zetika16 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Znacie może godny polecenia model dla okularników? W sensie, że zakładane jako drugie, optyczne muszą się zmieścić pod spodem.Dzisiaj widziałem u kupmla fajne rozwiązanie ... miał on okulary korekcyjne zwykle a na to nakładka na magnesie z polaryzacja. Po założeniu jej okulary wyglądały jak typowe okulary sportowe/wędkarskie ... cholera nie pamiętam nazwy oprawek w tej chwili ale wiem ze załatwiał sprawę u optyka .... wcześniej latał z nakładka Jaxona ale teraz jest chyba bardziej zadowolony ... jako kolejny plus jest możliwość wyboru różnych szkieł (rozjasniajace , przeciwsłoneczne itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Bingo znalazłem https://www.google.pl/search?q=eye2eye&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjOnav5poLLAhWjvHIKHYz9BcAQ_AUIBygB&biw=360&bih=559#tbm=isch&q=face2face+nakladka&imgrc=KECksQd_PjG0vM%3A O ile się nie mylę są to tej firmy patrzałki http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5870286778 Edytowane 18 Lutego 2016 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIO87 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 polecam te http://osc.aquas.com.pl/okulary-beastmaster-p-1242.html mam te okulary juz pare lat i wsumie nic sie z nimi nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) ... jak bez korekcji to wybór jest ogromny ... problem pojawia się dopiero gdy ktoś ma wadę wzroku Edytowane 18 Lutego 2016 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Mam pytanie . Czy jest różnica w widoczności jeżeli mamy inny kolor soczewek ? A dokładniej czy inaczej będziemy widzieli w soczewkach żółtych a inaczej w bursztynowych czy szarych ? Jeżeli są różnice to które soczewki będą najlepsze do wypatrywania ryb w wodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Najprościej będzie jak skieruje cie do lektury Google co do właściwości optycznych poszczególnych kolorów soczewek .... Na szybko...Czarne /ciemne są na dni słoneczne Żółte rozjasniajace Bursztynowe /szare to taki kompromis ....I tam rano i wieczorem są lepsze żółte i analogicznie w południe jak jest słońce lepiej używać ciemniejszych. Różnią się one nie tylko stopniem ochrony przed światłem ale też każdy kolor jakby uwydatnia inne kolory ... zmienia kontrast ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) W swiecie polowow muskie, brazowe szkielka sa przyjete jako norma. Oczywiscie nie jest to regula. Brazowe lepiej pokazuja kontrast, a z czym idzie latwiej zauwazyc rybe w wodzie. Jest to bardzo wazne przy polowie muskie z lodki kiedy ryba odprowadza przynete do samej burty. Z mojego doswiadczenia brazowe szkielka do tego typu wedkowania (wzrokowego) nadaja sie najlepiej. Rowniez brazowe soczewki sprawdzaja mi sie bardzo dobrze przy pstragowaniu.Czarnych uzywam do kierowania w bardzo sloneczne dni.Zauwazylem tez lekka roznice miedzy soczewkami ze szkla i plastyku. Soczewki ze szkla chyba sa "czystrze" w odbiorze kolorow. No ale to akurat moze byc tylko zludzenie. Zolte, jak Tomasz wspomnial, najlepsze sa wczesnie rano i wieczorkiem. Edytowane 18 Lutego 2016 przez Kwinto 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Dzięki Tomasz. Mam jedne nakładki, ale nie jestem do końca zadowolony. Szukam czegoś ala Google narciarskie dla okularników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 To może ja coś od siebie 3 dni temu pękły mi oprawki druciane i na cito pobiegłem do optyka ogarnąć nowe "oczy". Pogadałem sobie z panem, że wędkuję, że narzucam nakładki polaryzacyjne na oprawki etc. Miły pan polecił mi oprawki do szkieł korekcyjnych wraz z kompletem dwóch nakładek przyczepianych na magnes . Wczoraj odebrałem już nowe "oczy", pobawiłem się z przyczepianiem nakładek i jak na razie jest to dla mnie najlepszy pomysł na połączenie okularów korekcyjnych z nakładkami polaryzacyjnymi. Producent tych oprawek to Bergman, model Nordic 7993. Dodam, że mam sporą wadę a do tego szkła cylindryczne (astygmatyzm). Koszt takich okularów to +- 400 zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki grisha, brzmi ciekawie. Będę niedługo robił nowe patrzałki to sprawdzę tę opcję.To jest to rozwiązanie o którym pisał wcześniej Tomasz. Wymaga zrobienia nowych okularów, ale pewnie ostatecznie jest to najwygodniejsza opcja. Przypomniałem sobie gdzie widziałem, to o czym myślałem wcześniej. Tu wiszą u Remigiusza na szyi https://youtu.be/gUmDBT12RUw?t=1m43s Edytowane 19 Lutego 2016 przez maciekd01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Jak dobrze macie, że nie nosicie okularów korekcyjnych. "Okularnicy" tacy jak ja mają zdecydowanie gorszy (lub żaden wybór).Takim jak ja, mogę polecić używane przeze mnie wyroby firmy "COCOONS" (okulary, nakładane na okulary). Co prawda plastiki ale jakość bardzo dobra. Maja również modele żółte. Ja używam bursztynowych i są akurat tak na słońce jak i "ciemne " dnijaki masz model?kolor szkiel - mam okulary korekcyjne fotochromatyczne - zastanawiam