Skocz do zawartości

Serwis kołowrotków Daiwa - porady, uwagi, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie wymiany łożyska w poliku w multiku daiwa tatula. Wyjąłem tą blokadę łożyska a'la seger, ale łożysko niema ochoty wyjść. Macie na to jakiś patent?

Czy dobry rozmiar łożyska dobrałeś?czy mieści się w tolerancji?

Zgodnie z radami użyłem twardego przewodu miedzianego. Końcówkę spłaszczyłem i zagiąłem. Łożysko ładnie wyskoczyło. Natomiast po wymianie łożyska na nowe, mam wrażenie że szpulka kręci się dużo krócej.

Łożysko łożysku nie równe. Ceramiczne suche kręcą jak dzikie ale ich wytrzymałość jest mniejsza i nie zalecam do dużych obciążeń.

Łożysko łożysku nie równe. Ceramiczne suche kręcą jak dzikie ale ich wytrzymałość jest mniejsza i nie zalecam do dużych obciążeń.

Ceramiki są różne, do bfs'a jak i cięższych przynęt.

Wydawało mi się, że nierdzewne ezo będą lepsze od seryjnych a tu klops. Zwłaszcza, że multik będzie służył do przynęt z przedziału 4-15 gram. Póki co zostaną seryjne i będę szukał innych.

EZO mogą być lepsze. Lekkość obrotów o niczym nie świadczy. Rozklekotane suche chińczyki za pół dolara mogą się kręcić dłużej (choć głośniej). Większe opory mogą być spowodowane lepkością środka smarnego. Przemycie łożyska i zakroplenie oleju niskiej lepkości może tę sytuację zmienić.

PS Czy łożysko nie ma przypadkiem uszczelnienia 2 RS czyli gumowej uszczelki?

ZZ to uszczelnienie bezstykowe blaszkami. Nie ma wpływu na obroty, chyba że jest nadmiernie wypełnione smarem plastycznym. Lekki olej penetruje bez problemu szczelinę przy pierścieniu wewnętrznym, jednakże najprawdopodobniej łożysko jest wypełnione smarem plastycznym, który do lekkiego łowienia należałoby usunąć.

Ceramiki są różne, do bfs'a jak i cięższych przynęt.

Wydawało mi się, że nierdzewne ezo będą lepsze od seryjnych a tu klops. Zwłaszcza, że multik będzie służył do przynęt z przedziału 4-15 gram. Póki co zostaną seryjne i będę szukał innych.

Do takich zastosowań brał bym ceramiki bez zastanowienia.

W czym wykąpać łożyska żeby pozbyć się "starego" smaru? Alkohol izopropylowy nada się do tego?

Ja dokładnie używam izopropylowego. Zaleta że bardzo szybko paruje. Z niektórymi smarami będziesz musiał użyć pędzelka żeby wszystko wyczyścić.

Edytowane przez Darek_W

Jeśli łożyska są nowe, a ponoć takie są, na dodatek markowe to ja nie widzę sensu w ich rozbieraniu i myciu. Odsprzedać, kupić takie jakie chcemy i po temacie.

Majątku nie kosztowały, może kiedyś się przydadzą.

Jakie łożyska proponujesz do przynęt 4-15g?

Damian kolega Radek dobrze radzi. Do tatuli spokojnie wystarczą na początek, a jak lekkie łowienie się spodoba to i tak kupisz multiplikator do tego dedykowany.

Do przedziału 3-14g miałem steeza ct, ale dokupiłem lekką szpulę roro i poszedł do lżejszych przynęt. Tatule mam już jakiś czas, lekką szpulę też dawno kupiłem. No to trzeba jakoś to wykorzystać. Jak nie będzie pasować to kupię coś innego.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Może to trochę nie w temacie ale macie jakiś namiar na serwis Daiwa-Cormoran (bo podobno to zlep) w PL? Chcę zapytać o szczyt do wędki.

Dzięki. Pzdr.

Jak pomogę to meil  serwis@daiwasports.pl

Taki miałem meil po przeglądzie kołowrotka na specyfikacji.

Mariusz

• 3 tygodnie później...