Skocz do zawartości

Salmo Sting

sebek

Rekomendowane odpowiedzi

A zeby sie odniesc do syt konkretnej: a skoro juz jest takie cisnienie to nie mozna kupic innego kolorystycznie woblera i pobawic sie w malarza?

Zapewniam, ze rybki docenia wysilki, nawet jak przyjdzie malowac nad woda a wiec krzywo prosto ale ostro.. B)

Gumo

Konkretna sytuacje rozwiazalem zakupem woblera Robinsona Humper 1cm krotszy, bardzo podobna kolorystyka, lepsze oddanie lusek i lepsze oko i sporo nizsza cena. Akcja moze byc troche inna niz Sting ale przeciez nocy sandal jesli zeruje to takie niuanse ma w glebokim powazaniu.

Gumo, tak sie zastnawiam nad tymi kolorami. To, że człowiek postrzega kolory w określonym paśmie, nie musi oznaczać, że ryby widza tak samo. Nie wiem jak jest naprawdę, pytam. Wiesz coś więcej na ten temat?

Wiem, że niektóre nocne zwierzęta wykorzystują promieniowanie UV albo IR (nie wiem, nie pamiętam które dokładnie) właśnie do patrzenia w nocy.

Jezeli dobrze sobie przypominam to to, jak ryby (dochodzi jeszzce rozdzial na gatunki) postrzegaja kolory nie jest jednoznacznie do konca naukowo zbadane.

Natomiast jest pewne, ze rozrozniaja kolory.

Tu jest jak to wyglada oczami czlowieka..

Jest tez cos wazniejszego niz kolor i tutaj mam takie przemyslenia...... biorac pod uwage to, ze nie wiadomo dokladnie jak kolor wplywa na ryby(zwlaszzca biorac pod uwage zlozonosc warunkow srodowiska), za to wiadomo, ze ryba dobrze reaguje na kontrasty...to dlaczego 99% woblerow jest produkowana z jasnym spodem?

W wodach czystych, plytkich i przy dobrym przeswietleniu spod powinien byc...czarny?

A w nocy, zakladajac ze ryba jakos jednak cos tam widzi..spod powinien byc...jasny a malowanie od gory w zasadzie bez znaczenia?

Gumo

&Taps - nie mogę powiedzieć że to ASz jest winien braków w magazynie Dragona. Krótko się tego nie da opisać. Zresztą sprawa była wałkowana nawet na tym forum wiele razy.

Dla mnie wniosek jest taki, że mamy za dużo przynęt w ofercie ... Niestety muszę również przyznać, że będzie DUŻO WIĘCEJ ;)

Dla zainteresowanych tematem kolorów polecam nieskromnie wypociny pewnego ichtiologa - http://www.salmo.com.pl/index.php?option=com_content&vie w=article&id=46%3Aczy-kolor-ma-znaczenie&catid=34%3A jak-owi&Itemid=37〈=pl

Pozdrawiam,

PP

• 4 tygodnie później...