Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam poszukuję pomocy w znalezieniu nr wirnika pompy wody do silnika jak wyżej na tabliczce , z góry dziękuję ( jest tego tyle , że sam już nie wiem który)

Z tego twojego zdjęcia to nawet Sherlock Holmes by nie doszedł co to jest. Więc nie dziw się że nikt nie odpoiwiedział. Albo robi się wyraźną dużą fotę i wkleja, albo, jest co jest. Ty wiesz co jest na tej tabliczce, więc ustal sobie co to za silnik, z którego roku i poszukaj swojego silnika. 

Masz wszystkie części z numerami oem więc zero problemów w kupieniu części
  • Like 2

• 0

Witajcie, 

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich serdecznie. 

Mam silnik Yamaha F20ghms i zastanawiam się czy nie da się do niego dodać ładowania. 

To znaczy wiem, że się da i z tego co już odkryłem ma regulator - jak na załączonej fotce. 

W serwisie podczas przeglądu dowiedziałem się, że potrzebna jest tylko wiązka.

Dziś między jajeczkiem a serniczkiem rzuciłem okiem na silnik i znalazłem jakieś niepodłączone przewody (zielony i czerwony widoczne na zdjęciu). 

Czy ktoś ma wiedzę jak to ogarnąć  nie wydając milionów w serwisie na ich OEM-owe wiązki?

To dobry trop, czy błądzę?

post-76430-0-35281100-1681063395_thumb.jpeg

post-76430-0-38566000-1681063498_thumb.jpeg

• 0

Witajcie,

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich serdecznie.

Mam silnik Yamaha F20ghms i zastanawiam się czy nie da się do niego dodać ładowania.

To znaczy wiem, że się da i z tego co już odkryłem ma regulator - jak na załączonej fotce.

W serwisie podczas przeglądu dowiedziałem się, że potrzebna jest tylko wiązka.

Dziś między jajeczkiem a serniczkiem rzuciłem okiem na silnik i znalazłem jakieś niepodłączone przewody (zielony i czerwony widoczne na zdjęciu).

Czy ktoś ma wiedzę jak to ogarnąć nie wydając milionów w serwisie na ich OEM-owe wiązki?

To dobry trop, czy błądzę?

Zielony masa, czerwony plus - na nim daj po drodze bezpiecznik 10-15A

• Like 1

• 0

Dzięki. 

Sprawdzę to w najbliższym czasie. 

Jednak dziś znalazłem gdzieś na forum Yamahy, że silniki z ręcznym rozruchem mają regulator SH863AA, który ma numer Rectifier: 6FM-81960-00-00, wygląda tak samo, ale ten czerwony przewód nie daje napięcia. 

Dlatego potrzeby jest regulator o numerze 6FM-81960-10-00 plus wiązka, którą można wytworzyć samemu. 

Zobaczę u mnie czy faktycznie nie ma tam prądu... 

• 0

Potrzebuję akumulator rozruchowy do Yamahy 50 KM. Miałem 80 Ah i 800A ale mi padł po dwóch latach. Mało pływałem i pewnie go rozwaliłem bo nie był ładowany. Jakie Wy używacie?

Używam 60Ah do Hondy BF60, daje radę od dwóch lat, zasila jeszcze echo. Podstawa to naładowanie. Jak aku zostawiasz niedoładowane, to będzie to samo, niezależnie od pojemności. Raz na 4-6 tygodni trzeba podpiąć prostownik i podładować.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Używam 60Ah do Hondy BF60, daje radę od dwóch lat, zasila jeszcze echo. Podstawa to naładowanie. Jak aku zostawiasz niedoładowane, to będzie to samo, niezależnie od pojemności. Raz na 4-6 tygodni trzeba podpiąć prostownik i podładować.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dzięki Paweł. Właśnie taki błąd popełniłem. Myślałem że jak pływam w trollingu to się doładowuje.