bazyloss Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Używacie takowych ?, pytanie dotyczy głównie początku sezonu i agresywniejszego prowadzenia, czy jeszcze zbyt zimno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Very, very good. Powiedziałbym "the best" w śniegowej i trąconej wodzie. Klenie też nie odmawiają sobie "grzechotnika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Ja pstrągi łowie wyłącznie na dwa rodzaje grzechotników, innych woblerków nie uzywam od 3 lat niezaleznie od pory roku tylko te wobki wrzucam w rzeczki http://www.palms.co.jp/lure/anres/en/alexandra/ http://www.palms.co.jp/lure/anres/en/beatris/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Co masz na myśli mówiąc o agresywnym prowadzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Z pojedynczym hakiem mi się nie sprawdzają. Jakoś przy tonących, haczyk "pcha" się na łeb (grzebiet)- środkowe oczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Co masz na myśli mówiąc o agresywnym prowadzeniu? twitching z nurtem ogólnie dzięki, taką jakąś miałem pomysła, a pstrągarz, to ze mnie żaden, od święta i doświadczenie minimalne, raczej jeżdżę tylko na początku sezonu złapać świeżego mroźnego czasem powietrza, więc i ja spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 twitching z nurtem ogólnie dzięki, taką jakąś miałem pomysła, a pstrągarz, to ze mnie żaden, od święta i doświadczenie minimalne, raczej jeżdżę tylko na początku sezonu złapać świeżego mroźnego czasem powietrza, więc i ja spróbuję Nie znam specyfiki Twojego lowiska. Ale o ile bedziesz oblawial wolniejsze, glebsze miejsca to technika moze sie sprawdzic.Z woblerow dolozylbym Rapala HJ8. Brzmi banalnie na tle takich wysublimowanych JDMow. Ale rybke skusic potrafi Kolejny raz z zastrzezeniem na nieznajomosc lowiska, ale raczej celowalbym w prezentacje przynety "skosna". Niz takie lowienie typowo z nurtem. Pozwala zmniejszyc predkosc prowadzenia, wprowadzic tak lubiany element "splywu kontrolowanego"...daje leniwym zimowym wiecej szansy na zapoznanie sie z oferta. powodzenia w lykaniu powietrza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 to małe, naprawdę małe rzeczki, głównie podmyte brzegi, dołki na zakrętach, dziury pod korzeniami drzewtu raczej stosuję i chyba inaczej się nie da woblery pływające, ciche, często łowi się rzucając kilka metrów powyżej, wypuszcza i zgłębia wobler w okolicy domniemanego stanowiskaw takich wypadkach mam największe obawy o skuteczność grzechotników ... ? oraz czasem głębsze "łąkowe" odcinki, tam trochę szerzej i tu na pewno prowadzenie po skoście od przeciwległego brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 No właśnie. Grzechotniki całą swoją skuteczność prezentują łowiąc w poprzek, podrywając spławiając je z nurtem. Praca tzw. "trąconej rybki". Wspomniany Husky Jerk (ale w wielkości 6cm) w nieosiągalnym już kolorze TR (pstrąg) naprawdę robi robotę w czystej wodzie. W "dygniętej" kolory skuteczne w danym łowisku, także "żarówy" czy holo. Grzechotniki Abu Garcia,YoZuri,Rebel, Jaxony jak i inne smukłe "minnow" są równie skuteczne. Kulki nie mogą byc duże, najlepiej drobne, tzw. "syczące". Wlasnie w brudnej, trąconej lub zielonej (śniegowej) wodzie dźwięk kusi znakomicie leniwe "kropki". