Skocz do zawartości

Serwis kołowrotków Daiwa - porady, uwagi, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie. Jak sobie Panowie radzicie sprzętowo z kluczem do odkręcania bocznego dysku obudowy w kołowrotkach Daiwy ?.

Do tej pory operowałem głównie ze sprzętem Shimano, ale wśród arsenału dysponuję takżę dwoma rodzynkami w postaci Ninja i Caldii LT.

Nadszedł czas na drobny serwis tej drugiej. Wczoraj zabrałem się za robotę i w trakcie "demontażu" widzę, że trzeba specjalnego narzędzia. Niby jest coś dedykowanego jak IOS Dis Wrench, ale cena powala.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie, rady.

Edytowane przez K.Kalisz

• 1 miesiąc temu...

No właśnie wygląda to dziwnie. Podkładki są na ... takim dynksie ;) który od góry jest szerszy i uniemożliwia zwyczajne nałożenie od góry. Z boku owego dynksa jest coś... jakby śrubka albo nit - oczy już nie te ;)

Po pracy spróbuję zrobić zdjęcie.

Kiedyś się dokładało i zdejmowało ot tak, bez filozofii.

P.S. Pewnie się okaże że korekta jest banalnie prosta, tylko ja techniczna sirota ;)

Edytowane przez morrum

Zobaczę jak wrócę do domu co i jak bo wydaje mi się że ściągało się łożysko podpierające do góry a potem podkładkę na dół.AAA teraz w balistic na zdjęciach widzę o co chodzi.Tam jest imbusik 0,9 jak shimano odkręcasz ściągasz mocowanie łożyska i dodajesz podkładkę. Caldia pewnie też tak ma.

polecam się zaopatrzyć :)

tu masz zdjęcia z innego forum:)

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17384.0

https://allegro.pl/oferta/klucze-imbusowe-0-71-3-0mm-kpl-7szt-precyzyjne-14030099691?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17996352432&gclid=Cj0KCQjw5f2lBhCkARIsAHeTvlgkF80VmxnfLMOQ3E6egejPXnT1sEdr61QIBvqDH5zuRdzLrDPf5YQaApdYEALw_wcB

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Dobra, było tak-

Spokojnie i delikatnie pomacałem imbusem i 0,9 jednak pasował:)

Po czym okazało się, że podkładkę i tak muszę ostrożnie ale siłowo od góry nasunąć.

Teraz tylko nawinąć pół kilometra linki na nowo :) jak nadal będzie stożek, to chyba się pochlastam ????

Daiwa zawsze robi niewielki stożek przy nawoju linki (wiekszy promien przy rancie szpuli). To jest poprawne i tak ma być.

Oczywiście jeśli jest dramat to podkładki trzeba wsadzić.

Coś mi się właśnie wydaje, że nawet w instrukcji widziałem taki nawój. Ale to, że tak zalecają nie znaczy, że tak musi się każdemu podobać.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Witam

Daiwa GB 4000, potrzebny serwis.

Ten model ma wkręcaną rączkę, zawsze po skończonym łowieniu wykręcam i wkręcam ponownie gdy montuje zestaw.

Problem nastąpił przy wkręcaniu, coś zgrztnelo i korba kręci się w obie strony, napędza kosz ale niema blokady, nie można odkręcić jak na wolnym biegu.

Młynek do utylizacji?