Skocz do zawartości

Sznur intermediate

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie bolenie jakie widziałem złowione i złowiłem na muchę brały blisko brzegu Raczej na wstawioną muchę. Sprzęt masz wystarczający. Można zawsze wypuścić z prądem w miejsce ataków i tam trzymać. Wędka dwuręczna to raczej na przykosy. Bardziej jako trening przed trociami na rzekach pomorskich. Okaże się w nowym sezonie jeśli czas pozwoli.

Co do długości wędki dwuręcznej nie jestem specjalistą. Co mogę powiedzieć to to że brodząc z dłuższym kijem łatwiej będzie operować głowicą uformowac D i wyrwać głowicę z wody. Długi kij z brzegu to gałęzie drzew i czasem głowica podczas rzutów może wydawać się za krótka.

Na czym polega wstawiona mucha?

Na wypuszczona przynete bolki lowilem tylko na spina z brzegu na leniucha, wstawialem wobka w miejsce gdzie po ataku przeplywal bolek a nurt odbijajacy od glowki oddalal wobka od brzegu i w ten sposob trafilem 78cm. Czy twoje wstawienie to to samo, szczerze mowiac sadzilem ze to raczej dziwna metoda choc skuteczna. Jednak wiecej lowilem z lodzi. Na Wisle poza sytuacjami gdy cale stado bolkow atakowalo druzynowo i lowilo sie na krotko, reszta to byly raczej dlugie rzuty - tak mnie uczyli Kalkowscy. Nie wiem na ile inaczej sie teraz lowi. Ostatnio malo lowie boleni bo mucha przejela kontrole nad rozumem a czulem ze sprzet nie taki jak trzeba. Musze sie doszkolic i tyle.

Edytowane przez ictus

Mucha tutaj strimer z racji, że jest bardzo lekka i delikatna w budowie znakomicie pracuje w płynącej wodzie. Jeśli woda jest pełna zawirowań np: warkocz za przelewem taka imitacja rybki trzymana na napiętej żyłce sama będzie wabić jak żywa rybka. Wystarczy pochylać lub podciągać szczytówkę o kilkadziesiąt centymetrów. Jeśli jest to miejsce gdzie występują boleśnie i ponawiam są ataki to powinno wystarczyć. Minusem jest monotonia podobna jak przy łowienia na spławik.

Jak wazne jest aby streamer byl wierna imitacja popularnych ofiar aspiusa? Mozna poszalec ze streamerami czy maja byc np wierna imitacja uklejki? Przy spiningu chyba wazniejsza byla praca i warstwa wody w ktorej pracowal wobek bo mialem ataki nawet na imitacje pstraga. Tu jest podobnie? Budowa streamera powinna byc specyficzna? Na Sanie uzywam stosunkowo malych streamerow nawet na duze ryby, na dodatek kreca mi je rozni koledzy bo sam sie za to nie zabralem.

@harp no i najwazniejsze - czy glowica rzutowa bedzie ploszyc bolki? Z brzegu zwykle nie mam miejsca za plecami a oprocz wypuszczania chcialbym tez porzucac. Nawet do SH #6 teraz sa glowice i mysle czy to nie ulatwi sprawy.

Edytowane przez ictus

Ja staram się robić strimery jak najwierniejsze uklei największy na którego miałem Bolka to szczupakowe ponad 15cm . Jednak nie czuję się ekspertem w tym kierunku. Piszę co sam zauważyłem.

Czy będziesz płoszył głowicą? Trzeba sprawdzić. Te pod nogami mogą się zniechęcić.

Na muchę tylko wędkarz patrzy z góry lub boku,

ryby często patrzą z dołu więc istotniejszy jest cień:przejrzystość i rozmiar niż kolory.

Linka zintegrowana czy głowica to tylko inny zasięg.

Bolenie średnie czy duże,przepływająca linka raczej nie płoszy w odróżnieniu do cienia/hałasu na brzegu w niektórych miejscach.

Co innego klenie,jazie.

Czy widzą faktycznie tylko od dołu i z boku? Ja bym wziął pod uwagę załamanie optyki na połączeniu powierzchni wody z powietrzem czyli refrakcję.

Poniżej kilka zdjęć zrobionych z pod wody, na kolejnych zdjęciach muszka jest coraz bliżej obiektywu ( można uznać że podobnie widzi ryba).

Najpierw ryba widzi nóżki muchy:

0001_zpsxrfsjigx.jpg

Potem dochodzi szczątkowy rozmyty widok skrzydełek, czyli warto się zainteresować i kontynuować podnoszenie do muchy:

0002_zpsyex6rw1r.jpg

Mniam:

0003_zps0uh1twym.jpg

Trzeba tez pamiętać że góra nimfy czy mokrej muchy odbija się od powierzchni wody jak od lustra i też ją widać :)

Edytowane przez ictus
  • Like 1

Sucharek,pupy czy 'pedałki' to raczej w innym wątku :huh: lipieniowatym;

na aktywne bolki to strimki częściej,

chociaż na suchą też,zwłaszcza po tarle uklei na nawietrznym brzegu gdy zbierają jak wieloryby pod drzewami. B)