DelTor0 Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 ok, dzięki. Kupię jakąś bieliznę termo i zobaczymy co będzie. Jak zwykle wyjdzie wszystko w praniu Tylko popatrz jaka ta bielizne termo kupujesz. Bo sa do roznych zastosowan, niekoniecznie zeby tylek ogrzewac.Do takiego lowienia w zimnie mam Brubeck extreme merino, jako pierwsza warstwe. Cieply, szybko schnie, jak kazda welna troche drapie Akurat ten zestaw polecam, sprawdzony miedzy innymi na Islandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 @Klim, tego uczę swoich studentów. Dla mnie było tak oczywiste, że nie wspomniałem o ciepły wewnętrznym. Ale fajnie, że o tym napisałeś. Dzięki.Pozdrawiam.AlekTo ciekaw jestem co w odżywianiu zastosujesz?Przybliż łowisko...brodzenie do bioder,a jakie ryby?zbiornik,rzeka czy wybrzeże... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Nie zapominaj o stopach. Lepiej mieć za luźną skarpetę, niż na styk. I do tegoż dopasowane obuwie.Zmieścisz grube skarpety wełniane, czy frotte (nawet podwójne) a stopa musi mieć możliwość, byś palcami poruszał. Inaczej, z wody, szybko pomykał będziesz ku brzegowi. To samo dotyczy butów wklejonych, które najczęściej nie mają neoprenowej wyściółki.Tu polecę, prócz skarpet wełnianych, czy grubych frotte takie wkładki http://hurch.pl/airprene-fleece-socks-p224.htmlJeden z kolegów, bardzo sobie chwali ten ciuszek http://hurch.pl/thermal-pro-overall-p46.html łowiąc z belly. Edytowane 24 Listopada 2015 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Ostatni link to jest właśnie wspomniany przeze mnie BIB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 http://allegro.pl/spodnie-termoaktywne-bib-polartec-us-army-mr-i5815143283.html można zaadoptować coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 http://allegro.pl/sp...5815143283.html można zaadoptować coś takiego Praktyczne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Bartek wrzuć jakieś namiary oprócz tych Visiona na te ,,koszulogacie" BIB . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Ja mam Simmsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Sugestywny marketing który tak skutecznie zaorał masowe poglądy, wciąż nie przekonuje zimnych nurków do zmiany wstecznych poglądów. Neopren i neopren, na nic merynos, polary i oddychacze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Najlepiej izoluje wiele warstw powietrza np jedwab,wełna(w tym merynosa),puch gęsi.Niestety w przypadku brodzenia nacisk wody wypiera powietrze z oddychaczy-skutecznie zmniejszając własności izolacyjne.Do chodzenia zbroja z pianki słabo się nadaje,ale stojąc w jednym miejscu powinna spełnić zadanie.Połączenie bielizny z merynosa czy wełny i ew kilku warstw neoprenu.Włókna kapilarne (hollofil,quallofil,polartec)są wykorzystywane do odprowadzania wilgoci podczas aktywnego ruchu na powietrzu,ale tematem jest zachowanie ciepła brodząc w wodzie(neopren gwarantuje 'kompres' tylko ciepły).Najważniejsze to optymalne uzpełnienie ciepła uwalnianego w sposób jednostajny-załadunek 'pieca'. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Sugestywny marketing który tak skutecznie zaorał masowe poglądy, wciąż nie przekonuje zimnych nurków do zmiany wstecznych poglądów. Neopren i neopren, na nic merynos, polary i oddychacze.. Sławku, zapytam wprost, nurkowałeś kiedyś w mokrym neoprenie w Polskich wodach, dajmy na to w listopadzie ?Kolejne miesiące zimowe traktuję jako wyjątkowe extremum więc nawet nie pytam :-) Neopren, jest dobry bo jest stosunkowo tani. Innych zalet nie dostrzegam mając kilkadziesiąt lat doświadczenia z gumą, neoprenem i różnymi membranami. Neopren oczywiście, jest też ciągle dość popularny .......bo jest tani.Szyty na miarę suchy skafander zaczyna się od 5000 - 6000pln w górę, neopren pewnie z 5 razy tańszy. Podobnie wyglądają te proporcje przy wyposażeniu