Skocz do zawartości

Serwis kołowrotków Daiwa - porady, uwagi, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem zapasową szpulę do daiwa ballistic 1000lt i zauważyłem że hamulec z tą szpulą "chodzi" trochę ciężej niż oryginał. Czy coś z tym robić, czy hamulec sam się "rozrusza" podczas  użytkowania? Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Wiktor

Trzeba wyczyścić i nasmarować, ostatecznie wymienić podkładki.

• 4 tygodnie później...

Na pewno tak nie powinno być .Może być suchy w środku jak to bywa w nowym kołowrotku.Co do ciężkiej pracy jest to wersja z wysokim przełożeniem, więc one z reguły ciężej kręcą.Szumienie kołowrotków to ogólna norma jest, lecz za głośno też nie powinien szumieć.Na pewno nad wodą raczej nie powinno być tego słychać.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Temat trochę umarł ale chciałbym się podzielić przypadłością mojej caldi 2004A seria 14' mechanizm posuwu szpuli na moje ucho klepie jakbym klepał kose . A mechanizm posuwu ocierał o śrubkę mocującą napęd posuwu. Kiedyś , z 5 lat temu kołowrotek mi upadł i zaczal sie blokować przez to , że był na gwarancji pojechał na serwis Daiwy, po serwisie działał dobrze. Co roku robiłem mu przegląd , mycie i wymiana smaru. W tym roku zaczął znów się blokować , mieć wyżej wymieniona przypadłość. A mechanizm wygląda jak na zdjęciu. Po przeglądzie ze schematem okazało się , że jest dołożona jedna podkładka na kole posowu szpuli, której w schemacie nie ma. Według mnie może to być powodowane lekko skrzywiona ośką posuwu szpuli, dlatego chciałbym żeby ktoś bieglejszy w temacie serwisu to ocenił. Na chwilę obecną zamówiłem nowa ośkę z mechanizmem zobaczę jak będzie po wymianie.

post-56180-0-88532500-1620406737_thumb.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Panowie mam prośbę. Chodzi o daiwę emblem 2000, 2500.

Może komuś chciałoby się i mógłby zwymiarować śrubkę na długość i rolkę na wysokość zaznaczone na zdjęciu strzałkami ?

post-65395-0-05646300-1626540400_thumb.jpg

Edytowane przez Sławek Nikt

• 2 tygodnie później...

Miałem przeboje ze starym Excellerem. Puscił hamulec obrotów wstecznych, i ...... figa !

Daiwa olała mnie, bo kołowrotek nie był na gwarancji. Kupiłem łożysko oporowe w USA i maszyna chodzi jak nowa, ale serwis Daiwy - nie zdał egzaminu .

Pozdrawiam

Ryszard 

• 1 miesiąc temu...

Pacjent Daiwa Legalis LT 2500D,

W najwyższym położeniu szpuli kabłąk zawadza o pokrętło szpuli , brakuje jakiś 2mm żeby minęły się bezkolizyjnie.

W innych położeniach szpuli nie ma problemu i kabłąk otwiera się prawidłowo.

Kołowrotek nowy (leżak na zapas)

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?