Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha 4T 4 śrubka blokady obrotu kolumny

mercoss

Pytanie

Witam,

kupiłem używaną Yamahę 4t 4km 2010r.  zauważyłem, że podczas płynięcia powoli luzuje się śruba dokręcająca od siły obrotu kolumną. W instrukcji znalazłem, że powinna tam być śrubka (patrz załącznik). U mnie jej nie ma, więc spodziewam się że to jest przyczyna luzowania. Czy ktoś kto ma taki silnik lub wie jaka to śruba mógłby podać jej wymiary lub jakiś parametr który umożliwił by mi zakup. Czy to jest śruba z jakąś sprężynką czy zwykła?

Nie chce od razu z taką pierdołą lecieć do serwisu ;-))

Z góry dziękuje za pomoc.

post-50432-0-91157200-1448890839_thumb.png

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam miałem taką yamaszke i z tego co sie orientuje powinna być śrubka a pomiędzy śrubką a kolumna sprężynka żeby owa śrubka się nie wykręcała jak nie znajdziesz wymiarów napisz na priw bo swoją yamaszke sprzedałem dla kolegi więc w każdej chwili można zmierzyć

• 0

Dokładnie. Kup śrubę motylkową odpowiedniej średnicy (u mnie w tohatsu było to M6). Dopasuj sprężynkę, żeby kontrowała i będzie śmigać.

Też miałem  z tym elementem problem, tylko nieco inny ;)

http://jerkbait.pl/topic/59362-problem-ze-%C5%9Brub%C4%85-blokady-obrotu-kolumny-silnika-tohatsu/?hl=tohatsu

• 0

@Wojti nie chodzi o to pokrętło tylko o srubke, która je blokuje, tak jak w załączniku pokazałem, ale dzięki. Dokupie śrubkę z nierdzewki i bedzie ok, tylko powiedzcie jeszcze jek ona długa ma być.

Tam nie ma być żadnej śrubki ! i nie a ta żadnego gwintu. To jest otwór do smarowania kolumny, smarem stałym.

Śruba regulacji siły tarcia rumpla nie ma prawa się sama wykręcać,Pokrętło przecież jest łamane, to jak tobie się wykręca?

• 0

Niestety podczas płynięcia się luzuje i co jakiś czas muszę dokręcać, dokładnie tak samo jak opisał to busz231. Pokrętło faktycznie jest łamane, ale to chyba nie ma wpływu na to czy się odkręca czy nie. Napiszcie, czy tez u Was tak jest, czy u mnie brakuje jakiegoś drobiazgu. W załącznie zdjęcie jak to u mnie wygląda. Porównajcie proszę z Waszymi. Jezeli tak nie powinno byc śrubki, to z jakiego powodu śruba regulacji się okręca?

• 0

kurde ja sprzedałem silniczek więc ciężko mi teraz cokolwiek doradzić.pamiętam że yamaha malta[poprzedni silnik] miał to samo.ja poprostu się do tego przyzwyczaiłem i co jakiś czas dokręcałem.zadzwonię do kolegi któremu sprzedałem suilnik-jak coś się dowiem to napiszę.