Skocz do zawartości

Glowki jigowe BIG GAME domowym sumptem

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

czy ktos z Forumowiczow wykonuje samodzielnie glowki jigowe ?

Rozwazam temat wziecia sie za glowki we wlasnym zakresie.

Dla jasnosci : chodzi mi o robienie glowek, jak te oferowane jako BIG GAME.

6 czy 7 /0, gramatury od 20 gram w gore

Para sie ktos takim zajeciem ? ma to sens ?

dziekuje za wszelkie info

Guzu

Witaj.Sens ma na pewno,pod warunkiem,że zdobędziesz odpowiednie haki.Kłopot możesz mieć także z kupnem gotowej formy.Gramatura to nie problem ważna jest grubość haka,bo nie każda forma się domknie.Poszukaj kogoś kto ma odpowiedni sprzęt i zrobi Ci formę na zamówienie(aluminium+kulka z łożyska).Póżniej tygielek butla gazowa i nić tylko lać :mellow: Najlepiej na świeżym powietrzu lub pod wyciągiem.Pamiętaj,że forma musi być sucha.Jak zalejesz ołowiem mokrą możesz się poparzyć,bo potrafi mocno pryskać.Zalety-wychodzi dużo taniej niż w sklepie i w każdej chwili masz potrzebna gramaturę.Pozdrawiam

Jak chcesz mieć stale dostęp do swoich główek kup duży zapas haków. Po jakimś czasie znikają z rynku (polskiego) bo dystrybutor wyliczy że lepiej zlecić komuś odlanie gotowca niż sprzedawać haki. problemem nie jest raczej grubość drutu haka a długość elementu z oczkiem do mocowania agrafki czy plecionki. Oczko powinno być nisko (najlepiej idealnie nad główką) a to w hakach różnych firm bywa całkowicie inne. Grubość drutu jeżeli jest większa to po domknięciu formy siłowo (tylko metalowej) mamy trochę skrobania haka z ołowiu i nieco większą masę. Przy cieńszym drucie tylko skrobiemy hak. W mojej ,,wsi zdarza sie chroniczny brak w sklepach pewnych gramatur i rozmiarów stąd posiadane formy niejednokrotnie ratowały mi d... . No przesada, wychodziłem na ryby z tym co w mojej ocenie było potrzebne a ryby po prostu brały.

http://www.bleigussformen-shop.de/Giessformen-fuer-JIG

przesyłka od nich idzie okolo 5 dni kosztuje 15 euro.

Bardzo dobrze wykonane

a do topienia ołowiu proponuję :

http://www.tyglelutownicze.pl/?p=productsList&iCategory= 86&sName=Tygle-okragle-olowiowe

• 7 miesięcy temu...

Trzeba było by to przeliczyć

Forma 200 zł około + haki 100sztuk 61 zł = 261zł

Materiał 1 kg ołowiu = ????????? + Robota

Według mnie nie warto jeśli chodzi o kase za 300zł to kupisz sobie 100sztuk Big Game .

No chyba że kupisz te tańsze formy ale nie wiadomo czy guma nie będzie spadać bo nie mają żadnych zadziorów.

Jak dobrą formę byś jeszcze sobie sam zrobił to pewnie by się opłacało

koszt haków i materiału może główka wyszła by poniżej 1,50zł

Witam. Według mnie to taką formę można przy odrobinie czasu i za pomocą prostych narzędzi samemu wykonac.Gorzej juz jest z hakami bo dobre nie są tanie i łatwo dostępne (mowa o duzych hakach).Mniejsze raczej bez problemu mozna kupic.Postaram się pokazać jak wykonać taką formę juz w najbliższym czasie. Poszukam tylko moich zmodyfikowanych narzędzi. ale podstawa to materiał na samą forme, musimy postarać się o jakiś kawałek płaskownika min 1,5cm grubego i 5cm szerokiego lub czegos podobnego.Dobra jutro rozrysuje i porobie foty mojej formy.