wędkarskim, neopreny 300-500pln i dobrej jakości, dość trwałe, oddychające spodniobuty to poziom - neopren X 5. Oczywiście że się da używać, gumę "Stomil" też wielu z nas przez wiele lat polubiło bo nie mieliśmy innego wyjścia ale gdybym miał męczyć się w 7mm neoprenie to wolałbym pospacerować bez kija brzegiem rzeki. Ale starając się coś podpowiedzieć na podstawie swoich doświadczeń a jednocześnie luźno odnosząc się do wcześniejszych wpisów: Bielizna termoaktywna.Trochę marketingowe bla... bla....bla. Do jednego worka wrzucono ubiór dla biegaczy, narciarzy i uczestników wypraw "tam gdzie dość zimno". Trzeba zachować rozsądek przy wyborze i nie uwierzyć że to wszystko to samo i da nam jednakowy komfort używania. Wszelkie merynosy.Ważne aby w wełnie było jak najwięcej wełny (najlepiej na poziomie 95-100 %) Jak jest odpowiednio przygotowana to działa przez lata i jest znacznie cieplejszą niż porównywalna wagowo inna bielizna. Jeśli producent nie podaje ile "merynosa jest w merynosie" to znaczy że jest go tam niewiele, niezależnie od tego w co chcielibyśmy uwierzyć i jak seksowna jest towarzyszka modela na opakowaniu. Polary.Tak jak z wędkami, kołowrotkami, samochodami.....bywają różne. Thermal Pro od Polartec'a nigdy nie zawodzi. Kupować od dużych sprawdzonych producentów, zachować zdrowy rozsądek i próbować unikać podróbek. Primalofty.Działa. Relacja waga/izolacyjność trudna do osiągnięcia przez inne typy materiałów. Należy pamiętać że różnica pomiędzy "waciakiem" a primaloftem jest taka jak pomiędzy "szklaną Germiną z lat 80" a "StC w tytanach". Zdowy rozsądek przy zakupach i uwaga jak z polarami, bardzo zasadna. Problem z odzieżą, ciepłą i dającą poczucie komfortu w trakcie używania jest jeden...... trudno to dość tanio ogarnąć.Mój podstawowy zestaw spisujący się od wielu lat składa się z kilku warstw, dobór ilości i rodzaju w zależności od dnia, temperatury wody i otoczenia. Przećwiczony wielokrotnie w wodach dość ciepłych jak i całodziennym staniu w wodzie o temp. na poziomie 4 - 6 stopni.1) Cienkie kalesonki z merynosa, polecam produkty polskiego Kwarka.2) Kalesonki z Power Strech'a (polartec) także Kwark w tym przypadku. W zasadzie nie spotkałem nic tak dobrego na rynku, może produkty Patagonii dają porównywalny poziom poczucia ciepła.3) Spodnie z polaru Thermal Pro. Mam jakieś stare "Milo" ale wiele firm wędkarskich i turystycznych ma w swoich ofertach.4) Spodnie z Primaloftu, mam Guidelin'y. Używane są dość rzadko ale na ekstremalnie zimną wodę to dobry wybór. Można poszukać innych producentów, nie wędkarskie będą tańsze.5) Spodniobuty "oddychające". Mieszam warstwy w zależności od potrzeb. Czasami 1+2 a czasami 1+4. Jeśli jest -5 stopni, temperatury wody adekwatna do pory roku to da się wytrzymać cały dzień łowienia w zestawie 1+2+3+4. Ważne jest odpowiednie zestopniowanie rozmiarów, ma nic nie cisnąć, przeszkadzać itd. W zasadzie podobne warstwy mam od pasa w górę. Pokrywa to moje potrzeby w niemalże każdych warunkach w jakich można łowić. Nie zawsze jest idealnie ale na tyle dobrze że łowienie ciągle jest przyjemnością, też mam sporo siwych włosów na głowie więc to kryterium bywa czasami ważniejsze niż ilość ryb. Rozwiązanie tańsze ale dające "ciepło i trochę komfortu" to kalesony z Power Strech'a plus dwie - trzy warstwy nawet najtańszych spodni polarowych. Ważne żeby to było kilka cienkich warstw zamiast jednej grubej. Trudniej się zakłada ale jest cieplej. Trzeba też pamiętać odpowiednio większych jako wierzchnia warstwa. Kalesony Kwarka plus 3 "polary" z Go Sport też w miarę działają, sprawdzone. tomaszek11 Edytowane 26 Listopada 2015 przez tomaszek11 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Sławku, zapytam wprost, nurkowałeś kiedyś w mokrym neoprenie w Polskich wodach, dajmy na to w listopadzie ?Kolejne miesiące zimowe traktuję