Skocz do zawartości

Plecionka x4 v x8 - w powiększeniu

yffea

Rekomendowane odpowiedzi

Może inne plecionki też byś w ten sposób zaprezentował?

Sporo z tym zabawy ale ok. Czemu nie. Te które wrzciłem są nowe i nie używane. Jeśli ktoś ma i chce zobaczyć w takim wydaniu to niech podeśle z 50 cm (tylko najlepiej nowej, nie używanej - żeby było porównanie).

Zdjęcia fajne.Ale tak naprawdę ,chodzi nam w tej całej zabawie chyba o wytrzymałość

Nie zgodzę się z tą tezą. Łowię w naturalnych jeziorach bez zaczepów i dużo większą wagę przykładam do jakości plecionki (patrz powiększenie ośmiosplotówki) niż do jej wytrzymałości. Co mi da wielce wytrzymała plecionka, która będzie płaską tasiemką ciągnącą wodę i szorującą po przelotkach.

Sporo z tym zabawy ale ok. Czemu nie. Te które wrzciłem są nowe i nie używane. Jeśli ktoś ma i chce zobaczyć w takim wydaniu to niech podeśle z 50 cm (tylko najlepiej nowej, nie używanej - żeby było porównanie).

Jak chcesz mogę ci podesłać praktycznie każdy model Varivas :ph34r:

Ja też przykładam się co do jakości plećki.I dlatego łapię na 4 splotowe Varivasy.Wyjątek to UL Aldebaran gdzie 8 splotowa 0,4PE jest ok.Finlandia Polska Wisła i zdaje egzamin :)

Ja celuję w wytrzymałość

Nie zgodzę się z tą tezą. Łowię w naturalnych jeziorach bez zaczepów i dużo większą wagę przykładam do jakości plecionki (patrz powiększenie ośmiosplotówki) niż do jej wytrzymałości. Co mi da wielce wytrzymała plecionka, która będzie płaską tasiemką ciągnącą wodę i szorującą po przelotkach.

Teoretycznie wszystkie ośmiostplotowe opisane odpowiednim PE powinny mieć tą samą średnicę(lub prawie średnicę jak kto woli) i tu zestawienie grubości plecionek wiodących producentów chętnie bym zobaczył :). Ciekawi mnie jeszcze jak ma się grubość 8x plecionek producentów którzy opisują linki w mm. 

Teoretycznie wszystkie ośmiostplotowe opisane odpowiednim PE powinny mieć tą samą średnicę(lub prawie średnicę jak kto woli) i tu zestawienie grubości plecionek wiodących producentów chętnie bym zobaczył :). Ciekawi mnie jeszcze jak ma się grubość 8x plecionek producentów którzy opisują linki w mm. 

No jak to jak :) Jak ktoś pisze że plecionka ma średnicę 0,06mm to wygląda tak samo jak żyłka 0,06mm ... Chyba że mamy różne rodzaje milimetrów ;)  

• Like 2

No jak to jak :) Jak ktoś pisze że plecionka ma średnicę 0,06mm to wygląda tak samo jak żyłka 0,06mm ... Chyba że mamy różne rodzaje milimetrów ;)

Jak ktoś pisze że plecionka ma średnicę 0,06mm ... to może się okazać, że tylko tak pisze a plecionka ma inną średnicę. Poza tym jeśli chodzi o plecionki x4-to jak zmierzyć ich średnicę? Jak widać na foto nie są one jednakowej grubości w każdym miejscu.

Jak ktoś pisze że plecionka ma średnicę 0,06mm ... to może się okazać, że tylko tak pisze a plecionka ma inną średnicę.

To w zasadzie dla mnie jest oczywiste.. A kolega Rafał nie wiem na jakim świecie żyje :)

Ale mnie ciekawi bardziej przyporządkowanie plecionkom opisanym w mm odpowiedników w PE bo to też tak nie jest że jeśli mamy tabelkę 'PE to mm' i tam widzimy że taka PE 0.6 to 0.128mm to.. to nie jest plecionka opisana jako 0.13mm przez innego producenta a na ten przykład bardziej w kierunku np 0.04 w zależności od firmy

I taki realny pomiar linki opisanej na 0.04 pokazałby gdzie stoi w szeregu linek PE.

Jasne?:D

• Like 1