Skocz do zawartości

Plecionki 12 splotowe ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne Krzysztofie... Ja używałem pełen zeszły sezon 2 sztuki: PE1,0 i PE1,5, niedawno też dokupiłem PE1,2 i jakoś takich problemów nie uświadczyłem. Choć oczywiście przyznaję że też się strzępi. Ale która nie jak się rzuca po nocy po trzcinie? Za to cholernie mi leży zarówno rzutowo, ciszą jak i cienkością. Póki co nie mam zamiaru z niej rezygnować choć na jesienną Wisłę pewnie zakupię Sunline CastAway'a ;)

Na niej nie było napisane żadne pe tylko w mm było podane..0.16mm miałem dwa razy i dwa razy lipa..myślę nad kupnem nowej varivas pe 1.2 a morethan 0.16juz nigdy w życiu nie kupię..a jeśli chodzi o zarosla Lo nocach to nie lowie na stojących wodach praktycznie w ogóle..a za ta kasę powinna być zupełnie lepsza i się nie strzepic i nie plątać..fakt jest taki ze gladka jak żyłka to jest jest super zaleta

Na niej nie było napisane żadne pe tylko w mm było podane...

Ja też kupowałem w PL na alledrogo i jest jak byk zarówno PE jak i zwykła "średnica". Więc nie wiem skąd Ty brałeś.

Swoją drogą nie ma co demonizować produktów nabywałych w Polsce a wychwalać jedynie tych z kraju kwitnącej wiśni. Bo w przypadku tego typu półki są one identyczne. No chyba że dana firma twardo rozdziela JDM/reszta świata, jak kiedyś Shimano.

527d722864c5e.jpg

Edytowane przez Tomas81

• 5 miesięcy temu...

Witam

Na wiosnę chcę wypróbować  12 Braid Daiwa Morethan  0,08mm na okoniach :)

Którą grubość polecacie do połowu szczupaków??

Skłaniałbym się do 0,14mm ale nie miałem grubszych wymiarów w dłoni.

Proszę o opinie jak wam się sprawuje plećka.

Pozdrawiam ;)

No okonia spoko ale na szczupaka szkoda bo byle dotkniecie o przeszkodę i linka traci swoja wytrzymalość. No ale jeśli woda czysta znaczy się bez jakiś większych zawad i przeszkod to linka miodzio, praktycznie nie słyszalna.

Dostałem orginalna slatiga 12 splotowa PE 1.5 linka super tylko niestety moja woda ją ubiła. Po jakiś 3-4 miesiącach czyli pewnie 100 godzinach zaczęła mocno tracić właściwości. Aha linka faktycznie na początku zachwyca ale trzeba uważać.

Jeśli masz dobre źródło i cena nie przekracza 150zł to warto spróbować i się samemu przekonać. Za cenę w Polsce 200-250zl nie dla mnie ...

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

Kilka wpisow na temat tych linek juz poczynilem.

Dodam kilka uwag, po zakonczonym (dla mnie) sezonie 2017.

Pierwszy raz lowilem pstragi taka linka . Kupilem Morethana x12 Pe 1.2 i polowilem. Poza wieksza nerwowscia ryb na wedce w porownaniu z zylka nie zauwazylem az tak wielu przewag w porownaniu do zwyklej zylki 0.25 PLINE.

Byc moze troszke dalej lataly przynety, ale linka przeszla do arsenalu szczupakowo - sandaczowego. A na pstragach znow jest u mnie monokultura monofilamentu.

Natomiast postanowilem wyprobowac x12 Saltiga podczas toniowego trollingu na glebokich akwenach Hiszpanii.

Dlaczego?

a dlatego ze PE 1.2 opisana jest jako 27 lb.

Jest gladka, sliska, ma oznaczenie odleglosci (przydatne do wypuszczania przynety na pamiec za lodka).

I podczas najblizszej wyprawy trollingowej sprawdze ta saltige w porownaniu z dotychczas stosowanymi Duel Hardcore Braid x8 PE 1.5.

Mam nadzieje, ze moze przyczynic sie do glebszego sprowadzenia przynet, ktore interesuje mnie wpuscic glebiej niz dotychczas (Salmo Freediver).

Po co takie pomysly / plany / wymysly ?

a czesto jest tak jak na foto ponizej, i warto powalczyc o dodatkowe 50 - 70 cm w zanurzeniu :

dm-30yhlvitXaq14fHyB-5rXVZto-2d32DnbceXp

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...