Skocz do zawartości

Smarowanie leżakowanego młynka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie smaruj, nie smaruj i jeszcze raz nie smaruj. A potem zmiana dupki i boczków i jako nówka na giełdę. ;) Wcześniej jeszcze folia na stopkę.

Znasz to chyba z praktyki,bo często o boczki i dupki pytałeś do starych daiw  ;) Andrzej a tak na poważnie to gość kupił biomastera pewnie rocznik '11 lub FB .Kołowrotek może mieć maksymalnie to i z 4 lata od zejścia z taśmy produkcyjnej.Z tego co pisze,to za dużych zdolności manualnych więc ja mu odradzam wszelkich czynności, nawet oliwki aplikować, bo nie ma absolutnie żadnej potrzeby. Ciekawe,czy jakby ten kołowrotek kupił dziś w sklepie miałby ten sam problem do rozgryzienia.Pewnie nie bo świeżutka nówencja. Dla Polaków powinny wybijać datę zejścia z taśmy na stopkach ,z uwzględnieniem konkretnej godziny,żeby mogli spać spokojnie.

Znasz to chyba z praktyki,bo często o boczki i dupki pytałeś do starych daiw  ;) Andrzej a tak na poważnie to gość kupił biomastera pewnie rocznik '11 lub FB .Kołowrotek może mieć maksymalnie to i z 4 lata od zejścia z taśmy produkcyjnej.Z tego co pisze,to za dużych zdolności manualnych więc ja mu odradzam wszelkich czynności, nawet oliwki aplikować, bo nie ma absolutnie żadnej potrzeby. Ciekawe,czy jakby ten kołowrotek kupił dziś w sklepie miałby ten sam problem do rozgryzienia.Pewnie nie bo świeżutka nówencja. Dla Polaków powinny wybijać datę zejścia z taśmy na stopkach ,z uwzględnieniem konkretnej godziny,żeby mogli spać spokojnie.

Nigdy przed sprzedażą nie koloryzowałem młynków. Ale pewnie kilka takich trafiło w moje ręce.

Oliwkę tez odradziłem.

Moje wszystkie młynki których używam smarowałem lub dosmarowywałem. Zależnie od tego co w środku zastałem.  Czasem podsyłałem znajomym aby to zrobili.

Polecam to każdemu. A jak sobie  ktoś nie radzi to niech ćwiczy na starociach jak ja i kilka osób z forum czyniło i dojdzie do wprawy albo niech podeśle tym którzy to robią. Siebie nie mam na myśli. 

Juz Panowie dzięki za info :) młynek poleci na żelazną i tam Sławek powie czy była potrzeba czy nie było 

To dobrze ,że tak blisko leci ten kołowrotek żeby takiej oceny dokonać,bo juz się bałem ,że gdzieś pod zachodnią granicę do wyślesz z takim problemem.

Edytowane przez maicke82

Mając wybór dwóch opcji (bo taki wybór ma kolega, który rozpoczął temat):

opcja 1 - nie smarować kołowrotka i używać go ze świadomością, że istnieje prawdopodobieństwo pewnych uszkodzeń

opcja 2 - zajrzeć do środka celem upewnienia się, że w środku jest smar lub też go wymienić

Zdecydowanie opcja 2. O sprzęt trzeba dbać...odwdzięczy się bez słowa...

mam zaubera i ten sam problem co na filmie czy ten luz jest normalny czy ewentualnie można go jakoś wyeliminować ?

jeśli to nie ten temat proszę o przeniesienie tyle że u mnie skok jest nawet odrobinę większy

edi.

film nie jest mój :)

Edytowane przez dziubas123

mam zaubera i ten sam problem co na filmie czy ten luz jest normalny czy ewentualnie można go jakoś wyeliminować ?

jeśli to nie ten temat proszę o przeniesienie tyle że u mnie skok jest nawet odrobinę większy

edi.

film nie jest mój :)

Moim zdaniem w normie.

We wcześniejszym poście chodziło mi o wykasowanie luzu na przekładni przez dołożenie podkładki na koło napędowe.  Oczywiście o ile ten luz jest zbyt duży. Ale zawsze powinien zostać minimalny . 

Dziwne by było jakby nie miał :) Luz jest możliwy z wielu przyczyn m,in wormshaft, półksiężyc itd.

no jak otworzyłem to właśnie na tym wormshaft-ie jest luz czy w normie tego nie wiem skok jest jakieś 2 lub 3mm w innych kołowrotkach jest znacznie mniejszy fakt, że to inne firmy ale skoro piszecie że w normie to ok :) w każdym razie plecionke nawija równo :)

Edytowane przez dziubas123

A nie powinien nawijać tak samo!?(t.zn.ze szczytówką w górę lub w dół).

Jeśli podkładka 0,5mm zmienia układ plecionki to co dopiero 2-3mm...

Kiedyś jak poluzowała mi się śruba mocująca ślizgacz oscylacji myślałem,że to koniec młynka -po dociągnięciu wszystko wróciło do normy.

Co do 'leżakowania' to gdy brak oporów lub niepokojących sygnałów można spokojnie używać...