siewicz Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Temat może nie do końca związany z castingiem, ale jesteście Panowie jedynym z niewielu miejsc w Polskim Internecie gdzie można uzyskać kompetentne i wiarygodne informacje na temat multiplikatorów. Jeśli jednak będzie bardzo przeszkadzał zrozumiem jeśli go usuniecie. Poszukuję multiplikatora który nada się do łowienia sumów przy użyciu metod gruntowych i żywcowych. Polećcie coś co na pewno się nie rozleci - nie musi być ani lekkie, ani wygodne ponieważ nie ma być przeznaczone do spinningu. Dodam, że przy moim obecnym budżecie cena gra znaczącą rolę Co myślicie o takich tanich modelach jak:Okuma Classic XT 300LX (ew. model PRO)Cormoran SEACOR Nadają się do czegokolwiek? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie - każda informacja jest dla mnie niezwykle pomocna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Seacora nie polecam. W Norwegii regularnie się... rozkręcał. Ile chcesz wydać? Możesz kupić sprzęt poza krajem? Ma być z wodzikiem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Hm.. pytanie raczej: ile zł powinienem przygotować? Nie mam odłożonej sumy, pytam o model by wiedzieć ile muszę odłożyć. Im mniej tym lepiej.Bez problemu mogę dokonać zakupu poza granicami - najchętniej w Niemczech ponieważ mam znajomego który przyjeżdża do Polski raz w miesiącu i mógłbym zamówić na niego. Ale inne kraje też wchodzą w grę, byle przesyłka nie stanowiła 50% wartości kołowrotka Co do wodzika... nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Sugeruję, abyś rozpatrzył też Ambassadeury w rozmiarze 6000. Bo w razie jak zechcesz porzucać też za sumem to poza doborem odpowiedniejszej wędki nie będziesz musiał nic zmieniać. Bo tą Okumą, czy Cormoranem to nie bardzo, a Abu się sprawdzi i przy gruncie, i przy castingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Nie wiem, czy o ten przedział cenowy, ale może..... http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=12488&am p;#msg_176523 PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garu88 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ja na suma z gruntu kupiłem 2 multiplikatory, PENN Special Senator 113h oraz PENN GTO 230 , i są to naprawdę porządne multiplikatory ( nie stet z braku czasu rzadko ich używam ). Moim zdaniem multiplikatory PENNa to chyba najlepsze rozwiązanie na suma z gruntu lub na zestaw z boją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Może rozejrzyj się za (używanym lub nie) Shimano Torium lub Daiwa Saltist? Nowe kosztują pewnie ok. 170$. To solidne betoniarki, mają nieduże przełożenie i długie korby. Niestety typowo morskie – bez wodzika. Okuma też pewnie nie będzie złym wyborem; na pewno lepszym niż Cormorany, Jaxony, Shakespeary i inne wynalazki. Dobrą opinię ma też Tica. Sam używam Caimana i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 mam wrazenie, ze jak jakis temat jest dalej schowany niz na 3-ciej stronie, to juz nikomu sie nie chce szukac, choc czesto sie oplaca http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=12488&am p;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mebone Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Co jakis czas pojawia sie na allegro abu Ambassadeur z serii 6000 na lewa raczke i jeszcze z dluga korbka . Cena z tego co pamietam 270zl. Mysle ze to super rozwiazanie na suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garu88 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ja polecam zajrzeć i popytać na Forum Łowców Sumów http://www.sum.pawluk.net.pl/forum/index.php , tam doradza ci jaki młynek będzie najlepszy do łowienia sumów. Według mnie ten abu jest trochę za mały na suma z gruntu ( dobry sumowy młynek powinien pomieścić przynajmniej 200m plecionki 0,60 , oczywiście jeśli chcesz tego suma wyholować w 10 - 15 minut i wypuścić go w dobrej kondycji ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Ja tez rozglądałem się niedawno za takim multikiem i ostatecznie zakupiłem ABU 7001i. Naprawdę kawał dobrego młynka !!!Super płynna praca i przy tym duża moc. Bez problemu ten ABU wyciągnie dużego suma, a zarzucanie zestawem gruntowym to sama przyjemność - oczywiście trzeba troche potrenować . Weszło mi na niego ok. 280 metrów plecionki 0,40 Berkley'a UltraCat także do wywózki też się nadaje.Przy okazji nie polecam używania multików do zarzucania zestawem żywcowym ze spławikiem z brzegu. Co drugi rzut to broda. Problem polega na tym, że żywca trzeba zarzucać delikatnie - niestety ja straciłem cierpliwość Jeśli natomiast chcesz rzucać żywcem na grunt (z cieżarkiem powiedzmy 100gr.) to ten ABU daje radę bez problemu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Tak, przy okazji... gdzie można znaleźć zestwienie, mocy hamulców, multików ABU. Na stronie producenta w tabelkach zero info, katalogu profuktów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 W katalogu na 2010 siły hamowania są podane tylko dla Toro Winch [24lb] i Morruma ZX [16lb]. Ale w rzeczywistości to zwykle różnie z tym bywa i jeśli chcesz mocny hamulec to tylko tuning podkładek, czyli kupno specjalnych albo zabawa z oryginalnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 polecam ABU 7001 oraz morskie modele shimano, jeśli zalezy na kasie to na allegro kolowrotki Pena naprawde nie są drogie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Co byście polecili budżetowego tak do 500 zł na morze i suma z mocnym hamulcem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Zależy na które morze :D Ja bym szedł w Penna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi