kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 A castrol 5w40 nie będzie? Specyfikacja spełnia normy Do którego silnika? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Ważne, żeby olej miał odpowiednią klasę lepkości i klasę jakościową. Ja korzystam z GM 5W30 Dextros2. Odpowiednia lepkość i dobra klasa jakościowa (SM). Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Uważam, że raz na rok czy nawet dwa warto zalać silnik i spodzinę rekomendowanym olejem tym bardziej, że ilości są nie duże.Każdy niech robi jak ma ochotę rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Yamalube ma specyfikacje API SJ, castrol API: SN czyli wyższą a z tego co sie orientuje wyższą klasą oleju można śmiało lać. Ważne żeby nie był to olej dedykowany np.do TDISJ – klasa jakości wprowadzona w 1996 roku. Testy silnikowe i procedury testowania te same co w klasie SH, ale wymaga mniejszego parowania i niższej zawartości fosforu.SL – klasa jakości wprowadzona w 2001 roku. Testy silnika i procedury testowania te same co w klasie SJ, ale większe ograniczenia dla osadów związanych z eksploatacją w wysokich temperaturach i dla zużycia oleju. Niektóre z olejów należących do tej klasy mogą też odpowiadać standardom oszczędności paliwa ILSAC GF-3. SN -norma wprowadzona od X 2010. Oleje z tą normą maja zapewnić lepszą ochronę tłoków w wysokich temperaturach. Są bardziej rygorystyczna po względem wytrącania osadów i kompatybilność z uszczelkami. Do tej pory wymieniałem na rekomendowany przez producenta yamalube- dla mnie drogi jak na swoje właściwości i trudno dostępny (tylko sklepy internetowe i pewnie salony yamahy) Druga sprawa np BMW zawsze było kojarzone z castrolem (logo na korku wlewu )a od 15’ roku jest rekomendowany shell więc wnioski płyną same.Edit: pewnie znowu zaleje yamalube i po problemie ???????? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Uważam, że raz na rok czy nawet dwa warto zalać silnik i spodzinę rekomendowanym olejem tym bardziej, że ilości są nie duże.Każdy niech robi jak ma ochotę rzecz jasna A ja się nie zgodze. Akurat produkty "dedykowane" mają często bardzo słabe klasy jakościowe i tak naprawdę są wyciąganiem pieniędzy. Mam gdzieś test olei, gdzie Yamalube zarówno czysty jak i z wodą miał gorsze wyniki niż Mobil 1 przekładniowy z półki. Robiony przez Boating Magazine jakiś czas temu. Z drugiej strony w tym teście bardzo dobrze wypadł przekładniowy Quicksilver. Zresztą - znajomy ostanio musiał zmienić pasek rozrządu w silniku - oryginał 250 PLN, bo do zaburtowca. Okazało się, że pasuje Contitech za 60 PLN. Tak na podsumowanie. Lepiej kobicie coś kupić żeby nie zrzędziła jak na ryby jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Tylko, że oryginalny pasek rozrządu w yamaszce 50 hp wytrzymuje 20 lat bez najmniejszego problemu. Trzeba co jakiś czas kontrolować napięcie i tyle.Contitech nigdy tyle nie wytrzyma Nie widzę tu oszczędności. Do starej yamahy 2t 50hp wlewałem do spodziny quicksilver, po dwóch sezonach olej miał taki sam kolor jak wlałem, nie czuć było że jest przepalony czy coś.Zwykłe przekładniowe oleje, które zlewałem z innych silników wyglądały i śmierdziały jak zużyte. Niech każdy leje co chce, jego sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Jeżeli cię to pocieszy lub nie - to są te same paski które są stosowane w samochodach. Można sobie dorabiać teorie o trwałości, ale to nie zmieni faktów. W autach też potrafią długo wytrzymać, zazwyczaj do czasu najbliższego remontu silnika spowodowanego zerwaniem paska, bo bezkolizyjne najczęściej są tylko w teorii. Fabrycznie pasek przewidziany na około 2000mth lub 6 lat. 20lat to ktoś ma niezłą fantazję, żeby tyle trzymać. Do czasu. Wolę go zmienić przez te 20 lat trzy razy i mieć spokojną głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Wszystko się zgadza ale części które są od nowości w samochodzie czy innym powiedzmy silniku są o niebo trwalsze od kupionych orginałów.To nie jest ta sama trwałość podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Tak może było 20 lat temu.Znajomi robią na lini produkującej podzespoły do auta. Akurat różne rodzaje tulei gumowo/metalowych. Dawniej robili dla jednej marki.Obecnie tłuką do Fiata/BMW/VW (z wszystkimi podległymi markami). Jak zamówienia się kończą, wyciągają wkładki z marką z matrycy i... Jada zamieniki. Przy tym nie zmieniają składu gumy ani rodzaju sworzni tuleji itp...Oczywiście w Internecie dostaniesz jeszcze tańszy zamienik tluczony w Chinach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Czy taki Quicksilver czy też Yamalube to są producenci olejów czy też zamawiają gdzieś oleje i butelki ze swoją Marką ? Wiem ,że nowy motorek i na gwarancji itd. Ale czy my czasami nie przepłacamy za ten brand ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Jeżeli cię to pocieszy lub nie - to są te same paski które są stosowane w samochodach. Można sobie dorabiać teorie o trwałości, ale to nie zmieni faktów. W autach też potrafią długo wytrzymać, zazwyczaj do czasu najbliższego remontu silnika spowodowanego zerwaniem paska, bo bezkolizyjne najczęściej są tylko w teorii. Fabrycznie pasek przewidziany na około 2000mth lub 6 lat. 20lat to ktoś ma niezłą fantazję, żeby tyle trzymać. Do czasu. Wolę go zmienić przez te 20 lat trzy razy i mieć spokojną głowę.Pocieszy lub nie? Tak się składa, że zmieniam rozrządy na co dzień gdyż po prostu się tym trudnię Mnie to brzydko mówiąc wisi co ludzie kupują, co chcą wkładać do swoich samochodów czy silników zaburtowych. Doświadczyłem, że w Polsce dobrze to tanio Wiem też jedno, przez lata nauczyłem się, że "ucieranie dupy szkłem" wychodzi na dobre tylko tym co sprzedają tanie rzeczy i zamienniki. Oczywiście paski contitecha, bosha, gates'a, dayco to są przyzwoite produkty, rzekłbym że bez znaczenia który się założy , bardziej istotne są łożyska, czyli rolki prowadzące, pompy wody czy napinacze, po których pasek się kręci. Dla mnie temat się wyczerpał Podkreślam jeszcze raz, że nikogo nie staram się przekonać do tego by kupował oryginały. Ja tak robię, dobrze mi z tym, śpię spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Dziś zmieniałem w spodziniedzie olej dałem quiksilvera koszt 1 wobler... Czasem zrywam uszkadzam ich 5~6 na jednym wyjeździe. Żałować raz w roku na silniku... Dziś dałem tez orginalny filtr paliwa Yamahy. Kupiłem w sklepie za 15zł zwyklaka ale po przemysleniu kupiłem orginał. W Internecie 110 w osiedlowym sklepie 72zl...Czy warto nie wiem. Jak wyżej będę spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Orientujecie się jakie śruby pasują do spustu oleju w spodzinie w 9.9 4takt?Po dwóch wymianach mam odrobine „obrobione”, wolałbym wymienić na śruby pod klucz nasadowy a nie płaski śrubokręt. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Gobio Gobio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 up to datem8 z płaskim/opływowym łbem najlepiej gdyby były na imbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Kup w sklepie największy śrubokręt i problemy się skończą. Z płaskim łbem będą pod mały imbus i jak się zapiecze to ukręcisz klucz, z walcowym są za wysokie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Panowie taki problem w yamasze 25hp dwu takt ok 85 rok. W beczce wchodzi na obroty maxymalne bez problemu. Przy pontonie na wyższych obrotach nie dostaje paliwa i gaśnie :(plywam tylko powoli dodając gazu i na max połowie obrotów. Przy dłuższej jednostajnej jeździe też potrafi się dusić. Odpuszczam gaz na chwilę zaciagne ssanie na sekundę i płyne dalej.... Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Czyszczenie gaźnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Żeby był zasyfialy to w beczce też chyba by się dusil. Najwyżej zacznę od gaźnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Z tego co piszesz wynika że silnik nie dostaje tyle paliwa inne powinien więc po kolei sprawdzić trzeba cała linie paliwowa - gruszke, przewody i zlaczki, później gaźnik czyszczenie i regulacja. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Linia cała nowa:/ ale dziwne jest to że w beczce wszystko wporzadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Pod obciążeniem go boli to normalne - brakuje mu paliwa najprawdopodobniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 To jest yama na 2 czy 3 garkach?Sprawdź membrame w pompie paliwa, gaźniki do czyszczenia i to raczej w myjce ultradźwiękowej, potem dobrze je ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Orientujecie się jakie śruby pasują do spustu oleju w spodzinie w 9.9 4takt?Po dwóch wymianach mam odrobine „obrobione”, wolałbym wymienić na śruby pod klucz nasadowy a nie płaski śrubokręt.Weź małą "grzechotkę" na 1/4 i bita z największym płaskim. Nigdy nie obrobisz, zawsze odkręcisz. Tylko mocno dociskaj, zwykłym płaskim często obrobisz śruby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Weź małą "grzechotkę" na 1/4 i bita z największym płaskim. Nigdy nie obrobisz, zawsze odkręcisz. Tylko mocno dociskaj, zwykłym płaskim często obrobisz śruby...Tak dokładnie zrobiłem, dzięki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Panowie taki problem w yamasze 25hp dwu takt ok 85 rok. W beczce wchodzi na obroty maxymalne bez problemu. Przy pontonie na wyższych obrotach nie dostaje paliwa i gaśnie :(plywam tylko powoli dodając gazu i na max połowie obrotów. Przy dłuższej jednostajnej jeździe też potrafi się dusić. Odpuszczam gaz na chwilę zaciagne ssanie na sekundę i płyne dalej.... Co to może być?W beczce bez obciążenia silnik nie potrzebuje tyle paliwa co w normalnych warunkach żeby wkręcić się na obroty. Wciśnij gaz w aucie do połowy na luzie i na biegu. Różnica znaczna, prawda? Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi