Skocz do zawartości

Okulary rozjaśniające

Dero1990

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie od dłuższego czasu szukam dobry szkieł na pochmurne dni, miałem kiedyś na prawdę dobre szkła (plastiki) Solano i dużo za ich pomocą dostrzegałem w wodzie, kiedy koledzy pewnych rzeczy po prostu nie widzieli. Ale jak to bywa, przepadły na jednej z pstrągowych wypraw w nie pamięć. Przez ten czas przerobiłem kilka modeli i takich za 30zł i tych za 300zł. Nic nie sprostało oczekiwaniom, a że kolejny pstrągowy sezon już za pasem to chciał bym zrobić sobie wartościowy prezent w postaci nowych oksów.

Co używacie ? co Wam się sprawdza?

Cenowo powiedzmy do tych 300zł.

Daiwa model dvpsg12. Bardzo ciekawy model. Jak na mój gust, to się sprawdza. Używałem ich w pochmurne dni. Używane były głównie nad Wkrą i sprawdziły się znakomicie. Ile mega klusków się przez nie napatrzyłem to moje! Model jest składany, ma miękki pokrowiec i chyba sznurek za głowę. W tej cenie to super okulary według mnie. Czy wam się sprawdzą... nie wiem. Trzeba założyć i przymierzyć ;)

Fotki są podciągnięte jeśli chodzi o kontrast i jasność, choć akurat ja uważam, że tak realnie widziałem wtedy rybki ;) Cóż nie zamierzam reklamować, więc jeszcze raz powtórzę. Trzeba przymierzyć, by się przekonać.

post-50649-0-91698600-1449352273_thumb.jpgpost-50649-0-01075300-1449352262_thumb.jpg

Ciekawe.

Czy złożone zauszniki nie rysują soczewek? (jak wnioskuję po cenie, są one plastikowe)

Ja swoje Flying Fishermany Mavericki (bardzo je sobie chwalę, może i żółte nabędę? ;) ) owijam dokładnie ściereczką, przed złożeniem zauszników, gdyż te robią największe zamieszanie na powierzchni soczewek...

Nie pamiętam dokładnie jak to z nimi jest. Mam je w kamizelce w bagażniku. Z tego co mi się wydaje, to po złożeniu wcale nie dotykają szkieł. W internecie można znaleźć foty złożonych okularów. To jest oczywiście plastik. Jednak nie jest on pokryty farbą. To znaczy nie łuszczy się, jak mi się to zdarzyło w tanich dragonach już po paru miesiącach.

Edytowane przez gutekjelonki
  • Like 1

Nie pamiętam dokładnie jak to z nimi jest. Mam je w kamizelce w bagażniku. Z tego co mi się wydaje, to po złożeniu wcale nie dotykają szkieł. W internecie można znaleźć foty złożonych okularów. To jest oczywiście plastik. Jednak nie jest on pokryty farbą. To znaczy nie łuszczy się, jak mi się to zdarzyło w tanich dragonach już po paru miesiącach.

Miałem te okulary , po złożeniu soczewki nie mają styku z zausznikami. Okulary mają dobrą polaryzacje i po złożeni zajmują bardzo mało miejsca w kieszeni :) . Soczewki są bursztynowe i dobrze się w nich łowi w pochmurne dni.Jednak moje wcześniejsze okulary o szkłach typowo żółtych dużo lepiej rozjaśniały . Dla mnie problemem był też rozstaw zauszników. Pomimo tego , że nie mam wielkiej głowy , zauszniki po kilku godzinach łowienia dawały o sobie znać.

Edytowane przez pisarz

A ja tam używam rozjaśniających Solano model FL20001B zdaje się od lat kilku i jestem zadowolony . Poprzednie , też tej firmy , rozlatywały się dosyć szybko ze względu na dziwnie słabe oprawki . Jednal zawsze byłem bardzo zadowolony z soczewek , które oprócz dobrej polaryzacji w wersji rozjaśniającej fajnie poprawiają kontrast widzenia i jakos tak "podbijają" kolory tego , na co patrzymy . Szczególnie przydatne wczesną wiosną , kiedy wszystko jest jeszcze szarobure  :) .

Jak dobrze macie, że nie nosicie okularów korekcyjnych. "Okularnicy" tacy jak ja mają zdecydowanie gorszy (lub żaden wybór).

Takim jak ja, mogę polecić używane przeze mnie wyroby firmy "COCOONS" (okulary, nakładane na okulary). Co prawda plastiki ale jakość bardzo dobra. Maja również modele żółte. Ja używam bursztynowych i są akurat tak na słońce jak i "ciemne " dni

Hmmm...a gdzie je nabyles? Google przewaznie kieruje na strony cyrylicojezyczne, a jesli sa i u nas, kosztuja mniej niz 100 zl. Za to na stronie anglojezycznej ponad 100$. Czyzby rynek na wschod od Laby zarzucony byl podrobami?

Ja swoje kupiłem w jakimś stacjonarnym sklepie we Wrocławiu , już nie pamiętam czy w Krokodylu , czy w Fishing24 ... Ale widzę , że obszerną ofertę ma FM chociażby . W każdym bądż razie jakość rozjaśniających plastikowych soczewek jest więcej niż zadowalająca jak dla mnie .

Bardzo ciekawym rozwiązaniem są soczewki DriveWear 

Tu mamy film opisujący te soczewki

Marketingowo film przypomina nieco speców ze smoczycy  ;)

Ale z praktyki wiem ze szkła są naprawdę dobre. Ja do nich dokładam jeszcze antyrefleks.

Niestety cena sugerowana w najtańszej szlifierni jaka znam to około 800 zl z antyrefleksem.

Nie mniej są warte swojej ceny