Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie łapie się na żadne z wymienionych województw... [emoji3]

A przy okazji piszecie ze lepszy olej 10W40 bo wysoka temperatura...

W silniku zaburtowy wysoka temperatura? Gdzie termostat otwiera się przy 50 lub 60 stopniach... Zaburtowce są wiecznie niedogrzane, przynajmniej te mniejsze. W dużych nowych są wymienniki ciepła żeby podnieść teperatue silnika. W naszych warunkach dla osób pływających cały rok ja zalewam silniki olejem 10W30. Tak wynika z tabel na większości silników w szczególności na Yamaha i Mercach. Mówię tu raczej o mniejszych silnikach.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Ale wysoka liczba po W nie oznacza, ze olej jest „słaby” w niższych temperaturach. Tylko, ze dłużej trzyma parametry. Zazwyczaj osiągniecie wysokiego 40, 50 czy 60 jest po prostu drogie. Wiec jak komuś nie zależy można oszczędzić kupując tańszy olej. Ale ile to wchodzi do zaburtówki? To ja wole kupić drogi porządny olej w 5l bance i wyjdzie to samo za litr …

Latem na torze to laliśmy do motocykli nawet 10W60 po 50 okazywał się za słaby.

A wybrać można do woli od 0W30 po 10W60 … zgłupieć można  ;)

https://liquimoly.sklep.pl/16-benzyna?page=3

Ale jedno wiem na pewno. Dobry olej to podstawa. Na tym nie warto oszczędzać. I bardzo trzeba uważać na podróby. Dlatego np nie jeździliśmy na, skądinąd bardzo dobrym, Motulu. Bo było najwiecej podróbek.

Tresor, nawet nie wiedziałem że silniki pracują na niskiej temperaturze. Ale nawet jeśli, to jest to temperatura cieczy chłodzącej. A olej pracuje gdzie indziej i tam jest potrzebna jego lepkość. A mianowicie na panewkach, pierścieniach, krzywkach. I tam jeśli straci gęstość w wyniku zbyt wysokiej dla danego oleju temperatury powstaje większe zużycie, A niestety zaburtówka nie ma chłodnicy oleju jak większość motocykli i cześć samochodów. Uwierz w ciężkich warunkach udawało nam się zagotować olej np 10W50 (pomimo olbrzymich prędkości i dużej chłodnicy oleju) a nie zagotowałem nigdy wody w chłodnicy.

Także kazdy leje jak chce. 

Edytowane przez Qh_

• 0

Mi bardziej chodzi o to że silniki są niedogrzane. Często odpalane tylko na chwilkę na zmianę miejscówki. Troling w teperaturach 0-10'C... Według tabeli w takich warunkach producent zaleca 10W30 i ja się do tego stosuje. U mnie Odrą praktycznie nie zamarza od 2010r i pływamy cały rok bywało że i przy -6...

Na torze warunki są zgoła inne...

A olej kosztuje grosze, najważniejsze aby go często zmieniać nawet jak mało ma nalatane.

• 0

Dokładnie. Stosować się do zaleceń, często zmieniać i lać dobry olej. Do przestawiania się ja stosuję dziobówkę  ;) 
-6 hardcore. Odra nie zamarza, ale co z wodą na plecionce, pewnie zimą żyłce, i przelotkach?

Zdarzało mi się koło zera łowić i już był problem …

• Like 1

• 0

Problem jest ze zamarza port. Pontonem trzeba siedzieć na pawęży i działać jak lodołamacz.

Na marznące przelotki co 2 rzut zamaczam patyk w wodzie do połowy aż puści. Szybkim ruchem strzepuję wodę i łowimy....

• Like 1

• 0

Witam droga braci wędkarska i nie tylko .... szukam dobrego i uczciwego sewisu Yamaha (nie musi być autoryzowany) dla mojego silnika zaburtowego. Niestety za pomocą lupki niczego nie znalazłem dlatego pisze tego posta ... interesuje mnie województwo opolskie, śląskie, małopolskie i dolnośląskie. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wskazówki.

https://marine-silesia.pl/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mi bardziej chodzi o to że silniki są niedogrzane. Często odpalane tylko na chwilkę na zmianę miejscówki. Troling w teperaturach 0-10'C... Według tabeli w takich warunkach producent zaleca 10W30 i ja się do tego stosuje. U mnie Odrą praktycznie nie zamarza od 2010r i pływamy cały rok bywało że i przy -6...

Na torze warunki są zgoła inne...

A olej kosztuje grosze, najważniejsze aby go często zmieniać nawet jak mało ma nalatane.

Dzwoniłem do serwisu Yamahy w stolycy/Wał miedzeszyński…zalecany olej silnikowy to yamalube/quicksilver 10W30, do spodziny GL4, filtr oleju 5GH. Bardzo miły i pomocny człowiek jako laik zrobię u niego zakupy.

Możecie polecić pompkę do oleju spodziny ? Taka by się nie rozpadła przy pierwszym użyciu ;)

Edytowane przez Radbraw
  • Like 1

• 0

Qrcze trochę zdrożały

https://allegro.pl/oferta/pompka-oleju-przekladniowego-quicksilver-11708079894

To też Ci się przyda

https://sklep-marinelab.pl/pl/p/91-30500Q5-GUN-GREASE-5-SMAROWNICA/1854

A filtr oleju zamiast oryginalnego yamy polecam tej marki

https://www.hiflofiltro.com/catalogue/filter/HF303

Edytowane przez GrzesM
  • Like 1

• 0

Śruba to tylko śruba. Im lepsza ... tym lepsza.

Powyższe nie dotyczy śrub które mają funkcję zabezpieczającą. Czyli np mają się zerwać przy założonym przeciążeniu, zabezpieczając przed uszkodzeniem drogi, chroniony element. Ale ta wygląda na zwykłą.

Gorzej jak kupisz mocnego kwasiaka i dalej będziesz za mocno kręcił i wyciągniesz gwint z kolumny ...

Kiedyś, za młodu, urywałem sporo śrub/gwintów. Aż zmądrzałem i kupiłem pierwszy dynamometr (dziś mam z 5 różnych). Nic ważnego bez nich nie dokręcam.

• 0

Posiadam Yamahę F25GMHL i chciałbym zamontować do tego modelu rozrusznik elektryczny.

Rozruszniki, które znalazłem na popularnych portalach, są dostępne tylko do starszych modeli.

Może któryś z kolegów może polecić stronę, gdzie mogę zamówić zestaw do rozruchu elektrycznego dla tego silnika?

• 0

Mi sie jakoś wydawało oczywiste, że yamaha 25km którą kupiłem z łódką ma rozrusznik. Szwagra Mercury ma. Wydawało się git. Byłem nielekko zawiedzony jak się okazało, że moja nie ma.

Ale dziś mi go w ogóle nie brakuje. Odpala od Pyka - co z rozrusznikiem nie jest takie oczywiste. Cały prąd mam dla dziobówki. Spalinę odpalam 2 czasem może z 6 razy. Przestawiam się na dziobówce tylko dłuższe przeloty na spalinie.

No chyba, że nie masz dziobówki … to bym kupił prostego elektryka na rufę i raczej wyjdzie taniej niż przeróbka yamy, a zawsze to też jakiś zapas no i wygoda przy brzegu.

A w ogóle bez dziobówki z gps to ja sobie teraz nie wyobrażam łowić. Kotwicę tez używam tylko do wodowania. No i jak idę spać  ;)

• 0

Każdy ma inne potrzeby. 2 tygodnie temu montowałem do Yamahy 15KM tam nie było wieńca ale zgniło koło zamachowe i wymienione zostało na chińskie z wieńcem. Jak właściciel zobaczył wieniec musiałem mu dołożyć rozrusznik.

Dziś montuje do 25KM tu wieniec był oba silniki 2T.

A czy do F25 nie da się znaleźć samego wieńca? Wtedy opłacalność imprezy mocno wzrasta może by zejść poniżej 1000zł za wszystko.

EDIT ten zestaw by nie pasował? Jest z PL i faktura...

https://bezwiosel.pl/rozruszniki/234-rozrusznik-elektryczny-storm-f25-yamaha-zestaw.html

.583bc47ed54b1c4a2d7f282a2da6b5cd.jpg

.

7f5b0c22c881d4b904388959de1142f4.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

Witam forumowiczów 

Mam silnik dwusuwowy 2T, 15 KM na podzespołach Yamaha. Części pasują od Yamaha 9.9 -15 KM. Poszukuję części :

Zestaw naprawczy : pompa wody (z uszczelkami i uszczelniaczami) podstawa, obudowa, wirnik
Piasta kompletna albo komplet uszczelek i łożysko od strony śruby
Wałek napędowy krótka stopa
Podkładka / podkładki pod nakrętkę śruby
Uszczelki pod korki olejowe spodziny. 

Gdzie można kupić części do niego w rozsądnych cenach ? Będę wdzięczny za porady i wskazówki. 

Pozdrawiam 

Martinus 

Gdzie można kupić części do niego.

• 0

Tak z ciekawostek, jerkbait.pl chyba za bardzo spopularyzował tą smarownicę, bo tydzień czy 2 tygodnie temu kupowałem ją za 85 zł, a aktualna cena to 175 zł :o  To się nazywa siła marketingu... :lol: