Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie taki problem. Yamaha f30 4t z 2005r. Wymieniłem oleje i świece. Chodzi generalnie jak zegarek, ale jak rumpel przykręcę na zero, na najniższe obroty, to nierówno chodzi i gaśnie. Wystarczy delikatnie podnieść obroty i wszystko jest ok. W czym problem?

Sprawa może mieć drugie dno. Coś co pozornie wydaje się rozregulowaniem gaźnika/gaźników, czy może samej linki od gazu, może mieć przyczynę w niewłaściwym poziomie paliwa w komorze/komorach gaźnika.

Minęły czasy pływaków z mosiężnej blaszki. Współczesne plastikowe pływaki wyginają się pod wpływem siły wyporu, a piankowe potrafią nasiąkać benzyną. Następstwem jest podniesienie poziomu benzyny, nadmierne wzbogacenie mieszanki a może też słabsze rozpylanie na skutek zlewania studzienki emulsyjnej (zależnie od konstrukcji układu biegu jałowego.

Sprawdzenie poziomu paliwa to początek dla dokładnej regulacji.

Jeden z moich pływaków wygiął się w zawieszeniu a drugi zwiększa ciężar bo pije benzynę. Może to podobny problem a objaw pozornie odległy?

• 0

Panowie potrzebuje nr oringu chciał bym orginał Yamahy. Silnik to chinol. Poratuje ktoś?4dfbf672d5078698a7f972c9e136f0c0.jpg

Ja kupuję w Szczecińskiej firmie o nazwie "Oring".

Mierzę suwmiarką a potem do sklepu i kupuję. To jest zakład produkcyjny, ma uszczelnienia w różnych kategoriach jakości i zarazem ceny.

Już nawet nie próbuję kupować w sklepie z częściami, kupuję simeringi lub oringi z wyższej półki, zakładam raz i mam spokój.

• Like 2

• 0

Panowie potrzebuje nr oringu chciał bym orginał Yamahy. Silnik to chinol. Poratuje ktoś?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Jesteś pewien że tam masz nieszczelność? Robiłeś próbę ciśnieniową? Edytowane przez crizz100

• 0

No właśnie nie. Ale ten oring był luźny i widziałem pod nim wodę.

Ruski tez podają ze w większości chinoli woda tedy wchodzi.

Podniosłem wyżej oring, teraz ładnie dolega do ciegła, po 10mth pływania zwalę olej ze spodzini. Jak będzie emulsja wtedy próba ciśnieniowa.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

A w tej f30 nie wystarczy trochę podnieść obroty śrubką przy gaźniku? Może ma za niskie obroty na jałowym.

Od zawsze ten silnik tak miał? Czy stało się to z dnia na dzień?

Kupiłem go w grudniu i już tak miał. Rozmawiałem że znajomych specem od motocykli, twierdzi, że sprawa jest prosta do ogarnięcia i zrobi mi to na wodzie jak da się już pływać.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• 0

Kupiłem go w grudniu i już tak miał. Rozmawiałem że znajomych specem od motocykli, twierdzi, że sprawa jest prosta do ogarnięcia i zrobi mi to na wodzie jak da się już pływać.

O ile dobrze zrozumiałem, są tam trzy gaźniki?

Moim zdaniem za każdą zmianą stoi jakaś przyczyna, samo się nie rozregulowało.

Ja zaglądnąłem do komory pływakowej F13,5 bo nie domykał zaworek. Zawieszenie pływaka wygięło się bo taki materiał.

Było trochę zabawy, bo rozebrać to jedno, a złożyć i doszczelnić to dwa.

Czy da się na słuch ustawić trzy gaźniki ?

W każdym razie polecam zaznaczyć położenia wkrętów regulacyjnych.

• Like 1

• 0

Panowie która 6 czy 8mm? Silnik 15KM chciał bym aby wytrzymała 10 lat :) Im krótsza tym lepsza. Jeżeli jakość jest identyczna po co przepłacać.

8mm

https://allegro.pl/oferta/linia-paliwowa-yamaha-oryginal-6y2-24306-56-8759576900

6mm

http://fox-boats-shop.pl/pl/p/ORYGINALNA-LINIA-PALIWOWA-YAMAHA/191

• 0

Jak nie chcesz przepłacać to kup wszystkie elementy oddzielnie i wyjdziecie 8 razy taniej

Kilka lat temu ,,zaworki z klipsem,, kupowałem po 5 pln do Hondy 8 wężyk kupisz w każdym sklepie samochodowym a gruszkę masz tu https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-paliwa-gruszka-8mm-jbe-8275640374?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe+-+Układ+paliwowy&gclid=EAIaIQobChMI6faPlZXu7gIVFW8YCh1FzQSuEAQYAyABEgI6pvD_BwE

Edytowane przez Radbraw

• 0

Mam całą linię którą dostałem do silnika (Chińska) działa jest ok ale nie przekonuje mnie.

Wcześniej w Yamaha miałem tak jak mówisz złączki, gruszka i wężyk z żeglarskiego. Wydawało się git jednak po 2 latach pojawiły się pierwsze pęknięcia.

Wiem że stare linie Y wytrzymywały 20-30lat, ale jak wszystko pewnie już takie nie jest. Chcę zapłacić raz i mieć spokój na minimum 10 lat. 

• 0

Raczej nie jest takie same, co raz częściej okazuje się że jak sam sobie nie zrobisz bądź nie sprawdzisz to mimo wysokiej ceny i tak po kilku latach produkt jest do wyrzucenia.

https://sklep.oemtuning.pl/pl/p/Przewod-silikonowy-zbrojony-TurboWorks-PRO-Black-10mm/33401?gclid=EAIaIQobChMI55zKt5vu7gIVCNZ3Ch38cwC_EAQYCCABEgIUNvD_BwE

Gruszkę i tak co kilka lat profilaktycznie się wymienia.

• 0

W głowie się nie mieści jak oryginalny produkt nie wytrzymuje nawet gwarancji.

U mnie pierwszy silnik 5hp hondy z linią paliwową wytrzymał 8 lat do sprzedaży i kupiec dalej pływa.Teraz mam 20 hondy od 7 lat i wszystko ok.

A na rybach jestem 3 razy w tyg od 1 maja do końca grudnia.

• Like 1

• 0

Wiadomo nie od dziś ze wszystko nastawione na sprzedaż, produkty sprzedawane mają wytrzymać rok max dwa i trzeba kupić znów ten sam towar tylko drożej bo marża teraz jest okropnie duża.

Miejmy nadzieję że silniki Yamahy podziałają dłużej niż przewiduje gwarancja :)