się nad żółtymi - tylko czy nie jasne będą w słoneczny dzień? obecnie używam zólte dragony - nie ma problemu w słoneczny dzień, ale ponoć szkła cocoons lepsze - będą jaśniejsze... jak jest waga twoich oprawek - mam szeroka oprawkę korekcyjnych więc dla bezpieczeństwa wybrałem model Cocoons Aviator - tylko, czy nie będą za cięzkie dzięki z góry za odpowiedź Edytowane 24 Lutego 2016 przez Robert_103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 http://www.oakusell.com/oakley-polarized-hijinx-sunglass-c-18/oakley-polarized-hijinx-sunglass-9104-p-789.htmlWitam czy to realna cena za ten towar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 http://www.oakusell.com/oakley-polarized-hijinx-sunglass-c-18/oakley-polarized-hijinx-sunglass-9104-p-789.htmlWitam czy to realna cena za ten towar ?Nie to strona z fejkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Koledzy , czy miał ktoś z was do czynienia z tymi Solano ? http://allegro.pl/solano-okulary-polaryzacyjne-fl-20026b-etui-gratis-i5933771709.html Chodzi mi głównie o to , czy są rozjaśniające oraz czy po dłuższym noszeniu nie uwierają nauszniki . Pawle i jaka opinia o tych okularkach ? Potrzebuję czegoś na jesień/zimę i zastanawiam się nad tymi Solano FL20026B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Może Polaroid P7405C 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Pawle i jaka opinia o tych okularkach ? Potrzebuję czegoś na jesień/zimę i zastanawiam się nad tymi Solano FL20026B.Przypuszczam, że różnice są tylko we wzorach. Mam nieco inne (starszy model) okularki z rozjaśniających Solano. U mnie pięknie się sprawdzały zarówno na rybach, jak i w samochodzie. Teraz również muszę pomyśleć o nowych.... Zbyt wiele już przeszły https://barduta.pl/pl/p/Okulary-polaryzacyjne-SOLANO-FL-20001-B/3672 Edytowane 6 Października 2016 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 W takim razie postawie kolejny raz na Solano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Przypuszczam, że różnice są tylko we wzorach. Mam nieco inne (starszy model) okularki z rozjaśniających Solano. U mnie pięknie się sprawdzały zarówno na rybach, jak i w samochodzie. Teraz również muszę pomyśleć o nowych.... Zbyt wiele już przeszły https://barduta.pl/pl/p/Okulary-polaryzacyjne-SOLANO-FL-20001-B/3672Dzięki za linka. Już jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Nieco wcześniej również zachwalałem jako użytkownik ten model , o którym pisze Waldek . Są naprawdę dobre , a aktualna cena rozbraja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) kupiłem Cocoons aviator z żółtymi szkłami - komfortowe rankiem przy słabym świetle i w słoneczny dzień - nosze z okularami korekcyjnymi z fotochromemdosyć lekkiePolecam (futerał do bani) Edytowane 30 Listopada 2016 przez Robert_103 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Witam Panowie Wiem, temat tłuczony po wielokroć.A sprawa ma się tak: Dzisiaj w sklepie optyczynym optyk znalazł dla mnie oprawki Solano, miód malina. Dokładnie na moją wąską gębę..Takie oprawki, że można zamontować do oprawki podstawowej szkła korekcyjne..no niestety potrzebuję korektę -0,75, lub - 1A na to szły nakładki...ale w ofercie Solano są tylko czarne, lub ...pomarańczowe.A ja potrzebuję ...do wieczornego łowienia...żółte...Mam ograniczony budżet. Macie jakiś pomysł? PozdrawiamAlek. ps: czy pomarańczowe mogą spełnić to samo zadanie co żółte? Do mocno wieczornego łowienia? Edytowane 7 Maja 2019 przez platynowłosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Alek , potrzebujesz korekty a masz już oprawki jak rozumiem . Soczewki mają być jak najbardziej "jasne", czyli jak najwięcej mają przepuszczać światła podbijając jednocześnie kontrast . No to aż głupio mi doradzać , ale chyba najlepiej to pisać tutaj http://jerkbait.pl/topic/74642-okulary-polaryzacyjne-z-korekcj%C4%85/ . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Bartek Twoja propozycja przy ograniczonym budżecie raczej odpada. Chociaż zależy do jakiej kwoty jest to ograniczony budżet Ja stosuję soczewki kontaktowe plus zwykłe żółte polaryzacyjne, to na razie dla mnie najtańsza opcja, ponieważ soczewek i tak używam, a okulary już miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 To prawda . Ale swego czasu , kiedy dowiadywałem się u Wiktora o ceny ( a mam bardzo podobną wadę wzroku co Alek ) , to była mowa o kwotach zbliżonych do zwykłych okularów polaryzacyjnych typu WX czy Smith ( w wersji cenowej z Giełdy bardziej ) . Zwłaszcza , że oprawki już są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Alek, kieruj się przepuszczalnością światła jeśli chodzi Ci o łowienie wieczorem lub w kiepskich warunkach oswietleniowych.Żółte wbrew pozorom nie zawsze są najlepsze (najjaśniejsze).Obawiam się że pomarańczowe już będą stosunkowo ciemne...Wydaje mi się, że w każdym zakładzie optycznym będą w stanie sprawdzić przepuszczalność światła dla przyniesionych soczewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi