Skocz do zawartości

Nasze pracownie :)

Hcv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam całe forumowe grono. :)

Od dłuższego czasu planuję zbudować swoją pracownie gdzie będę miał swój własny kącik do strugania i malowania wobków. I tutaj nie mogłem nic sobie w głowie zaprojektować jak to ma wszystko wyglądać. Wpadłem na pomysł, aby każdy pokazał swój kącik gdzie spędza wieczory przy piwku strugając woblerki, klepiąc blaszki czy też kręcąc muszki :) Fajnie było by podpatrzeć jakieś bajery w pracowni które ułatwiają nam jakieś czynności np jakieś suszareczki, gdzie wieszamy woblerki podczas malowania. 

Przykładowe zdjęcia:

post-57188-0-59573600-1448476111_thumb.jpgpost-57188-0-31581800-1448476116_thumb.jpgpost-57188-0-31352900-1448476122_thumb.jpg

Pozdrawiam i jednocześnie zapraszam do wspólnej dyskusji. ;)

Edytowane przez Wil
  • Like 7

Witam Panowie

Piwnica...

Mogę wydzierżawić takową od sąsiadki, pustą. Jest światło.

Ma wymiary: 3mx3m. Pod jedną z ścian jest wiegachna rura, na wysokości ok 70 cm nad podłogą.

Mam propozycję:

Panowie, zasugerujcie zabudowę takiego pomieszczenia, uwzględniając: półki, stół warsztatowy własnoręcznie zrobiony z diablo mocnych kątowników stalowych i z drewnianym blatem. Stół do tzw precyzyjnych prac..

Do tego miejsce na 2 szlifierki, wiertarkę kolumnową(amatorską), 2 imadła-1 większe, 2 mniejsze itd:.

Oczywiście, to jest przykładowe wyposażenie.

Cel takiego warsztatu: Wyrób i odnawianie wahadeł, wyrób sliderów, renowacja starych noży, siekierek itd..

Pozdrawiam

Alek

Bardzo dobry pomysł z tym wątkiem. :)

Kilku kolegów pokazuje swoje pomieszczenia  we własnych wątkach autorskich, dlatego zapraszam do wrzucenia zdjęć tutaj. Poza tym rady co do lokacji urządzeń i podziału takiego warsztatu na stanowiska pracy są również mile widziane.

Edytowane przez joker

Najważniejsze, że masz duże okno i światło słoneczne bez którego nasz organizm niestety nie może prawidłowo funkcjonować.  Pomysły z piwnicznymi pracowniami w których brak okien to bardzo zły pomysł i wcześniej czy później może się to bardzo ciężko odbić na naszym zdrowiu. 

• Like 1

Najważniejsze, że masz duże okno i światło słoneczne bez którego nasz organizm niestety nie może prawidłowo funkcjonować. Pomysły z piwnicznymi pracowniami w których brak okien to bardzo zły pomysł i wcześniej czy później może się to bardzo ciężko odbić na naszym zdrowiu.

Pracuje w piwnicy bez okien i nie ukrywam, że się troszkę przestraszyłem. :P

Pracuje w piwnicy bez okien i nie ukrywam, że się troszkę przestraszyłem. :P

To z 2-3 lata i do piachu! Pieprzenie farmazonów.Górnicy zapieprzają fizycznie na dole i żyją.Jest cała masa takich zawodów.Na 100% mniej sobie zaszkodzisz jak robisz w piwnicy niż w pokoju w którym śpisz wdychając ten cały syf.Najważniejsze:wentylacja gdzie by nie była ta pracownia i nie przeginać,nie robić po 18 godzin dziennie.Lepiej systematycznie po kilka godzin. 

• Like 4

To z 2-3 lata i do piachu! Pieprzenie farmazonów.Górnicy zapieprzają fizycznie na dole i żyją.Jest cała masa takich zawodów.Na 100% mniej sobie zaszkodzisz jak robisz w piwnicy niż w pokoju w którym śpisz wdychając ten cały syf.Najważniejsze:wentylacja gdzie by nie była ta pracownia i nie przeginać,nie robić po 18 godzin dziennie.Lepiej systematycznie po kilka godzin.

I tutaj jest właśnie problem bo jest to piwnica którą każdy może odwiedzić i jakieś graty wrzucić. Na razie nikogo tam nie niesie. W piwnicy nie ma gdzie zrobić wentylacji, ponieważ jest cała zawalona. W bloku mieszkamy razem z babcią i nie mam miejsca gdzie by było można zrobić mini pracownie. Nie daj Bóg jak babcia odejdzie to może namówie rodziców na przejęcie tamtego pokoiku i przebudowe na dwie części(mieszkalna i pracownia), ale wtedy odpada wentylacja bo rodzice na 100% nie zgodzą się na wbudowanie jakiejść rury z wiatrakiem w ściane :D :D :D

Najważniejsze, że masz duże okno i światło słoneczne bez którego nasz organizm niestety nie może prawidłowo funkcjonować.  Pomysły z piwnicznymi pracowniami w których brak okien to bardzo zły pomysł i wcześniej czy później może się to bardzo ciężko odbić na naszym zdrowiu. 

okno to na pewno plus, niestety tu jest od północnej strony domu, także i tak lampka jest niezbędna, ale nie narzekam... ;)

okno to na pewno plus, niestety tu jest od północnej strony domu, także i tak lampka jest niezbędna, ale nie narzekam... ;)

Tu nie chodzi o oświetlenie ale o światło słoneczne.  Człowiek to istota która bez działania słońca długo nie pociągnie. Wcześniej czy później coś wysiądzie. Pierwsza najpewniej psycha  :wacko:

Moja pracowania nie jest tak wyje... jak te na zdjęciu Will, ale nie narzekam. Wifi jest także kultura ;) no i oczywiście system audio z dobrym subkiem. Blacik zakupiony w obi. Jakiś kuchenny. Naświetlenie cztery ledówki. Wentylatora nie mam. Farby i inną chemie załatwiam w garażu na podwórku co by się nie truć. 

Swoja drogą fajny temat. Może uda się podpatrzyć coś ciekawego. 

24gj3oh.jpg

2a7in9y.jpg

fdr0w7.jpg

• Like 6