Skocz do zawartości

Sznur intermediate

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się wie czego chce to teoria zaczyna pokrywać się z praktyką. Do tej pory tak miałem i przeważnie się to sprawdzało. Nie lubię zamykać oczu i zdawać się na los czy szczęście. Tak mam że przeważnie muszę zapracować na wynik, nie jestem z tych co to wrzucą byle co i łowią, a szkoda :). Poza tym dyskusja całkiem się interesująco rozwinęła i chyba poruszyła tematy nie tylko ciekawe dla świeżaka czyli mnie :).

Edytowane przez wujek
  • Like 1

• 5 tygodni później...

Zdecydowałem się na ten sznur. Rzucałem ostatnio clearem i nie chciałbym żeby nowy sznur zachowywał się w ten sposób. Mam nadzieję że będzie ok.

http://www.taimen.com/pl/pl/product/mastery-gpx-hover-pale-greenoptic-green_99930598/103155

Kręcioł bez zbytnich fanaberii wziąłem ten w klasie 7/8. Miałem go w ręce tylko w klasie 5/6 i sprawiał pozytywne wrażenie. 

http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-gfx_99931850/104398

Oby do maja.

Edytowane przez wujek

Gratuluję skompletowania sprzętu. Oby do maja.. )

Miałem ostatnio w ręku blank TFO TiCrX 9' 8WT, jeśli masz ten kij(?) to jest to mocarz na naprawdę silne ryby. Mam wrażenie, że sumy można na niego wyciągać, byle by powierzchniowo brały jak rapy ) Ale temat mnie zainteresował nie ze względu na linki - choć też ciekawy - lecz ze względu na bolenie. Wiślane warszawskie bolenie na muchę.

Jak zamierzasz się do nich dobrać? Łowienie z brzegu w przypadku tych ryb będzie ograniczone, choćby zasięgiem rzutu, a niewiele jest miejsc gdzie można w nurcie przy brzegu muchę postawić. Wydaje się, że pływadełko to najlepsze rozwiązanie.

Nie mam dużego doświadczenia z boleniami, nawet na spinning, lecz chętnie w tym roku popływałbym za wiślanymi rybami właśnie na muchę )

Mam zamiar głównie łowić z pływadła. Na spinning już ich trochę złowiłem, więc wiem jakie mogą być problemy z ich łowieniem. Główny to zasięg, ale bolenie często dają się łowić na krótkim dystansie. Minusem może być to że ryba często krąży po łowisku i nie bije punktowo, więc jak się za blisko podpłynie to może i tak się spłoszyć, ale zobaczymy, wyjdzie w praniu. Spinning na pewno jest bardziej wszechstronny i daje większe możliwości obłowienia dużej powierzchni na różnych głębokościach, więc nie spodziewam się oszałamiających wyników, ale nie o to chodzi :).

Wujek . Jeśli będą uciekały to łów na wstawionego z lekkim popuszczaniem i podciąganiem w miejscu zaobserwowanych uderzeń. Jednak lepsza byłaby tu linka pływająca ewentualnie z intermedialną końcówką. Jako że mam wreszcie plywadlo pewnikiem do 1 lipca będzie muchowo.

Mam pływającą z intermedialną końcówką. Jeśli okaże się że będzie za głęboko to pomyślę o pływającym sznurze, mam już coś upatrzonego. Jednak ten który zamówiłem ma końcówkę slow sink więc myślę że będzie ok.

W takim razie może się gdzieś spotkamy na wodzie choć ja głównie pływam w tygodniu jak nie ma ludzi :).

http://bogdangawlik.pl/product-pol-9788-Scientific-Anglers-Frequency-Magnum-Plywajacy-WF.html

Edytowane przez wujek

Ictus Właściwie to chyba spey echo tr 13 stóp klasa 7 ma bardzo dużą rozpiętość jesli chodzi o masę głowic. Skagit 540gr jest podobno najoptymalniejszy. Nie jest to fast więc rzuca się lekko bez przyspieszeń lata to bardzo sympatycznie.

Wujek widziałem te filmy. Szykuję się na takie łowienie.

Edytowane przez harp

Dzięki za sugestię, zdecydowałem się i kupiłem SA Mastery Wet Tip -WF-F/S-I Clear.

Tys piknie ;)

Z SA, miałem kiedyś Mastery Streamer Express Clear Tip. Uważam, że to znakomita linka pod wielkorzeczne łowienie. Ma długą coś na 8-9 metrów przeźroczystą, ciężką, intermedialną głowicę . Bardzo łatwo się tym rzucało dużymi streamerami. Gdybym miał teraz kompletować zestaw typowo pod bolki, właśnie na taką linkę bym się zdecydował.

Wujek widziałem te filmy. Szykuję się na takie łowienie.

Ciekaw jestem jak Ci będzie szło. Będziemy w kontakcie :). W łowienie nie będę Ci się wcinał bo z doświadczenia wiem że bolenie najlepiej się łowi samemu. Jak dojdzie do mnie sprzęt to biorę się za treningi.

• Like 1

Dzięki za film. Ładnie łowi, ładnie rzuca, piękna rybna rzeka i bajkowe okoliczności przyrody )

Akcja kija z filmu bardzo podobna do TR-a. Mi się udało złowić bolenia ok.60 cm na Jaxona Switch #7- jest to delikatny kij, a rybka nie poszalała, więc na TR masz duży zapas mocy na dużo większe ryby. Oby do wiosny ) 

Pozdrawiam!

Z brzegu 5. Wiadomo, że do łodzi w nurcie Wisły ciężko byłoby dociągnąć taką witką. Switch i klasa 5 z brzegu . Z łodzi myślę jednoręczne 7 lub 8 minimum.

Z łodzi jeszcze nie łowienia na muchę bolków. Cholerę. To jeszcze tyle miesięcy!!

Edytowane przez harp

Powiedzcie na ile to myslenie jest bledne. Oczywiscie bywa ze bolki lowi sie blisko ale chyba zasieg rzutu jestt duzym ulatwieniem.

Czy zasieg rzutu nie jest jednym z najwazniejszych parametrow boleniowej muchowki?

Mam muchowke w klasie #6 i jednoreczna WFka latala mi odrobine za blisko - zwlaszcza na krystalicznie czystej wodzie. Wiem ze musze poprawic technike i np. Bartek Rapiej moja wedka i sznurem rzuca znacznie dalej. Licze na to ze switch lub inna speyowa DHda mi wiekszy zasieg nim osiagne mistrzostwo rzutowe co raczej szybko nie nastapi bo jakos malo zdolny jestem.

Nawet rozwazalem 15 stopowa DH ale kilka osob mi ja mocno odradzilo jako mocno nieporeczna na wody PL. Aktualnie mysle o czyms co posle zarowno glowacicowego streamera (odleglosc nie jest kluczowa, choc wole ja miec) jak i boleniowego sredniego lub malego streamerka. Tu mam zagwozdke. Niektorzy twierdza ze 12,6' stopy to absolutny maks i powinienem celowac w 11' stop - zwlaszcza na San i Soline.

Pozdrawiam

Pawel