Skocz do zawartości

Serwis kołowrotków Daiwa - porady, uwagi, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Cześć.

Podpowiecie jakieś wiarygodne źródło gdzie mógłbym kupić smar do przesmarowana Luviasa Airity oraz ten magnetyczny smar magseal ?

Masz cały wątek o smarach tutaj na forum. Kolejność przypadkowa: ardent, penn, daiwa, shimano, IOS ...

Magseal - czyli ferrofluid, kupisz na znanym portalu aukcyjnym:

https://allegro.pl/oferta/ferrofluid-do-tweeter-tonsil-kef-magnat-jbl-0-5ml-10751568984?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17966335598&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbO3N_iqxwuvsjWmW5jAenJfU&gclid=EAIaIQobChMI6Yeq2LDNjAMVLA-iAx0QbSk3EAQYASABEgK6_fD_BwE

Smary i oliwki m.in. kupisz u Mefistofishing. 

• Like 2

• 3 tygodnie później...
Witam Postanowilem sam zrobic serwis mojego nowego nabytku Daiwa Certate Mag Sealed Normalnie sam sobie robie serwis, ale pierwszy raz mam Daiwe Reszta to Shimano Czy do przesmarowania nada sie , ulubiony przez niektorych, smar i olej Super Lube?
Czy jednak lepiej kupic smar do typowy daiwy Czytalem ze kolowrotki daiwa sa troche wymagajace co do smarow Wolal bym miec jeden ,ktorym moglbym smarowac i inne moje kolowrotki Mam smar Cals uniwersal reel & star drag grease i Shimano Prermalub Grease Olejku juz nie mam i tez musze kupic, ale jaki? Glownie do rolki kablaka i osi Jeszcze nie wiem czy bede uszczelnial Mag Sealed, Jeden z forumowiczow uzywa od lat takiego Ferrofluidu (dam zdjecie) i sobie chwali Z tego co sie dowiedzialem , mozna zrezygnowac z niego, ja nie lowie w slonej wodzie No ale to zobacze Jadynie mam problem z smarem i olejkiem Duzo przegladalem roznych artykow, ale im dalej w las, tym ciemniej Jak myslicie? nada sie ten smar i olejek Super Lube z PTFE, i czy to jest ten co na zdjeciu? A jest ich troche roznych Dam zdjecia smaru i olejku no i pacjeta Pozdrawiam post-57478-0-34399800-1746041072_thumb.jpgpost-57478-0-88873800-1746041099_thumb.jpgpost-57478-0-23122000-1746041115_thumb.jpgpost-57478-0-75106900-1746041145_thumb.jpg

Jak dla mnie super lube to jeden z najlepszych smarów i do daiwy na pewno się nada.

Wiem ze sa rozne Super lube, czy te na zdjeciu, to sa te polecane?

No i ten olejek od nich, nada sie do rolki kablaka? Oski?

Edytowane przez adam 13

Wiem ze sa rozne Super lube, czy te na zdjeciu, to sa te polecane?

No i ten olejek od nich, nada sie do rolki kablaka? Oski?

Tak, to ten ze zdjęcia, i tak jak napisał Sławek możesz go użyć do przesmarowania tej Daiwy.

Używam go od lat, i ja również pozycjonuję go w absolutnej czołówce smarowideł. 

• Like 2

Jeśli to twoja pierwsza Daiwa to radzę uważać podczas dokręcania bocznych kapsli, gwinty w body są krótkie a przez to delikatne, nie dokręcaj za mocno bo je uszkodzisz.

