Skocz do zawartości

Brzana na muchę - dobór sprzętu a może i taktyka

siatkaz

Rekomendowane odpowiedzi

Brzana fajniusia :) Woblerek to oczywiście "Brzanóweczka" 4,5 cm. Ma coś cholera takiego w sobie że brzany nie potrafią się oprzeć :)W tym roku do września złowiłem złowiłem kilkanaście brzan wyłącznie na ten model.Próbowałem na inne ale brania były tylko na brzanówkę. :) Co istotne Tomek w łowieniu brzan na nimfę to krótki przypon.Max 1,5 m.Na dłuższym nie zauważysz brania.Brzana zasysa nimfkę jak odkurzacz i błyskawicznie ją wypluwa .Czasmi mam okazję obserwować jak bierze.Czasu na reakcję jest bardzo mało.

• 4 tygodnie później...

Witam,

Ja łowie patykiem 3,5m w #6-7 :) kompromis ;)   Dlaczego 3,5 ? ano z prostych przyczyn bo już wcześniej padło to pytanie mianowicie czy po cały dniu łowienia z wyciągnięta ręką nie boli :)

Ugryzłem temat z drugiej strony :) zamiast kija 3m i wyciągniętej ręki, mam kija 3,5 i rękę zgięta w łokciu jak w spinie. Zasięg ten sam i ręka nie boli. 

pozdrawiam

• Like 2

Sporo brzan połowiłem w poprzednim i wcześniejszym sezonie, używałem najczęściej kija w klasie #4, zaznaczam to trochę za delikatnie. Najwięcej frajdy miałem łowiąc kijem w klasie #5, łowiąc metoda żyłkową, ostatni przypon 0,16 - 0,18. Przynęty to przeważnie ciężkie imitacje chruścików, kiełży, jętek i widelnic

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Panowie sezon w PL tuż tuż - może podacie jakieś sprawdzone wzory nimf na początek sezonu bo z doświadczenia spinningowego wie,m że później jest dużo łatwiej.

Wejdź do wody tam gdzie chcesz łowić. Wyciągnij spod kamieni wszystkie duże larwy jakie tam żyją, zwłaszcza domki. Wyjmij lokatora z domku i już wiesz jaki kolor nimfy powinnieneś zastosować.

Lepszego sposobu nie ma. :)

• Like 2