Skocz do zawartości

TED STRAJKER PRESENTS

Strajker

Rekomendowane odpowiedzi

Drobne robótki ręczne, nawiercanie gniazd pod ołów i za chwile wklejanie. Po skończeniu tej partii zabieram sie na maxa za nieco większe wobki bo jest sporo zapytań kiedy będą dostępne. Modernizuje również mój stary piecyk do "wypiekania" wobków. Powstaje nowy z prawdziwego zdarzenia. Jak będzie gotowy zostanie oficjalnie zaprezentowany. Chodzi mi po głowie nagranie filmików o robieniu foremek. Jakieś tam pojęcie o tym mam to i może by się zdało to komuś na coś. 

post-61687-0-67900300-1484219108_thumb.jpg

Panowie i panie, oto moje nadzwyczaj zaawansowane ale co najważniejsze skomplikowane i nie do podrobienia, powielenia i w ogóle rozwiązanie :P Pierwsze co wyrzynarka włosowa stołowa. Kilka słów o tym cudzie. Ten model który ja posiadam to straszna padaczka i rzeźnia na maksa. Dostępna  w dalszym ciągu w sklepach i na allegro ale niech ręka boża i każda inna chroni was przed zakupem tego badziewia. Dlaczego? Brzeszczot ma grubość zaledwie 0,25 mm :wacko: Praca czymś takim jest w zasadzie niemożliwa. Nie wiem jak tym można by wyciąć jakiś kształtkę z deseczki bo ten brzeszczot po prostu gnie sie w we wszystkie strony i zamiast cięcia po linii wyznaczonej wyznacza własny tor cięcia. Jak to "obszedłem" przy wobkach? Do nacinania zrobiłem wycisk w modelinie. Bardzo prosta sprawa. Wcisnąć korpus i zagotować potem przed 10 minut. Po włożeniu korpusu do tego bardzo umiejętnie dopycham całość do chodzącego brzeszczotu. Nacięcie jest oczywiście wąziutkie dlatego potem w ręce trzymam wobka i piłuję już docelowo brzeszczotem 1 mm. Jego wejście jest ułatwione oczywiście ale nie jest to czego wymagam. Obecnie(jutro) zamawiam nową wyrzynarkę która ma mieć normalny brzeszczot i nacięcie ma być robione za "pierwszym strzałem" , a nie na raty. Ta obecna maszynkę kupiłem 5 lat temu kiedy miałem bardzo blade pojęcie o temacie. Zrobiłem za jej pomocą ogółem kilka tysięcy wobków ale po drodze zmarnowałem ładnych kilka sztuk wobków w czasie jak  nacinania jak maszynka robiła swoje... Jak tylko dojdzie nowy lepszy model dam cynk z placu boju jak co działa :)

post-61687-0-23259100-1485075620_thumb.jpg

post-61687-0-40249000-1485075645_thumb.jpg

post-61687-0-55951300-1485075665_thumb.jpg

• Like 5

Pogrzebałem trochę w moim archiwum x i zrodził sie pomysł. Nowością na ten sezon będzie płytko chodzący SS -18 o długości 18 i 14 cm. Tutaj na zdjęciu kulawa improwizacja bardzo prowizorycznie naciętej połówki 18 cm i wepchnięty kawał plexy od ramki formy. Kąt steru będzie właśnie  coś taki jak na fotce. nadchodzi spore ocieplenie i po rozmarznięciu mojego okolicznego stawu będzie gdzie robić testy. Z utęsknieniem czekam aż lód zejdzie bo w kolejce do formowania są już największe mierzące 24 i 30 cm ale muszę je jeszcze zwodować przed przystąpieniem do finalnej operacji formowania. 

post-61687-0-04393000-1485442380_thumb.jpg