Dzieki, bede uwazal Prawdopodobnie nigdy nie byla rozkrecana Bede podgzewal sruby

A ten olej znasz? No i czy sie bawic w Mag Sealed,w solance lowic nie bede

Edytowane przez adam 13

Dzieki, bede uwazal Prawdopodobnie nigdy nie byla rozkrecana Bede podgzewal sruby

A ten olej znasz? No i czy sie bawic w Mag Sealed,w solance lowic nie bede

Przy odkręcaniu nie musisz niczego podgrzewać, a jeśli chodzi o oliwkę na ośkę to ta jest optymalna

https://alco.com.pl/olej-synthetic-lightweight-oil-4oz-118ml-52004,id6363.html

Exstra Lightweight nadaje się do najmniejszych mlików do UL, natomiast ta z dodatkiem PTFE do dużych, mocno obciążanych kołowrotków, ta z linku powyżej to taki średniak.

Do rolek ja zawsze używam smarów, jak dla mnie oliwka zbyt szybko zostaje wyrzucona z rolki, nie pamiętam czy w rolce tej Cetrtate są łożyska Magsaled, jęsli tak, a rolka pracuje cicho to bym jej nie ruszał.

A Magsaled przy oporowce ja osobiście bym sobie odpuścił.

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 3

Przy odkręcaniu nie musisz niczego podgrzewać, a jeśli chodzi o oliwkę na ośkę to ta jest optymalna

https://alco.com.pl/olej-synthetic-lightweight-oil-4oz-118ml-52004,id6363.html

Exstra Lightweight nadaje się do najmniejszych mlików do UL, natomiast ta z dodatkiem PTFE do dużych, mocno obciążanych kołowrotków, ta z linku powyżej to taki średniak.

Do rolek ja zawsze używam smarów, jak dla mnie oliwka zbyt szybko zostaje wyrzucona z rolki, nie pamiętam czy w rolce tej Cetrtate są łożyska Magsaled, jęsli tak, a rolka pracuje cicho to bym jej nie ruszał.

A Magsaled przy oporowce ja osobiście bym sobie odpuścił.

Dzieki Adam Taki kupie

Troche mnie strasza, ze jak wszystko posmaruje jednym smarem ,to moze byc nie fajnie Jakie  ty masz doswiadczenia?

Dzieki Adam Taki kupie

Troche mnie strasza, ze jak wszystko posmaruje jednym smarem ,to moze byc nie fajnie Jakie  ty masz doswiadczenia?

W przypadku młynków Shimano te obawy są uzasadnione, natomiast Daiwie krzywdy nie zrobisz, tylko nie przesadzaj z ilością Super Luba, wystarczy liznąć pracujące elementy i tyle, jedynie pod koło posuwu (na tą szeroką plastikową podkładkę) daj odrobinę oliwki zamiast smaru i będzie ok.

• Like 1

W przypadku młynków Shimano te obawy są uzasadnione, natomiast Daiwie krzywdy nie zrobisz, tylko nie przesadzaj z ilością Super Luba, wystarczy liznąć pracujące elementy i tyle, jedynie pod koło posuwu (na tą szeroką plastikową podkładkę) daj odrobinę oliwki zamiast smaru i będzie ok.

Dzikei za rady :good: , juz zamowilem Szkoda ze olejku nie bylo w miejszej ilosci Mi tyle nie potrzeba, a drozszy od smaru Nigdy go nie wykorzystam  Czy piszesz o tej plastikowej podkladce z zebami? Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

Dzikei za rady :good: , juz zamowilem Szkoda ze olejku nie bylo w miejszej ilosci Mi tyle nie potrzeba, a drozszy od smaru Nigdy go nie wykorzystam  Czy piszesz o tej plastikowej podkladce z zebami? Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

Piszę o podkładce znajdującej się pod zębatym kołem posuwu, w niektórych generacjach była zrobiona z plastiku, w innych z cienkiej blachy.

• Like 1

Smarowanie to jedno druga sprawa to wycentrowanie blaszki magnesowej pod rotorem na którą nakładasz ferrofluid. Jeśli krzywo ustawisz to może ocierać o pinion i szumieć.

Ferrofluid raczej nie bede robil,nie wiem tylko co zrobic z reszta Ferrfluidu , Zmyc i nasmarowac normalnym smarem?

Jaszcze nie rozkrecalem, czekam na Super Lube

Ale dzieki za informacje z ta blaszka