Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obecnie mam taki. Wcześniej miałem jakiś inny nie pamiętam nazwy. W każdym sklepie samochodowym i podobnym mają. Oczywiście lepszy byłby 2 składnikowy ale do takich drobnostek szkoda kasy.

.

b6e8e399736e78654458fa691e7996dd.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Czy istnieje jakiś patent na włożenie spodziny w silniku f20g? Od godziny obracam nią na wszystkie strony, zmieniam kąty natarcia i nie mogę wcisnąć w środek silnika wałka z wieloklinem. Na jutubach w 90konnych silnikach i większych wygląda to jak przysłowiowa bułka z masłem, a u mnie się uparła franca i za nic nie chce wskoczyć ;)

• 0

Cześć, mam problem z ustawieniem trymu przy solarze 430 i silniku yamaha 25 4t, założyłem już klina ale nie wiele to dało. Dzisiaj zauważyłem że przy blokadzie trymu są nie dowiercone jeszcze 2 otwory. Czy mogę je przewiercic??

Wydaje mi się, że w mojej yamasze oba są na wylot. Co więcej pływam na drugim bo mi na trzecim jak płynę sam fox 390 kłapie dziobem.

• 0

Wiecie  gdzie mógłbym się rozglądnąć za  zestawem naprawczym do gażnika yamaha 2,5 z 2004 r. Chodzi mi dokładnie o pływak i i iglice .Chyba mi się przycina i co jakiś czas mam problemy nad wodą.Nie chciałbym zamawiać całego gażnika  z aliexpres.Zawsze jak coś nie podpasuje to zwrot będzie problemem. Dziękuje i pozdrawiam.

• 0

Witam szanowne towarzystwo, pytanie ws oleju jakiego używacie do nowszych silników 4T ?

W instrukcji jest napisane YAMALUBE SAE 10W-30/10W-40/5W-30, który kupić ?

Podobnie rzecz się ma z olejem do spodziny i filtrem oleju, będę wdzięczny za info pozdr

Edyta:silnik 40hp

Edytowane przez Radbraw

• 0

Do spodziny dedykowany. Ze względu na możliwy kontakt z wodą. 
do silnika każdy dobry silnikowy. Ja do wszystkiego leję Liqui Moly 10w50. Ścigacz, enduro to i yamaszka na łódce sie załapała.

W łódce ważna liczba po W im wyższa tym lepsza. Wysoka mówi o zachowaniu lepkości w wysokich temperaturach. Liczbę przed W można olać bo raczej zimą jak jest poniżej 0 cieżko się pływa  :D

• 0

Skoro dopuszczalny jest 5W30 i 10W40 to u siebie zalałbym 5W40. Osobiście leję 5W nawet do kosiarki. Ot uproszczenie logistyczne. Chyba 80% zużycia silnika to rozruch I praca na sucho, a 5w zawsze szybciej się pompuje, zwłaszcza na jesieni. Poza tym syntetyk ma też lepsze właściwości w wyższych temperaturach.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam droga braci wędkarska i nie tylko .... szukam dobrego i uczciwego sewisu Yamaha (nie musi być autoryzowany) dla mojego silnika zaburtowego. Niestety za pomocą lupki niczego nie znalazłem dlatego pisze tego posta ... interesuje mnie województwo opolskie, śląskie, małopolskie i dolnośląskie. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wskazówki.