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Na podobne miejsca mam taki patent. Nie rzucam tylko kładę wobka na wodę. Zamykam kabłąk, wyłączam oporówkę i puszczam wobka powoli z nurtem kontrolując jego pracę właśnie kręcąc korbką w drugą stronę. Co pewien czas zatrzymam, podciągnę i znów powoli z nurtem aż do końca miejscówki. Jeśli wpłynie pod burtę gdzie jest dołek troszkę dłużej tam się nim "pobawię". Spróbuj, zimowe pstrągi zaraz po tarle są bardzo leniwe i ospałe. Często długo potrafią obserwować przynętę zanim ją zaatakują.Jeśli jest głęboko i dystans pracy nie jest długi to wobler tonący ewentualnie neutralny.Powodzenia na "zimowych łowach" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Na podobne miejsca mam taki patent. Nie rzucam tylko kładę wobka na wodę. Zamykam kabłąk, wyłączam oporówkę i puszczam wobka powoli z nurtem kontrolując jego pracę właśnie kręcąc korbką w drugą stronę. Co pewien czas zatrzymam, podciągnę i znów powoli z nurtem aż do końca miejscówki. Jeśli wpłynie pod burtę gdzie jest dołek troszkę dłużej tam się nim "pobawię". Spróbuj, zimowe pstrągi zaraz po tarle są bardzo leniwe i ospałe. Często długo potrafią obserwować przynętę zanim ją zaatakują.Jeśli jest głęboko i dystans pracy nie jest długi to wobler tonący ewentualnie neutralny.Powodzenia na "zimowych łowach" Ewidentnie widac specyfike lowiska. Plytkie szerokie lowiska (moje) maja sie nijak do Twoich mnieszych ale glebokich i zylastych rzek U mnie zastosowanie takiego patentu z przyneta inna niz plytkochodzaca to niemal pewnosc, ze cos "zbierze". Patent z kreceniem do tylu sprawdze sie tez kapitalnie na rozleglych rafach kleniowo jaziowych.Ale to juz temat na zupelnie inna opowiesc W zeszlorocznym styczniu sprawdzily sie woblery jointed do budzenia hibernatusow.Znow, na moich plytkich i rozleglych ciekach Frisky SR i Shad Rap Jointed Shallow.Swoja droga oba maja grzechotke...wiec to takie przegubowe grzechotniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 No właśnie. Grzechotniki całą swoją skuteczność prezentują łowiąc w poprzek, podrywając spławiając je z nurtem. Praca tzw. "trąconej rybki".Wspomniany Husky Jerk (ale w wielkości 6cm) w nieosiągalnym już kolorze TR (pstrąg) naprawdę robi robotę w czystej wodzie. W "dygniętej" kolory skuteczne w danym łowisku, także "żarówy" czy holo. Grzechotniki Abu Garcia,YoZuri,Rebel, Jaxony jak i inne smukłe "minnow" są równie skuteczne.Kulki nie mogą byc duże, najlepiej drobne, tzw. "syczące". Wlasnie w brudnej, trąconej lub zielonej (śniegowej) wodzie dźwięk kusi znakomicie leniwe "kropki". Jeszcze slowo odnosnie takiej prezentacji przynety. Mozna to fajnie polaczyc (o ile jest miejsce na lowisku) z krotkim ale zwykle skutecznym wachlarzem tuz ponizej lowiacego.Jak podasz przynete skosnie powyzej siebie, ale nie za bardzo "w gore rzeki" to masz 2-3 ruchy traconej rybki, potem super skuteczny dryf na napietej lince ... i na koniec krotki wachlarz od polowy szerokosci lowiska do samych nog. Na "papierze" brzmi to moze skomplikowanie, ale w warunkach lowiska robi sie niemalze samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) dzięki Panowie, czyli nie taki zły pomysł, kupię kilka grzechotników a jak Wam się sprawdzają Flat'y, ja kiedyś miałem 3szt z JP, które dostałem w prezencie, utopiłem i potem nigdzie nie mogłem w Polsce znaleźć takich, a na JDM szkoda było kasydla mnie pracowały genialnie zarówno z , jak pod nurt, w wachlarzu i równolegle, i to nie tylko na pstrągi, o coś takiego : http://www.troutshop.jp/itocraft/index.php?m=30&in_cat_code=10http://www.troutshop.jp/itocraft/index.php?m=10&in_cat_code=10 Edytowane 27 Listopada 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Kamilu ciekawie wyglądają te wobki. Jak się nie sprawdzą to na giełdzie pójdą zanim wkleisz fotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Witam.Podłącze się do dyskusji-Panowie ,a jakich maxymalnie wielkości używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Na moich łowiskach pstrągowych zdecydowanie NIE. Wielkość, a raczej długość w moim stylu łapania zaczyna się od 6 cm a kończy na 13 cm. Wszystko zależy od warunków panujących w łowisku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwo Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Witam.Podłącze