kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 (edytowane) Poszukuje wszelkich informacji na temat silnika zaburtowego F25 GWHL dwucylindrowa jednostka 25kM .Opinie ludzi którzy mają taki silnik . Edytowane 29 Września 2024 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 na ryby.pl Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 Witam Wszystkich.Mam pytanie. Silnik 50 Km z 2013 roku na wtrysku. Pływałem ostatnio w zielonej zupie. Po pewnym czasie na zegarze pojawił się check engine i podskoczyła temperatura wody.https://zapodaj.net/plik-9z0FcMQOduDodam, że jest chłodzenie i woda z otworu kontrolnego jest letnia. Na mój chłopski rozum nie otwiera termostat. Czy mam rację czy może macie jakieś inne pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 (edytowane) Poszukuje wszelkich informacji na temat silnika zaburtowego F25 GWHL dwucylindrowa jednostka 25kM .Opinie ludzi którzy mają taki silnik .Mam F25GMHS z 2017 - to nie wiem czym się różni od GWHL. Złego słowa nie powiem. Lekki, mocny, nic się nie dzieje. Ja latam trzeci sezon. Szwagier ma Mercury 25KM i bym się nie zamienił, pomimo, że ma elektryczny start i przeciwwagi i nie ma drgań. Za to w porównaniu z moim wielki i ciężki jest.Domyślam się że GWHL to moze być elektryk long? Edytowane 29 Września 2024 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 Dzięki Marcin . Mam zamiar kupić te Yamahę z rozrusznikiem bo stary jestem i leniwy .Masz racje to jest long .Zależy mi na wadze silnika no i na mocy .Nie wiem czy 20 konny silnik dałby rade moją skorupę popchnąć do ślizgu . Dla tego rozglądam się za 25 może Tohadsu lub Yamaha .Na Yuotube ma bardzo dobre opinie tylko wszyscy narzekają na drgania przy niskich obrotach .Ja troluje elektrykiem tak więc niskie obroty mi nie są potrzebne .Jeszcze raz dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 Bierz śmiało.Yama jest leciutką jak na 25KM. Naprawdę fajnie chodzi i się szybko wkręca. Mój RF 390 w ślizg wchodzi w 3 sek. Bez problemu w 3 osoby. No i prędkość ok 48km/h średnio.Drgania są na trybie trollingowym, ale nie jakieś straszne, zresztą od tego jest elektryk. Coś za coś, Mercury nie ma drgań (tzn ma mniej) ale za to jest ciężki i wielki. No i Yama mało pali, ja mam zbiornik 12 l to przy dołotach po 15km wystarcza na 2 wypady. 20 powinien dać radę ale 25 robi różnicę na plus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Ja mam własnoręcznie zrobioną łódkę ze sklejki 390 cm na 185 cm szerokości .Sama łódka ważyła z 230 kg .Doszły klamoty dwa akumulatory 12 V 120 Ah i 45 Ah .Wyciągarka do kotwicy , Dwa silniki elektryk i Mercury 9,9 kM teraz winda do trola .Myślę że waży z dwoma wędkarzami lekko ponad 550 kg .Mi nie zależy prędkości ale te 15 km/h to trochę za mało co teraz pływam na Mercurym 9,9 kM .Jeszcze raz dzieki , szukam dobrego sprzedawcy i taniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Moja łódka wg papieru 130kg. 390x165cm. Tyle ze raczej płaskodenną. Gratów mam ponad 170kg. Do tego w 3 osoby dodatkowe 300kg i bez problemu ślizgiem idzie, z takim obciążeniem to już z 44max. Sam silnik 57kg vs 70kg Mercury. Będziesz pan zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Amator Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Użytkuje yamahe 25GWHS od tego roku i dla mnie to trochę taki gniot za duże pieniądze. Kupiłem o używanego z 2022r. Trochę silników przerobiłem a ostatni była Honda 20. Jak i Yamaha był to silnik dwucylindrowy, ale miał mniejsze drgania. Najgorzej wkurza mnie że jest taki nie dopracowany, po taniości przerobiona wersja z manetki na rumpel. W uchwycie rura do sterociągu wystaje z obu stron, daliby chociaż jakieś zaślepki. Wszystko linki i przewody z rumpla wchodzą do silnika nie przy rumplu z prawej strony a z lewej. Odblokowanie silnika by móc go podnieść z przodu. Bardzo fajny pomysł łatwy dostęp, ale gdy podniesiemy silnik a następnie chcemy go opuścić no to już mamy problem. U mnie jeszcze utrudnia to zadanie antykradzieżowe zabezpieczenie. Przewód zasilający wychodzi z silnika i niema żadnej złączki jak Honda, na wiosnę jak będę chciał pomalować dno będę musiał odkręcić go z zacisków i ponownie przeciągnąć.Ciekaw jestem tylko czy mechanicznie i materiałowo jest też tak dopracowany. Używam łódki na rzece i zawsze muszę siedząc patrzeć na te niedoróbki i mnie to trochę wkurza.Ja osobiście jak miałbym kupić nowy taki silnik, to brałbym Tohatsu lub Mercury . Waga ta sama od 58 do 68 z power trim i trzy cylindry. Kultura pracy na dużo wyższym poziomie, moment obrotowy większy a cena ta sama. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Amator Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Użytkuje yamahe 25GWHS od tego roku i dla mnie to trochę taki gniot za duże pieniądze. Kupiłem o używanego z 2022r. Trochę silników przerobiłem a ostatni była Honda 20. Jak i Yamaha był to silnik dwucylindrowy, ale miał mniejsze drgania. Najgorzej wkurza mnie że jest taki nie dopracowany, po taniości przerobiona wersja z manetki na rumpel. W uchwycie rura do sterociągu wystaje z obu stron, daliby chociaż jakieś zaślepki. Wszystko linki i przewody z rumpla wchodzą do silnika nie przy rumplu z prawej strony a z lewej. Odblokowanie silnika by móc go podnieść z przodu. Bardzo fajny pomysł łatwy dostęp, ale gdy podniesiemy silnik a następnie chcemy go opuścić no to już mamy problem. U mnie jeszcze utrudnia to zadanie antykradzieżowe zabezpieczenie. Przewód zasilający wychodzi z silnika i niema żadnej złączki jak Honda, na wiosnę jak będę chciał pomalować dno będę musiał odkręcić go z zacisków i ponownie przeciągnąć.Ciekaw jestem tylko czy mechanicznie i materiałowo jest też tak dopracowany. Używam łódki na rzece i zawsze muszę siedząc patrzeć na te niedoróbki i mnie to trochę wkurza.Ja osobiście jak miałbym kupić nowy taki silnik, to brałbym Tohatsu lub Mercury . Waga ta sama od 58 do 68 z power trim i trzy cylindry. Kultura pracy na dużo wyższym poziomie, moment obrotowy większy a cena ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Amator Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Przepraszam za zdublowanie odpowiedzi. Nie dodałem iż Tohatsu i Mercury to 30KM a nie jak w przypadku Yamaha 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 No to mam dylemat .Zastanawiam się poważnie nad Tohatsu i Mercurym właśnie 30 kM .czy te 10 kg to dużo .Po zmianie akumulatora na Lipoli4 zyskam 20 kg mam teraz AGM 38 kg a litowy będzie ważył 20 kg .Rozważam wydłużenie łódki przy pawęży a silnik powiesić na pantografie .Nadal szukam opinii i nadal mam mętlik w głowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 (edytowane) Przepraszam za zdublowanie odpowiedzi. Nie dodałem iż Tohatsu i Mercury to 30KM a nie jak w przypadku Yamaha 25.58kg 3 cylindrowe Tohatsu ?? To już raczej goła wersja bez rumpla ,rozrusznika, manualne podnoszenie itd. Edytowane 3 Października 2024 przez highvoltage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 No to mam dylemat .Zastanawiam się poważnie nad Tohatsu i Mercurym właśnie 30 kM .czy te 10 kg to dużo .Po zmianie akumulatora na Lipoli4 zyskam 20 kg mam teraz AGM 38 kg a litowy będzie ważył 20 kg .Rozważam wydłużenie łódki przy pawęży a silnik powiesić na pantografie .Nadal szukam opinii i nadal mam mętlik w głowie .Masz jeszcze Suzuki , najszybszy jakim pływałem z grupy Yamaha, Tohatsu, Honda w mocy 30km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tribal Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Zwróć uwagę który można jeszcze odblokować bezkosztowo, np. Wyjęcie zwężki w dolocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Masz jeszcze SuzukiNo i Suzuki ma jeszcze Lean Burn, co daje pewne oszczędności przy prędkościach przelotowych. W Hondach na wtrysku, które też mają, wyraźnie czuć niższe spalanie. Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.Bart Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Z tego widziałem Hondy na wtrysku to ,silniki od 40 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Tak, chodziło mi o zwrócenie uwagi na oszczędność paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Zwróć uwagę który można jeszcze odblokować bezkosztowo, np. Wyjęcie zwężki w dolocie.To tak nie dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Amator Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 58kg 3 cylindrowe Tohatsu ?? To już raczej goła wersja bez rumpla ,rozrusznika, manualne podnoszenie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Amator Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Najnowszy model wyposażony w zwykły rumpel i rozrusznik z kurtką kolumną S to 60kg. Jest to taka sama waga jak Yamahy 25 GWHS. Szkoda mi znowu wydawać pieniędzy na nowy silnik, ale chyba się zdecyduje na Tohatsu 30 w białym kolorze. Jak komuś taki silnik o tej mocy za lekki to proponuję zmienić wędki na szklaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Amator Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 https://m.youtube.com/watch?v=g8APFou8r8A&t=142s Co do spalania silnika na gaźniku vs wtrysk, to na tym filmie jest fajne porównanie. Mnie to mocno zaskoczyło.Na wtrysku palą mniej na małych i średnich obrotach a na wyższych gaźnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Najnowszy model wyposażony w zwykły rumpel i rozrusznik z kurtką kolumną S to 60kg. Jest to taka sama waga jak Yamahy 25 GWHS. Szkoda mi znowu wydawać pieniędzy na nowy silnik, ale chyba się zdecyduje na Tohatsu 30 w białym kolorze. Jak komuś taki silnik o tej mocy za lekki to proponuję zmienić wędki na szklaki.Nie uwierzę aż nie zobaczę , swego czasu ważyłem silniki elektroniczna waga hakowa. To co podane na tabliczce to można między bajki włożyć, jak ma rozrusznik i rumpel to już będzie +- 10kg więcej od wagi minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 (edytowane) Ja czasem zobaczam. Mam Yamahę F25GWHS chyba i z tego co pamietam wazy 57 kg z rumplem i bez rozruchacza. Szwagier ma na podobnej łajbie Mercurego 25KM z rozruchaczem i zobaczam nie tylko wagę sporo większą przy dźwiganiu, ale i wielkość tego silnika (fakt że to chyba jest identyczny silnik jak 30KM tylko zdławiony). Mam problemy z kręgosłupem i mi ta waga robi sporą różnicę. No chyba, ze niedawno zrobili jakiś nowy, mniejszy i lżejszy. Ja mam Yamę z 2017 szwagier tez coś 2018 albo 2019 nawet. Nie zamieniłbym za nic. Jedyna różnica na plus w Mercurym to kultura pracy na niskich obrotach. Jakby faktycznie ważył tyle samo i można by było kupić 25 i oddławić na 30 to bym nawet dumać zaczął chyba. Edytowane 4 Października 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Przy tym starszym Tohatsu/Mercury badałem temat odblokowanie z 25 na 30 nieopłacalne. Inna przepustnica plus wałki rozrządu z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Coraz większy mętlik mam pod sufitem.Nie chce nic przerabiać ani odławiać . Silnik 30 kucyków mi nie potrzebny chyb a że jeszcze mi w głowie namieszacie . Jednym plusem czytania Waszych postów jest to że czas leci i coraz więcej ofert mam na silniki a Yamacha już jest do kupienia za 19 tyś. początkowo 21.5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi