Skocz do zawartości

Abu Pro Max vs Okuma Cerros

Macek87

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze witam wszystkich, jestem nowy na forum i sukcesywnie zagłębiam się w metodę castingową (głównie 10-40g) :)

Mam do wyboru dwa multiki: Abu Pro Max (model 2016) oraz Okumę Cerros. Jeżeli chodzi o Abu to słyszałem wiele podzielonych opinii, natomiast o Okumie, o której wspomniałem niestety nic. Może, ktoś z Was miał z nią do czynienia i mógłby się podzielić posiadaną wiedzą? 

Z góry dzięki :)

Oba tanie, oba plastikowe oba na jeden góra dwa sezony ale w gratisie dostajesz silne emocje związane z użytkowaniem. Prędzej czy później się rozsypią jednocześnie powodując ból głowy.

Lepiej dołożyć i kupić kilkuletnią używkę w podobnej cenie lub dołożyć 300zł i kupić nową Daiwe Tatule z pewnością dłużej będzie sprawnie działać.

• Like 1

Nie wiem co byś musiał robić, żeby zajechać multik. Sam mam od 2 lat Abu Pro Max i nic się złego z nim nie dzieje, fakt, że nie codziennie jestem na rybach, sumując to przez te 2 lata byłem na nich ok 50 razy, ale ani razu mnie nie zawiódł. W zagranicznych sklepach, na stronie producenta o tym multiplikatorze (wersja do 2015 r.) są prawie same pozytywne opinie...

No właśnie mam okazję kupić używaną Okumę, nie sądzę żeby to był plastik w porównaniu do Abu. Ogólnie, oglądałem ją i moim zdaniem (niezbyt doświadczonym) jest o niebo lepiej wykonana niż niektóre wyższej klasy młynki.

No nic, czekam na kolejne wypowiedzi bo jak narazie opinie są podzielone :)

Ja też planuję zakup multika jakiegoś i też się zastanawiałem nad cerros-em, nie słyszałem o nim złych opini (wiele ich nie było), wertowałem tutaj forum i powiem szczerze że kocioł w bani i dalej nie wiem się zastanawiam albo czekam na jakąś okazję na giełdzie :) Ale założyłem tutaj temat o castingu na początek i wklejam tutaj co koledzy z forum tutaj podpowiedzieli mi żebyś nie musiał wszystkiego wertować takie najważniejsze dwa posty:

"  Kolego tak jak pisałeś takich tematów jest multum i w każdym to samo dlatego dla Ciebie też nic nowego się nie wymyśli jeszcze raz przejrzyj stare tematy i na pewno sam dojdziesz co kupić.

Standard na początek z Abu to Revo S,STX,Premier,
Shimano Curado

Może być też Tatula od Daiwy 

Alumina od Okumy
To niskoprofilowe a czy bardziej Ci pasuje okrąglak czy niski profil to sam musisz pomacać i zdecydować 

Po kolei 
Abu 
orra sx

Revo s, sx

C3
C4

Shimano
Curado 201e7
Scorpion 1501
Chronarch 201
Calcutta 101

Daiwa
Procaster rojo
Viento
Tatula
Zillon

To tak w skrócie - wszystkie dobre a wybierz ten który podoba Ci się :)   "

Półki cenowe no dość spore ale to już całkiem porządne młynki z tego co czytałem.. (oczywiście nie ma co ich porównywać z multikami po 3k :D )  

Rada dla początkującego: zrazi Cię tak samo marny, nieprzewidywalny, usterkowy  multik jak i taki z wysokiej półki, którego po prostu nie opanujesz. Szukaj na tym forum klasowej, sprawdzonej "używki" od zaufanego forumowicza (a ogromna większość jest tutaj takich), Nie śpiesz się...to się opłaca :)

Edytowane przez BOB1
  • Like 3

I z tym się zdecydowanie zgadzam.

Amen

Rada dla początkującego: zrazi Cię tak samo marny, nieprzewidywalny, usterkowy  multik jak i taki z wysokiej półki, którego po prostu nie opanujesz. Szukaj na tym forum klasowej, sprawdzonej "używki" od zaufanego forumowicza (a ogromna większość jest tutaj takich), Nie śpiesz się...to się opłaca :)

O wiele lepszy będzie sprawdzony w bojach 10 letni multik shimano czy daiwa procaster jak tani multik wyprodukowany w Chinach... Chyba lepszym i prwniejszym rozwiązaniem będzie multik z aliexpress.

Sam zaczynałem od daiwy procaster a potem miałem kilka Chińczyków i żaden może za wyjątkiem team dragona nie był niczym wspaniałym ani nawet dobrym. Balck max-a 2 mialem dwa dni i sprzedałem potem miałem black Maxa 1600 z 1993roku i ten był lepiej wykonany z bardziej precyzyjna przekładnią i bym się nie bał nim łowić na przynęty ponad 40 gram.

Cerros ma ramę z alu a boczki z tworzywa.

Miałem kilka multików w rękach i jakościowo jest całkiem przyzwoicie jak za te pieniądze. 

Rzuca dobrze, hamulec magnetyczny bardzo miły we współpracy.

Raczej konstrukcja do lżejszych zastosowań, bynajmniej ja używałem max do 30 gram jigi, i lżejsze wobki.

A propo zajechania sprzętu prawie każdy można zajechać niewłaściwie go używając.