Skocz do zawartości

Ciekawostka - co w jest w wewnatrz uchwytu w kiju fabrycznym

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze jak rozbrajam seryjnego kija ciekawi mnie co mu w fabryce wsadzili pod uchwyt. Najczęściej jest to tekturowa tuleja, ale widziałem już drewniane kołki i plastikowe 'arbory'. Tutaj ostro się zdziwiłem, bo uchwyt leżał jedynie na nawiniętym sznurku...

post-440-1348914858,7999_thumb.jpg

Fajne rozwiazanie...takie...zyciowe... <_<

Ja sie spotkalem, ze uchwyt w kiju seryjnym (firmy niby powaznej ale juz w chinskiej rzeczywistosci) w ogole nie byl nijak nie osadzony, pomijajac chlapnieciejekims klajstrem w kilku miejscach.

Oczywiscie po jakims czasie zaczal sie krecic...

Gumo

No, chyba oprócz tego sznurka jeszcze na żywicy - ze zdjecia mozena tez sadzic ze siedzial dosyc solidnie i ze sam nie zlazl tylko trzeba go scinac

Żywicy było tyle, że tylko nasączyła sznurek i uchwyt trzymał się w miejscach, gdzie sznurek się krzyżował i było grubiej. Nie próbowałem ściągać, bo mi na uchwycie nie zależało, więc po prostu od razu zacząłem piłować.

Ok, no to rzeczywiscie niechlujnie. Osobiscie spotkalem sie z wykonywaniem sznurkowych oplotow w rodbuildingu, i to przez renomowanych rodbuilderow, ale w tamtych przypadkach wygladało to dużo solidniej oczywiscie. Jak to w zyciu, prawie robi wielka roznice

Napisz Kamil napisz, nie ma co się czaić, sam jestem ciekawy w jakim to było kijku.

Pozdrawiam

Ależ panowie ..Przecież sznurek , taśma lakiernicza czy w końcu piankowe arbory to tylko szkielet dla kleju który niesie całość uchwytu . Są to niewątpliwie rożne poziomy ukrytej obrzydliwości stosowanej , coś a la Biskupin technologiczny , które jednak pozostawiają niemały margines dla bardziej zaawansowanych i wyszukanych rozwiązań , choćby popularnego tu i ówdzie resonance grip ..

To i tak dobrze, bo w koncu zostaje blank... A gdyby sie okazało, ze na kilka Ugly Sticków trafiaja sie blanki z róznego materiału? :D i jedyną rzecza łaczaca jest malowanie? Przerabiałem jerkówki Team Dragon, bo potrzebowałem dwuczesciowych.... blanki łaczy rodzaj farby i wzór malowania :D

blanki łaczy rodzaj farby i wzór malowania :D

... to jest właśnie argument do dyskusji, dlaczego nie mają sensu testy tego typu wyrobów - przy braku powtarzalności wyrobów dla potencjalnego nabycy taki test nie niesie żadnej wartości praktycznej, poznawczej - skoro kij na stojaku z kijem testowanym łączył bedzie rodzaj farby i wzór malowania. Niestety.