Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Idź do serwisu motocyklowego który zamawia części do Yamahy. Podajesz numer i ci ściągną. U mnie co czwartek mieli dostawy z Holandii z magazynu centralnego. Zamawiałem różne pierdoły i czasem cena w Y była niższa niż na alle używki. Np ułamana rączka od czapy na alle chcieli 100 + wysyłka, nówka z NL 70zł, obudowa pompy paliwa 120zł na alle 250...

• 0

Panowie zdarzyło się komuś z Was zamawiać i przetestować śruby napędowe z aliexpresu?

Przez przypadek dzisiaj trafiłem na jakieś ogłoszenie i widzę, że to ledwie połowa ceny tego co sobie w Polsce życzą za śruby koreańskie.

O na przykład tu

https://www.aliexpress.com/item/4000572281561.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6c8dfdfc9XlgFs&algo_pvid=3cffe64e-b514-4f9d-a68e-12134557248a&algo_expid=3cffe64e-b514-4f9d-a68e-12134557248a-58&btsid=0ab6f82c15875812670146589eedb8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Edytowane przez kruz

• 0

Testowałem wiele śrub ale przy mocy 100hp+ ( jest to bardziej odczuwalne), zawsze najlepiej działają te oryginalne, dedykowane przez producenta silnika.

Np. Mercury najlepiej ze stalową vengeance,

Yamaha najlepiej na oryginalnej, też stalowej.

Czasem wyjątkiem jest też kadłub łodzi, przy tym samym silniku, na dwóch różnych łodziach było odwrotnie i zamiast vengeance lepiej działała aluminowa Yamaha.

Generalnie odpowiedni dobór śruby, tak aby wyciągnąć z łódki i silnika maximum sporo kosztuje, ale jeśli ma być przeciętnie to nie ma co przepłacać.

• 0

Panowie zdarzyło się komuś z Was zamawiać i przetestować śruby napędowe z aliexpresu?

Przez przypadek dzisiaj trafiłem na jakieś ogłoszenie i widzę, że to ledwie połowa ceny tego co sobie w Polsce życzą za śruby koreańskie.

Ja kupiłem koreańską śrubę, w opisie jest położony akcent na powłokę lakierniczą, więc może trwalszy ten lakier.

A z ciekawości, jak są cenione te niby amerykańskie a naprawdę koreańskie śruby?

• 0

Ja kupiłem koreańską śrubę, w opisie jest położony akcent na powłokę lakierniczą, więc może trwalszy ten lakier.

A z ciekawości, jak są cenione te niby amerykańskie a naprawdę koreańskie śruby?

Mam dwie BsPro koreańskie, jedną Astikę i jeden oryginał Yamahy. Te koreańskie wcale lepiej farby nie trzymają bo po jednym przepłynięciu przez krótką łachę śruba starta do gołego aluminium. Nie widzę też różnicy między oryginałami a koreańskimi śrubami. Natomiast widzę różnice w tej Astice. Nie wiem czy mi się trafił jakiś model z pomylonym wytłoczeniem ale śruba o skoku 13 jest wolniejsza od Bspro 11 1/4. Od 12 calowego oryginału również.

Wcześniej miałem silnik Suzuki i tam też miałem jakąś dziwną śrubę, która chyba miała źle skok opisany i z tego co pamiętam  to też była Astika

Edytowane przez kruz
  • Like 1

• 0

Ja kupiłem śrubę Match średnicy 9 i 1/4 o skoku 10 i 1/2. Jeszcze nie płynąłem, różnica w stosunku do oryginalnej polega na przesunięciu łopatek na osi w kierunku wydechu, no i lekko większy skok. Wykazywane są do dwóch modeli Honda15 HP i Yamaha 15HP.

Skok śrub można porównywać mierząc kąt łopatek w odległości od piasty około 2/3 ich długości.

Jak porównuję oryginalną ze skokiem 9 i 1/4 i tą dokupioną 10 i 1/2, to na oko widzę większy kąt.