się do dyskusji-Panowie ,a jakich maxymalnie wielkości używacie?Ja stosuje max do 6,3 cm, ale najczęściej do 5 cm Edytowane 27 Listopada 2015 przez piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Pytanie o wielkosc jest tendecyjne.I zdecydowanie upraszcza calosc ukladanki . Bo co to jest 10 cm patyczek (smukly wobler) wobec 5 cm szarzujacego horneta ? Takze rozmowa o cm nie ma sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Na moich łowiskach pstrągowych zdecydowanie NIE. Wielkość, a raczej długość w moim stylu łapania zaczyna się od 6 cm a kończy na 13 cm. Wszystko zależy od warunków panujących w łowisku. U mnie, z dołu 4,5cm. Z góry ok. 8,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 "Na moich łowiskach pstrągowych zdecydowanie NIE. Wielkość, a raczej długość w moim stylu łapania zaczyna się od 6 cm a kończy na 13 cm. Wszystko zależy od warunków panujących w łowisku."Trudno sie z tym nie zgodzić. Na małą "piątkę" zawsze coś przekąsi. Na 10-11 to gruby kaban (40+) nie przelicza już kalorii. Ogólnie od dłuższego już czasu lecę na 10 cm. Mniejsze wobki wchodzą z przypłynięciem strzebli na tarło a drobnica (3-5-4.5 cm) zostaje na gorącą letnią wodę (lipiec- sierpień).Oczywiście grzechotniki tylko w warunkach ktore opisywałem kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Jakoś nie przemawia do mnie 4 cm imitacja kozy czy minoga. Kiedyś jak było dużo minogów w Wieprzu często stosowałem jego gumową imitację która miała 15 cm. Były na nią 50 jak i 30 cm ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Sprawdzony woblerek Savage Gear Larvae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Jeszcze slowo odnosnie takiej prezentacji przynety. Mozna to fajnie polaczyc (o ile jest miejsce na lowisku) z krotkim ale zwykle skutecznym wachlarzem tuz ponizej lowiacego.Jak podasz przynete skosnie powyzej siebie, ale nie za bardzo "w gore rzeki" to masz 2-3 ruchy traconej rybki, potem super skuteczny dryf na napietej lince ... i na koniec krotki wachlarz od polowy szerokosci lowiska do samych nog. Na "papierze" brzmi to moze skomplikowanie, ale w warunkach lowiska robi sie niemalze samo To bardzo lubiana przeze mnie metoda prezentacji sprawdzona zarówno na pstrągach jak i trociach dodał bym do tego jeszcze inny mały element łowiskowej układanki godny wykorzystania. Jeśli wrzutkę wykonujemy przed jakimś podwodnym głazem karpą czy jakąkolwiek zawadą (niezbyt szeroką) to mamy najpierw trąconą rybkę albo w zależności od głębokości napływiku możemy ciągnąc po skosie zjechać z wobkiem, czy blaszką na wybraną głębokość (bardzo wiele możliwości dają w takim prowadzeniu tonące woblery) potem dryf przed np kamieniem (jak pstrąg stoi na miejscu żerowym to już mamy branie) a jak czeka za kamieniem to można w tej sytuacji wykorzystać przejście do wachlarza tak by nurt zaczął podnosić wobka, blaszkę właśnie na wysokości przysłowiowego kamienia lub tuż za nim, wówczas przynęta zaczyna wyraźnie mocniej pracować i "wolniej uciekać" co często przynosi rybę nawet w tym momencie nie żerującą i tym większą im większy jest dół za przeszkodą W warunkach ciasnego łowiska wszystko to odbywa się znacznie szybciej ale działa tak samo dobrze jak w rozległym łowisku tylko nie zawsze chce się dla 2-3 sekundowej "właściwej" prezentacji wykonywać ten szereg bardzo szybkich sekwencji a im ciaśniej tym też trudniej dobrać właściwie wabia i o błąd łatwiej.... Edytowane 28 Listopada 2015 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymm Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 potwierdzam savage gear larvae , bardzo dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 no tak, głazy, zawady, zawirowania 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi