Skocz do zawartości

Plecionki 12 splotowe ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie miałem okazji nimi łowić.

Z wyglądu bardziej spoiste i śliskie niż 8-mio splotowe.

Przekrój zbliżony do okrągłego.

Ciekawa jest Air Braid bo jest dość twarda ,mimo że 8-mio splotowa

( w opisie jest informacja że splatają ją w podciśnieniu ),

jest jednak bardziej szorstka od Morethana.

post-46692-0-40093500-1448744233_thumb.jpg

• Like 2

Ciekawa jest Air Braid bo jest dość twarda ,mimo że 8-mio splotowa

( w opisie jest informacja że splatają ją w podciśnieniu ),

:o

A czemu ma służyć to podciśnienie ^_^ ? Bo jeśli ściślejszemu splotowi , to tylko gdyby było tak duże , że zmniejszało by przekrój pojedynczej nici.W inny przypadku taki sam efekt splotu można uzyskać bez podciśnienia , przy zastosowaniu odpowiedniej siły splatania.

Kolejny chwyt marketingowy ?

• Like 2

A czemu ma służyć to podciśnienie ^_^ ? Bo jeśli ściślejszemu splotowi , to tylko gdyby było tak duże , że zmniejszało by przekrój pojedynczej nici.W inny przypadku taki sam efekt splotu można uzyskać bez podciśnienia , przy zastosowaniu odpowiedniej siły splatania.

Ale brzmi bardziej PRO, SUPER NANO KOSMOS :P

Tu jest opis produkcji , trzeba włączyć tłumaczenie z japońskiego :

http://www.fishingfighters.com/airbraid2.html

To ja dozuce moje dwa grosze uzywam linek 8-12-16 splotowych od lat dla przykladu 80lbs 16 strands bedzie mocniejsza jak 100 lbs 12 zylowa wiekszosc 12 i w gore nitek zregoly sa to linki typu hollow core przy urwaniu nie trzeba stosowac wezlow mozna wplesc jedna w druga zachowujac 100% wytrzymalosci (30 lbs w gore jest to mozliwe wszystko ponizej mozna sie nabawic nerwicy)wiecej splotow oznacza lepsza wytrzymalosc cicha na przelotkach dalsze zuty maja tez minusy jak cena (im ciensza tym drosza )wieksza podatnosc na skrencanie jak 4-6 zylowa dla przykladu 65 lbs pp ma wytrzymalosc ok 70-80 lbs 16 strands line one 90-100

Daniel, 

napisałem do znajomego w UK, celem zakupu tam.  

Pierwsza myśl poszła w tą 13 lb celem pstrągów, ale kupiony w tym roku Varivas jeszcze pociągnie. Musi. :) 

Kupię tą 22 lb, choć mam spory dystans do tych deklarowanych wartości. Cel bolenie w Odrze, choć kupiony w zeszłym roku Varivas nie nosi śladów używania (niby od czego miałby po kilkunastu łącznie dniach używania) :). W Warcie bolki łowię żyłką i jej będę wierny.  

• Like 1

Dzieki za info Adas :)

Zastanawiam sie czy na pstrazka to brac ta najgrubsza morethana czy ta jedno oczko delikatniejsza.

Dotychczas uzywalem pe 1.5.

Skoro ta najgrubsza to pe 1.2 to i tak będzie "finesse"...wiec nie wiem czy ryzykować z pe 1.0.

Wartości w lb czy kg nie interesują mnie wogole. Tak to juz mam.

Edytowane przez Guzu

Tu jest opis produkcji , trzeba włączyć tłumaczenie z japońskiego :

http://www.fishingfighters.com/airbraid2.html

To wszystko jest bardzo ciekawe :) . Zastanawia mnie tylko , że każdy producent plecionek jak tylko wypuszcza na rynek nowy produkt , a czynią to dość często , pisze jeszcze gęściejszy splot -_- . Jak długo jeszcze można ten splot zagęszczać , zwłaszcza że im gęstszy  splot tym plecionka sztywniejsza .Dlatego zacząłem traktować takie nowinki jako chwyt marketingowy , usprawiedliwiający cenę wyrobu.

Witam

Łowiłem dzisiaj Saltigą 12-sto splotową ,śliska jak żyłka , spoista ,okrągła w przekroju, miękka jak plecionka.

Po całym dniu łowienia wygląda tak samo , trzyma parametry.

Mam nawiniętą 30-sto funtową na multiku, rzuca się doskonale.

Powinna być jeszcze lepsza do spiningu ,bo gładko będzie schodziła ze szpuli.

Do tej pory lubiłem Varivasa i Ygk , ale daiwa zrobiła naprawdę dobrą plecionkę.

Z. 

• Like 2

to jakbyś porównywał jakąś "Daiwę" Procaster do Certate JDM :)

to w praktyce nawet nie ta sama firma :) :)

Nie no,pojechałeś mi z tym procasterem :)

Po prostu w tamtym czasie ( jakieś 6 lat temu) sądziłem,że taka daiwa tournament to plecionkowy top...reklama czyni cuda :)

Mam nadzieję,że 12 x okaże się topem wszechczasów i w końcu skończy się temat jaka plecionka do...?

Wtedy to będzie jedyny słuszny wybór.Jednak to wymaga testów.