jako wyjątkowe extremum więc nawet nie pytam :-) Neopren, jest dobry bo jest stosunkowo tani. Innych zalet nie dostrzegam mając kilkadziesiąt lat doświadczenia z gumą, neoprenem i różnymi membranami. Neopren oczywiście, jest też ciągle dość popularny .......bo jest tani.Szyty na miarę suchy skafander zaczyna się od 5000 - 6000pln w górę, neopren pewnie z 5 razy tańszy. Podobnie wyglądają te proporcje przy wyposażeniu wędkarskim, neopreny 300-500pln i dobrej jakości, dość trwałe, oddychające spodniobuty to poziom - neopren X 5. Oczywiście że się da używać, gumę "Stomil" też wielu z nas przez wiele lat polubiło bo nie mieliśmy innego wyjścia ale gdybym miał męczyć się w 7mm neoprenie to wolałbym pospacerować bez kija brzegiem rzeki. Ale starając się coś podpowiedzieć na podstawie swoich doświadczeń a jednocześnie luźno odnosząc się do wcześniejszych wpisów: Bielizna termoaktywna.Trochę marketingowe bla... bla....bla. Do jednego worka wrzucono ubiór dla biegaczy, narciarzy i uczestników wypraw "tam gdzie dość zimno". Trzeba zachować rozsądek przy wyborze i nie uwierzyć że to wszystko to samo i da nam jednakowy komfort używania. Wszelkie merynosy.Ważne aby w wełnie było jak najwięcej wełny (najlepiej na poziomie 95-100 %) Jak jest odpowiednio przygotowana to działa przez lata i jest znacznie cieplejszą niż porównywalna wagowo inna bielizna. Jeśli producent nie podaje ile "merynosa jest w merynosie" to znaczy że jest go tam niewiele, niezależnie od tego w co chcielibyśmy uwierzyć i jak seksowna jest towarzyszka modela na opakowaniu. Polary.Tak jak z wędkami, kołowrotkami, samochodami.....bywają różne. Thermal Pro od Polartec'a nigdy nie zawodzi. Kupować od dużych sprawdzonych producentów, zachować zdrowy rozsądek i próbować unikać podróbek. Primalofty.Działa. Relacja waga/izolacyjność trudna do osiągnięcia przez inne typy materiałów. Należy pamiętać że różnica pomiędzy "waciakiem" a primaloftem jest taka jak pomiędzy "szklaną Germiną z lat 80" a "StC w tytanach". Zdowy rozsądek przy zakupach i uwaga jak z polarami, bardzo zasadna. Problem z odzieżą, ciepłą i dającą poczucie komfortu w trakcie używania jest jeden...... trudno to dość tanio ogarnąć.Mój podstawowy zestaw spisujący się od wielu lat składa się z kilku warstw, dobór ilości i rodzaju w zależności od dnia, temperatury wody i otoczenia. Przećwiczony wielokrotnie w wodach dość ciepłych jak i całodziennym staniu w wodzie o temp. na poziomie 4 - 6 stopni.1) Cienkie kalesonki z merynosa, polecam produkty polskiego Kwarka.2) Kalesonki z Power Strech'a (polartec) także Kwark w tym przypadku. W zasadzie nie spotkałem nic tak dobrego na rynku, może produkty Patagonii dają porównywalny poziom poczucia ciepła.3) Spodnie z polaru Thermal Pro. Mam jakieś stare "Milo" ale wiele firm wędkarskich i turystycznych ma w swoich ofertach.4) Spodnie z Primaloftu, mam Guidelin'y. Używane są dość rzadko ale na ekstremalnie zimną wodę to dobry wybór. Można poszukać innych producentów, nie wędkarskie będą tańsze.5) Spodniobuty "oddychające". Mieszam warstwy w zależności od potrzeb. Czasami 1+2 a czasami 1+4. Jeśli jest -5 stopni, temperatury wody adekwatna do pory roku to da się wytrzymać cały dzień łowienia w zestawie 1+2+3+4. Ważne jest odpowiednie zestopniowanie rozmiarów, ma nic nie cisnąć, przeszkadzać itd. W zasadzie podobne warstwy mam od pasa w górę. Pokrywa to moje potrzeby w niemalże każdych warunkach w jakich można łowić. Nie zawsze jest idealnie ale na tyle dobrze że łowienie ciągle jest przyjemnością, też mam sporo siwych włosów na głowie więc to kryterium bywa czasami ważniejsze niż ilość ryb. Rozwiązanie tańsze ale dające "ciepło i trochę komfortu" to kalesony z Power Strech'a plus dwie - trzy warstwy nawet najtańszych spodni polarowych. Ważne żeby to było kilka cienkich warstw zamiast jednej grubej. Trudniej się zakłada ale jest cieplej. Trzeba też pamiętać odpowiednio większych jako wierzchnia warstwa. Kalesony Kwarka plus 3 "polary" z Go Sport też w miarę działają, sprawdzone. tomaszek11Cześć Kolego No i zapodałeś wszystko w 1 pigułce. I o to chodziło.Dzięki. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Bardzo zgrabny, usilnie racjonalizowany wyciąg wyssany z marketingowych kampanii reklamowych - tomaszku.. Cały wywód poświęcony temu jak z niepotrzebnie komplikowanej sprawy wyjść z twarzą, pozostając wciąż trendy i do tego w poczuciu wyższości.. Bo zwykłe grube śpiochy z dobrego markowego neoprenu - do tego tanie - to podstawowe wyposażenie na lodowatą wodę, reszta rozwiązań to tylko niepewna alternatywa.. i kosztowna .. Oddychają we wodzie - świetny greps.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Dla przeciwwagi tym wszelkim hi-endom, polecam po raz wtóry (dzięki @Jozi) ,te gacie W połączeniu z ciepłymi kalesonami, z dobrego Meryno, dają radę, w listopadowej solance Bałtyku.A jak przyjdzie chłodniejszy prąd, to grubsze bewełniane (takie bazarowe), jako międzywarstwę wciągam i po sprawie PS.Mówię tu o brodzeniu, w cienkim "ortalionie" Solvkrokena. W neoprenie (Ocean-y mam) międzywarstwowa wkładka, nie jest zbytnio potrzebna. Edytowane 26 Listopada 2015 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Dla przeciwwagi tym wszelkim hi-endom, polecam po raz wtóry (dzięki @Jozi) ,te gacie http://allegro.pl/cieple-spodnie-polarowe-dresowe-meskie-polar-r-xxl-i5802132911.html W połączeniu z ciepłymi kalesonami, z dobrego Meryno, dają radę, w listopadowej solance Bałtyku.A jak przyjdzie chłodniejszy prąd, to grubsze bewełniane (takie bazarowe), jako międzywarstwę wciągam i po sprawie PS.Mówię tu o brodzeniu, w cienkim "ortalionie" Solvkrokena. W neoprenie (Ocean-y mam) międzywarstwowa wkładka, nie jest zbytnio potrzebna.Waldziu,fajne Czy przy brodzeniu do pasa zamki nie wpijają się w tyłek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Waldzi ,czy te zamki przy głebokim brodzeniu nie wpijają sie w tyłek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Jakie zamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 W sumie to nurkowałem wczoraj,tak z godzinkę do przyjścia wędkarza-słoneczna pogoda,pięknie prześwietlona woda i coś widać...dno nawet na 5-6m.W zimnej wodzie mniej zawiesin i widoczność jak w akwarium.Zaczynam rozważać zakup rękawic i skarpet ,by wydłużyć czas kąpieli.Ciepła zupa z pierogami błyskawicznie uzupełnia ubytek energii.Żadne ekstremum.Na łowisku ryb brak,a nie do końca znam zimowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 na dupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Są zamki przy bocznych kieszeniach i tyle.A jeśli masz na myśli dupsko tego manekina, to nie moja bajka Edytowane 26 Listopada 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Absolutnie, Sławku, nie zgadzam się z Tobą, wybacz.@tomaszek11 zechciał opisać szczegółowo sposoby ubierania się na zimne brodzenie, bardzo skuteczne sposoby. Ze swojego doświadczenia potwierdzam całość, choć nigdy nie założyłem czterech warstw pod śpiochy. Zdarzało mi się nawlec 4 warstwy na górę, na dole max. 3.Alku, wybacz moje lenistwo, wstydzę się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Przy brodzeniu dół potrzebuje dodatkowej osłony.Góra czasem też jak deszcz zacina poziomo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 http://allegro.pl/spodnie-termoaktywne-bib-polartec-us-army-mr-i5815143283.htmla sorki ..a bo geslerowa oglądam w miedzy czasie jest takie cos dla zamożnych ..http://www.sklep.kwark.pl/pl/p/Ocieplacz-Meski-NAVY-081999/271znajomy mega zadowolony . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Cena Kwarka jest ........................ Może i fajny produkt, ale kwota nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi