopodobniej nic w budowie nie było zmieniane czyli znalezienie lini nie powinno stanowić żadnego problemu.wydaje mi się że to jest standardowe łącze stosowane w japończykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 @Krisu231,1l wystarczy na kilka h pływanie (3-4 wg mnie), a wiem, co mówię, bo będziesz pływał na moim silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Dzięki Mario:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi