kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Wałek napędowy jest elementem transmisyjnym, więc jego pęknięcie uniemożliwi popłynięcie na tym silniku. Łatwo sprawdzić czy pęknięty czy cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cianbo Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Wałek napędowy jest elementem transmisyjnym, więc jego pęknięcie uniemożliwi popłynięcie na tym silniku. Łatwo sprawdzić czy pęknięty czy cały.Chodzi raczej o wał korbowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Wałek napędowy jest elementem transmisyjnym, więc jego pęknięcie uniemożliwi popłynięcie na tym silniku. Łatwo sprawdzić czy pęknięty czy cały.Wał korbowy , wałek napędowy to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk122 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Czy Yamaha 9.9km HMH występuje w wersji z krótką stopą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) 1. Czy wężyk wychodzący z klap idący do cylindra to dodatkowe smarowanie?2. Czy wszystkie Yamahy 2T 15KM go miały?Znajomy na odległość szuka teleporady u niego ten wężyk leży i pluje olejem. Jakiś majster powiedział że tak ma być i ma leżeć koło dziurki w obudowie... Nie wygląda to dobrze. Może ma klapy od innego silnika, takie to wróżenie na odległość, nie ma tabliczki z modelem i na schematach nie mam jak sprawdzić.Foto 1 jak jest u niego.Foto 2 jak jest w "porządnym" chinolu. .. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Marca 2022 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Nie mogę już edytować. Silnik to 2005r L oznaczenie z naklejki 15FMH czyli powinien to mieć. Zostaje tylko 1 pytanie, czy to jest dodatkowe smarowanie cylindrów czy jaką rolę to spełnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) https://en.impex-jp.com/catalogs/outboard/yamaha/15/63wh-2017-dark-bluish-gray-1-finland-31929/cylinder-crankcase-1292864.htmlMoże w tych schematach znajdziesz odpowiedź Edytowane 14 Marca 2022 przez Bartek1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Odpowiedź znalazłem ma to być.Pytanie moje jest do czego to służy?Odma czy smarowanie dodatkowe.Dostałem foto u niego wygląda tak. Będę to zakładał ale jestem ciekaw.Wszystkie silniki to miały i nigdy nie zastanawiałem się do czego służy. . Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 witam szanowne grono motorowodniaków. mam możliwość zakupić silnik yamaha 5hp 2t z roku 1986. silnik wygląda bardzo ładnie. na co zwrócić uwagę przy zakupie? czy taki silnik to dobry wybór? ogólnie proszę o opinie nt tego silnika. aha i jeszcze pytanie gdzie znajdę jakiś opis tego silnika? to jest chyba model 5CS 6E3 ze zbiorniczkiem pod czapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 20 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 witam szanowne grono motorowodniaków. mam możliwość zakupić silnik yamaha 5hp 2t z roku 1986. silnik wygląda bardzo ładnie. na co zwrócić uwagę przy zakupie? czy taki silnik to dobry wybór? ogólnie proszę o opinie nt tego silnika. aha i jeszcze pytanie gdzie znajdę jakiś opis tego silnika? to jest chyba model 5CS 6E3 ze zbiorniczkiem pod czapą. Przede wszystkim na to że silnik ma 36 lat , szansa na to że nie był połowiony , dłubany, "drutowany" jest naprawdę niewielka nawet jak z zewnątrz "ładnie" wygląda i problemy mogą być po prostu ze wszystkim ze względu na wiek i długą historie silnika , no cóż kompresje zmierz na początek ale ja bym szukał 5-6hp w 4T nie starszej niż 10-12 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Ten z 86r dłużej popływa niż ten 10-12letni.Nie myśl że te 4stroke to cud techniki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Masz sporo racji że z 86r będzie pływał , ,, jest jedno ale " Jesteś mechanikiem masz sprzęt , że nawet samemu jakieś części dorobisz i rozbierzesz na części i go złożysz . Większość ludzi takich możliwości nie mają . Do nowych silników jest dostęp do części zapasowych a i większość ludzi to tylko użytkownicy jak awaria to zawożą do mechaników którzy się na tym dobrze znają , TAKIE SĄ REALIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Ten z 86r dłużej popływa niż ten 10-12letni.Nie myśl że te 4stroke to cud techniki Racja , te stare konstrukcje były lepsze i trwalsze , pod warunkiem że przez te 36 lat był właściwie serwisowany i praktycznie nie używany, bo tak stary silnik ma zwykle kosmiczny przebieg , mało prawdopodobne aby wał, cyl czy tłok był wymieniony na oryginał Yamahay , w praktyce często okazuje się też że połowa śrub jest już polska , gaźnik był rozkręcany wyszczerbionymi wkrętakami , szpilki wychodzą z gwintami z alu , elektryka sparciała itp , itd , jak coś trzeba dokupić to już po prostu nie da się tego zamówić lub czas oczekiwania jest bardzo długi , a wszystko chodzi na dorobionym tłoku który puchnie p.s. myślę że świeża yamaha 4t lub suzuki , 4-6hp to w porównaniu z kopcącym starym dwusuwem cud techniki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafal_LBN Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Pływa ktoś na chińskim zamienniku gaźnika do f20? Nie ma z nim problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) Nie dziala, silnik robi co chce Edytowane 23 Marca 2022 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cianbo Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Pływa ktoś na chińskim zamienniku gaźnika do f20? Nie ma z nim problemów?Ja pływam i u mnie problemów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Ja pływam i u mnie problemów nie ma.Skad zamiennik z chin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cianbo Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Skad zamiennik z chin?Z Aliexpress brałem jakieś 1.5 roku temu. Wziąłem taki nie najtańszy, jeśli ma to u nich jakieś znaczenie. W każdym razie nie cieknie, zimny odpala od szarpnięcia, wolne obroty trzyma i na max się wkręca też jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mk77 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Potrzebuje na szybko porady. Mam silnik yamacha 4 suw 4km kupiony okazyjnie w 2020 roku. Od tego czasu pływałem nim chyba raz.. Teraz chciał bym go zawieźć w końcu do mechanika żeby go przejrzał. Tylko że mam problem bo zapomniałem na której stronie się go przewozi? Na rumplu czy rumplem do góry, bo wiem na pewno że tylko na jednej stronie można, niestety zapomniałem na której I jeszcze jedno oprócz wymiany oleju co warto w nim zrobić dodam że niestety silnik nie miał spuszczonego paliwa i tak stał cały sezon czy mogło się coś stać np z gaźnikiem czy czymś innym.Czy coś będzie trzeba wymienić ewentualnie wyczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pablito86 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 na rumplu kładzieszjuż Ci mechanik doradzi co zrobić? - pewnie olej+w spodzinie+filtr paliwa i może sprawdzić świece (chociaż to temat raz na kilka lat a silnik świeży więc pewnie nie trzeba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 juras25 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Pany pomocy, silnik Yamaha F4A, czy dostanę gdzieś membranę do pompy paliwa, leje się benzyna między pokrywką a membraną,tą niby kwadrat.Czy czeka mnie wymiana całej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 https://sklepmoto46.pl/yamaha/diagrams/diagram/10474/4684/428198/fuel-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 juras25 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 https://sklepmoto46.pl/yamaha/diagrams/diagram/10474/4684/428198/fuel-2Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Witam. Potrzebuję membranę gaźnika do silnika Yamaha 5km 2t. Potrzebna mi jest ta która ma takie jakby "uszy". Druga jest dobra. Najchętniej bym kupił w Zielonej Górze, czyli na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi