Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Potrzebuję membranę gaźnika do silnika Yamaha 5km 2t. Potrzebna mi jest ta która ma takie jakby "uszy". Druga jest dobra. Najchętniej bym kupił w Zielonej Górze, czyli na miejscu

Na elektronowej był serwis Yamahy. Motocykle itp robili, ale jak podałeś nr części ściągali z Holandia do tygodnia. Obecnie wolę kupować na allegro lub Aliku więc nie wiem czy tam kupisz.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Witajcie.

Mam problem Yamaha 25KM 25N z 1997r. Na 2 gaznikach z autolube.

Silnik słabo palił kichał itp. Wyczyściłem gaźniki, ustawiłem dawkę i zapłon. Silnik odpala na 15cm pociągnięcia sznurka. Chodzi na wolnych idealnie. Na maxa też rwie jak szatan. Problem tkwi gdy przekraczam 2000 obrotów. Coś go przydusza, trzyma a nagle kop jak by turbo odpaliło. Właściciel mówi że można z pontonu wypaść. Tak jest od zakupu (wiosna). Reguluje od 2 dni i nic nie pomaga. Wyłączyłem autolube na mieszance jest to samo. Świece zmieniłem. Kompresja w normie i rowna. Gaźniki synchronizowane chodzą rowno...

Film:

.

https://youtu.be/lnFYzJ2RZLw

• 0

To składak od handlarza...

Odpali ku na słuchawkach. Chodzi chodzi. Wlasciel kupił na wodę a tam właśnie tak chodzi kwadratowo. Dzwoni do sprzedawcy a on mu "Widziałeś co brałeś..."

Silnik z Włoch UJ wie czy to jeden egzemplarz czy składak z kilku...

Wszystko było ruszane, zapłon, dawki, synchronizację. Sprawdzałem zawory w idealnym stanie.

• 0

Jakie zawory w czym ?

Wygląda to jakby nie dostawal paliwa najprawdopodobniej na jednym z gaznikow.

Najlepsza moja metoda to-zdejmij ten plastik, wez latarke i swiec w gardziele gaznikow-zwroc uwage na "oko" czy oba gazniki dostaja tyle samo paliwa w różnym zakresie obrotow :). Zwroc uwage czy obie przepustnice ostwieraja sie w tym samym momencie itd itd itd

Jesli wszytsko jest ok sproboj przyspieszyć mu zaplon i to o sporo...

Edytowane przez womaly23

• 0

Witajcie.

Mam problem Yamaha 25KM 25N z 1997r. Na 2 gaznikach z autolube.

Silnik słabo palił kichał itp. Wyczyściłem gaźniki, ustawiłem dawkę i zapłon. Silnik odpala na 15cm pociągnięcia sznurka. Chodzi na wolnych idealnie. Na maxa też rwie jak szatan. Problem tkwi gdy przekraczam 2000 obrotów. Coś go przydusza, trzyma a nagle kop jak by turbo odpaliło. Właściciel mówi że można z pontonu wypaść. Tak jest od zakupu (wiosna). Reguluje od 2 dni i nic nie pomaga. Wyłączyłem autolube na mieszance jest to samo. Świece zmieniłem. Kompresja w normie i rowna. Gaźniki synchronizowane chodzą rowno...

Film:

.

Miałem tak samo w 20 km,na wolnych chodził idealnie ,równiótko.Do pewnych obrotów też sie ładnie wkręcał ,w beczce wydawało się że jest ok,ale po przekroczeniu  obrotów zaczynał szarpać ,wkręcał się a zaraz coś go dławiło i nie mógł się wkręcić na max.Kombinowałem z ustawieniami i nic ,nie dałem rady .Pojechałem do znajomego od silników i zdiagnozował że walnięta jest jedna z cewek i daje słabą iskrę na wysokich obrotach,Kupiłem dwie cewki u kitajców na alli,wymieniłem i problemy się skończyły,Romana 430 z trzema osobami idzie w ślizgu aż miło.

• 0

Zgłosił się do mnie jeden użytkownik identycznej sztuki też ma V2 (były jeszcze V1 z 1 gaznikiem i V3 francuskie z 3 gaźnikami). Pokazał jak pływa jego, ma identycznie silnik przyspiesza, później przez kawałek manetki nic się nie dzieje i strzał mocy. Mówi że przywykł, ma już go lat kilka, kręci kilometry po Chorwacji i ogólnie dużo lata...

Ktoś mu powiedział że ten model tak ma.

• 0

Ten model tak nie ma. Najczęściej problemy zaczynaja sie jak podrzuca sie chinski modul i tam wychodza straszne glupoty, zazwyczaj modul pracuje ok przez pare tygodni potem szalenstwo. Cewki zgodze sie moga być problemem ale to kolejny etap diagnozy. Najpierw latarka w gardziele gaznikow i porownywanie czy rowno podaje na obu...

• Like 2

• 0

Jestem po urlopie plus różne problemy i zrobił się zator silnikowy a jadą kolejne.

Dziś kończę Suzuki i jutro lub w sobotę znów do niej zaglądnę. Właściciel twierdzi że mu się nie spieszy a w kolejce 3 kolejne których ostro ciśnie bo sezon w pełni. :)

Nagram film jak idzie paliwo w gaźniki.

Edytowane przez Tresor

• 0

Ten model tak nie ma. Najczęściej problemy zaczynaja sie jak podrzuca sie chinski modul i tam wychodza straszne glupoty, zazwyczaj modul pracuje ok przez pare tygodni potem szalenstwo. 

Miałeś rację ten model tak nie ma. Chodzi pięknie, kolega właściciela z mercurym 25KM w 4T stwierdził że chodzi ciszej i równiej niż jego silnik. Moc przyrasta równo, CDI jest oryginalne. Co było? Do końca nie wiem, straciłem sporo godzin, ustawiałem, regulowałem, aż w końcu trafiłem. 3 razy rozbierałem gaźniki. Strasznie ciężko było, normalnie regulacja zajmuje kilka min a tu... Dziś właściciel latał po Odrze i jest zachwycony. 

35 minuta filmu:

.

https://youtu.be/y85f3yfmoHw?t=2139