Skocz do zawartości

Mocny multiplikator (sumowy)

siewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Temat może nie do końca związany z castingiem, ale jesteście Panowie jedynym z niewielu miejsc w Polskim Internecie gdzie można uzyskać kompetentne i wiarygodne informacje na temat multiplikatorów.

Jeśli jednak będzie bardzo przeszkadzał zrozumiem jeśli go usuniecie.

Poszukuję multiplikatora który nada się do łowienia sumów przy użyciu metod gruntowych i żywcowych. Polećcie coś co na pewno się nie rozleci - nie musi być ani lekkie, ani wygodne ponieważ nie ma być przeznaczone do spinningu. Dodam, że przy moim obecnym budżecie cena gra znaczącą rolę :D

Co myślicie o takich tanich modelach jak:

Okuma Classic XT 300LX (ew. model PRO)

Cormoran SEACOR

Nadają się do czegokolwiek?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie - każda informacja jest dla mnie niezwykle pomocna :D

Pozdrawiam

Hm.. pytanie raczej: ile zł powinienem przygotować? Nie mam odłożonej sumy, pytam o model by wiedzieć ile muszę odłożyć. Im mniej tym lepiej.

Bez problemu mogę dokonać zakupu poza granicami - najchętniej w Niemczech ponieważ mam znajomego który przyjeżdża do Polski raz w miesiącu i mógłbym zamówić na niego. Ale inne kraje też wchodzą w grę, byle przesyłka nie stanowiła 50% wartości kołowrotka

Co do wodzika... nie wiem..

Sugeruję, abyś rozpatrzył też Ambassadeury w rozmiarze 6000. Bo w razie jak zechcesz porzucać też za sumem to poza doborem odpowiedniejszej wędki nie będziesz musiał nic zmieniać. Bo tą Okumą, czy Cormoranem to nie bardzo, a Abu się sprawdzi i przy gruncie, i przy castingu.

Może rozejrzyj się za (używanym lub nie) Shimano Torium lub Daiwa Saltist? Nowe kosztują pewnie ok. 170$. To solidne betoniarki, mają nieduże przełożenie i długie korby. Niestety typowo morskie – bez wodzika. Okuma też pewnie nie będzie złym wyborem; na pewno lepszym niż Cormorany, Jaxony, Shakespeary i inne wynalazki. Dobrą opinię ma też Tica. Sam używam Caimana i jestem zadowolony.

Ja polecam zajrzeć i popytać na Forum Łowców Sumów http://www.sum.pawluk.net.pl/forum/index.php , tam doradza ci jaki młynek będzie najlepszy do łowienia sumów. Według mnie ten abu jest trochę za mały na suma z gruntu ( dobry sumowy młynek powinien pomieścić przynajmniej 200m plecionki 0,60 , oczywiście jeśli chcesz tego suma wyholować w 10 - 15 minut i wypuścić go w dobrej kondycji ).

• 4 tygodnie później...

Ja tez rozglądałem się niedawno za takim multikiem i ostatecznie zakupiłem ABU 7001i. Naprawdę kawał dobrego młynka !!!

Super płynna praca i przy tym duża moc. Bez problemu ten ABU wyciągnie dużego suma, a zarzucanie zestawem gruntowym to sama przyjemność - oczywiście trzeba troche potrenować ;) . Weszło mi na niego ok. 280 metrów plecionki 0,40 Berkley'a UltraCat także do wywózki też się nadaje.

Przy okazji nie polecam używania multików do zarzucania zestawem żywcowym ze spławikiem z brzegu. Co drugi rzut to broda. Problem polega na tym, że żywca trzeba zarzucać delikatnie - niestety ja straciłem cierpliwość :angry: Jeśli natomiast chcesz rzucać żywcem na grunt (z cieżarkiem powiedzmy 100gr.) to ten ABU daje radę bez problemu.

Pozdr.

• 7 lat później...