Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam Wszystkich.

Mam pytanie. Silnik 50 Km z 2013 roku na wtrysku. Pływałem ostatnio w zielonej zupie. Po pewnym czasie na zegarze pojawił się check engine i podskoczyła temperatura wody.

009b5e1ae69a6.jpghttps://zapodaj.net/plik-9z0FcMQOdu

Dodam, że jest chłodzenie i woda z otworu kontrolnego jest letnia. Na mój chłopski rozum nie otwiera termostat. Czy mam rację czy może macie jakieś inne pomysły.

• 0

Poszukuje wszelkich informacji na temat silnika zaburtowego F25 GWHL dwucylindrowa jednostka 25kM .

Opinie ludzi którzy mają taki silnik .

Mam F25GMHS z 2017 - to nie wiem czym się różni od GWHL. Złego słowa nie powiem. Lekki, mocny, nic się nie dzieje. Ja latam trzeci sezon. Szwagier ma Mercury 25KM i bym się nie zamienił, pomimo, że ma elektryczny start i przeciwwagi i nie ma drgań. Za to w porównaniu z moim wielki i ciężki jest.

Domyślam się że GWHL to moze być elektryk long?

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

• 0

Dzięki Marcin . 

Mam zamiar kupić te Yamahę z rozrusznikiem bo stary jestem i leniwy .

Masz racje to jest long .

Zależy mi na wadze silnika no i na mocy .

Nie wiem czy 20 konny silnik dałby rade moją skorupę popchnąć do ślizgu . 

Dla tego rozglądam się za 25 może Tohadsu lub Yamaha .

Na Yuotube ma bardzo dobre opinie tylko wszyscy narzekają na drgania przy niskich obrotach .

Ja troluje elektrykiem tak więc niskie obroty mi nie są  potrzebne .

Jeszcze raz dzięki .

• 0

Bierz śmiało.

Yama jest leciutką jak na 25KM. Naprawdę fajnie chodzi i się szybko wkręca. Mój RF 390 w ślizg wchodzi w 3 sek. Bez problemu w 3 osoby. No i prędkość ok 48km/h średnio.

Drgania są na trybie trollingowym, ale nie jakieś straszne, zresztą od tego jest elektryk. Coś za coś, Mercury nie ma drgań (tzn ma mniej) ale za to jest ciężki i wielki. 
No i Yama mało pali, ja mam zbiornik 12 l to przy dołotach po 15km wystarcza na 2 wypady.

20 powinien dać radę ale 25 robi różnicę na plus.

• Like 1

• 0

Ja mam własnoręcznie zrobioną łódkę ze sklejki 390 cm na 185 cm szerokości .

Sama łódka ważyła z 230 kg .Doszły klamoty dwa akumulatory 12 V 120 Ah i 45 Ah .

Wyciągarka do kotwicy  , Dwa silniki elektryk i Mercury 9,9 kM  teraz winda do trola .

Myślę że waży z dwoma wędkarzami lekko ponad  550 kg .

Mi nie zależy prędkości ale te 15 km/h to trochę za mało co teraz pływam na Mercurym 9,9 kM .

Jeszcze raz dzieki , szukam dobrego sprzedawcy i taniego  :D

• 0

Moja łódka wg papieru 130kg. 390x165cm. Tyle ze raczej płaskodenną. Gratów mam ponad 170kg. Do tego w 3 osoby dodatkowe 300kg i bez problemu ślizgiem idzie, z takim obciążeniem to już z 44max.

Sam silnik 57kg vs 70kg Mercury.

Będziesz pan zachwycony.

• 0

Użytkuje yamahe 25GWHS od tego roku i dla mnie to trochę taki gniot za duże pieniądze.

Kupiłem o używanego z 2022r. Trochę silników przerobiłem a ostatni była Honda 20. Jak i Yamaha był to silnik dwucylindrowy, ale miał mniejsze drgania. Najgorzej wkurza mnie że jest taki nie dopracowany, po taniości przerobiona wersja z manetki na rumpel. W uchwycie rura do sterociągu wystaje z obu stron, daliby chociaż jakieś zaślepki. Wszystko linki i przewody z rumpla wchodzą do silnika nie przy rumplu z prawej strony a z lewej. Odblokowanie silnika by móc go podnieść z przodu. Bardzo fajny pomysł łatwy dostęp, ale gdy podniesiemy silnik a następnie chcemy go opuścić no to już mamy problem. U mnie jeszcze utrudnia to zadanie antykradzieżowe zabezpieczenie. Przewód zasilający wychodzi z silnika i niema żadnej złączki jak Honda, na wiosnę jak będę chciał pomalować dno będę musiał odkręcić go z zacisków i ponownie przeciągnąć.Ciekaw jestem tylko czy mechanicznie i materiałowo jest też tak dopracowany. Używam łódki na rzece i zawsze muszę siedząc patrzeć na te niedoróbki i mnie to trochę wkurza.Ja osobiście jak miałbym kupić nowy taki silnik, to brałbym Tohatsu lub Mercury . Waga ta sama od 58 do 68 z power trim i trzy cylindry. Kultura pracy na dużo wyższym poziomie, moment obrotowy większy a cena ta sama.

• Like 1

• 0

Użytkuje yamahe 25GWHS od tego roku i dla mnie to trochę taki gniot za duże pieniądze.

Kupiłem o używanego z 2022r. Trochę silników przerobiłem a ostatni była Honda 20. Jak i Yamaha był to silnik dwucylindrowy, ale miał mniejsze drgania. Najgorzej wkurza mnie że jest taki nie dopracowany, po taniości przerobiona wersja z manetki na rumpel. W uchwycie rura do sterociągu wystaje z obu stron, daliby chociaż jakieś zaślepki. Wszystko linki i przewody z rumpla wchodzą do silnika nie przy rumplu z prawej strony a z lewej. Odblokowanie silnika by móc go podnieść z przodu. Bardzo fajny pomysł łatwy dostęp, ale gdy podniesiemy silnik a następnie chcemy go opuścić no to już mamy problem. U mnie jeszcze utrudnia to zadanie antykradzieżowe zabezpieczenie. Przewód zasilający wychodzi z silnika i niema żadnej złączki jak Honda, na wiosnę jak będę chciał pomalować dno będę musiał odkręcić go z zacisków i ponownie przeciągnąć.Ciekaw jestem tylko czy mechanicznie i materiałowo jest też tak dopracowany. Używam łódki na rzece i zawsze muszę siedząc patrzeć na te niedoróbki i mnie to trochę wkurza.Ja osobiście jak miałbym kupić nowy taki silnik, to brałbym Tohatsu lub Mercury . Waga ta sama od 58 do 68 z power trim i trzy cylindry. Kultura pracy na dużo wyższym poziomie, moment obrotowy większy a cena ta sama.

• 0

No to mam dylemat .

Zastanawiam się poważnie nad Tohatsu i Mercurym właśnie 30 kM .czy te 10 kg to dużo .

Po zmianie akumulatora na Lipoli4 zyskam 20 kg mam teraz AGM 38 kg a litowy będzie ważył 20 kg .

Rozważam wydłużenie łódki przy pawęży a silnik powiesić na pantografie .

Nadal szukam opinii i nadal mam mętlik w głowie . 

• 0

Przepraszam za zdublowanie odpowiedzi.

Nie dodałem iż Tohatsu i Mercury to 30KM a nie jak w przypadku Yamaha 25.

58kg 3 cylindrowe Tohatsu ?? To już raczej goła wersja bez rumpla ,rozrusznika, manualne podnoszenie itd. Edytowane przez highvoltage

• 0

No to mam dylemat .

Zastanawiam się poważnie nad Tohatsu i Mercurym właśnie 30 kM .czy te 10 kg to dużo .

Po zmianie akumulatora na Lipoli4 zyskam 20 kg mam teraz AGM 38 kg a litowy będzie ważył 20 kg .

Rozważam wydłużenie łódki przy pawęży a silnik powiesić na pantografie .

Nadal szukam opinii i nadal mam mętlik w głowie .

Masz jeszcze Suzuki , najszybszy jakim pływałem z grupy Yamaha, Tohatsu, Honda w mocy 30km

• 0

Masz jeszcze Suzuki

No i Suzuki ma jeszcze Lean Burn, co daje pewne oszczędności przy prędkościach przelotowych. W Hondach na wtrysku, które też mają, wyraźnie czuć niższe spalanie.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• 0

Najnowszy model wyposażony w zwykły rumpel i rozrusznik z kurtką kolumną S to 60kg. Jest to taka sama waga jak Yamahy 25 GWHS. Szkoda mi znowu wydawać pieniędzy na nowy silnik, ale chyba się zdecyduje na Tohatsu 30 w białym kolorze. Jak komuś taki silnik o tej mocy za lekki to proponuję zmienić wędki na szklaki.

• 0

https://m.youtube.com/watch?v=g8APFou8r8A&t=142s

Co do spalania silnika na gaźniku vs wtrysk, to na tym filmie jest fajne porównanie. Mnie to mocno zaskoczyło.Na wtrysku palą mniej na małych i średnich obrotach a na wyższych gaźnikowe.

• 0

Najnowszy model wyposażony w zwykły rumpel i rozrusznik z kurtką kolumną S to 60kg. Jest to taka sama waga jak Yamahy 25 GWHS. Szkoda mi znowu wydawać pieniędzy na nowy silnik, ale chyba się zdecyduje na Tohatsu 30 w białym kolorze. Jak komuś taki silnik o tej mocy za lekki to proponuję zmienić wędki na szklaki.

Nie uwierzę aż nie zobaczę , swego czasu ważyłem silniki elektroniczna waga hakowa. To co podane na tabliczce to można między bajki włożyć, jak ma rozrusznik i rumpel to już będzie +- 10kg więcej od wagi minimalnej.

• 0

Ja czasem zobaczam. Mam Yamahę F25GWHS chyba i z tego co pamietam wazy 57 kg z rumplem i bez rozruchacza. Szwagier ma na podobnej łajbie Mercurego 25KM z rozruchaczem i zobaczam nie tylko wagę sporo większą przy dźwiganiu, ale i wielkość tego silnika (fakt że to chyba jest identyczny silnik jak 30KM tylko zdławiony). Mam problemy z kręgosłupem i mi ta waga robi sporą różnicę.

No chyba, ze niedawno zrobili jakiś nowy, mniejszy i lżejszy. Ja mam Yamę z 2017 szwagier tez coś 2018 albo 2019 nawet.

Nie zamieniłbym za nic. Jedyna różnica na plus w Mercurym to kultura pracy na niskich obrotach. Jakby faktycznie ważył tyle samo i można by było kupić 25 i oddławić na 30 to bym nawet dumać zaczął chyba.

Edytowane przez Qh_

• 0

Coraz większy mętlik mam pod sufitem.

Nie chce nic przerabiać ani odławiać  .

Silnik 30 kucyków mi nie potrzebny  chyb a że jeszcze mi w głowie namieszacie .

Jednym plusem czytania Waszych postów jest to że czas leci i coraz więcej ofert mam na silniki  a Yamacha już jest do kupienia za 19 tyś. 

początkowo 21.5 tyś. :)